"Her gün 12 milyon ekmek çöpe gidiyor"

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, bilinçsiz tüketim nedeniyle Türkiye'de üretilen her 10 ekmekten birinin çöpe gittiği bildirerek; ''Ekmek israfı ve yol açtığı ekonomik kayıpların azaltılmasında ev hanımlarına önemli görevler düşüyor'' dedi.


Emin İnağ, yaptığı açıklamada ekmeğin, zengin ve yoksul ayırt etmeksizin günde üç kez sofralara konulduğunu söyledi.
İnağ, kokusu, bereketi ve tadıyla bütün dinlerde kutsal nimet sayılan hatta ''Evime bir parça ekmek götüreceğim'', ''Ekmeğimin peşindeyim'', ''Ekmeğimin mücadelesini veriyorum'' denilen ekmeğin, ülkemizde aşırı bir israfla karşı karşıya olduğunu belirtti.
''Ekmeğimizin yeri sofralarımızdır, Edirne çöplüğü değil'' diyen İnağ, ekmek israfıyla ilgili hazırlanan raporlarda Türkiye'de üretilen her 10 ekmekten 1'inin israf edildiğini ifade etti.
* ''Her gün 12 milyon ekmek çöpe gidiyor''
Günde üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun çöpe gittiğini anlatan İnağ, şöyle devam etti:
''Ekmek israfıyla ilgili hazırlanan raporlar çok çarpıcı. Bu raporlara göre, ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin yaklaşık 40 milyarının tüketildiği, 4 milyarının de israf edildiği kaydediliyor.
En fazla ekmek İstanbul'da israf ediliyor. İstanbul'da her gün 2 milyon ekmek çöpe atılıyor. İstanbul'u, Ankara ve İzmir takip ediyor. Edirne'de ise israf edilen ekmekle ilgili herhangi bir veri yok. Biz daha öncede söylediğim gibi şunu söylüyoruz. Ekmeğin seri sofradır, Edirne çöplüğü değil.''
Raporlarda, ekmeğin uygun koşullarda saklanmadığı için bayatladığı ve bu nedenle çöpe atıldığının belirtildiğini vurgulayan İnağ, ekmek israfının yüzde 70'inin yemekhaneli iş yerleri, hastaneler, yatılı okullar, öğrenci yurtları, oteller ve lokantalarda gerçekleştiğini kaydetti.
İsrafın önlenmesi konusunda uyarılarda da bulunan İnağ, şunları kaydetti:
''Ekmek israfı ve yol açtığı ekonomik kayıpların azaltılmasında ev hanımlarına önemli görevler düşüyor. Evlere ihtiyaç olandan fazla ekmek alınmamalı. Ekmekler poşette saklanmalı. Bizlerde Edirne'de yaşayanlar olarak ekmek israfının önüne geçebilmek israfı en aza indirebilmek için üretimin talebe göre planlanmasını, raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretimini, ekmeğin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda muhafazasını, ekmeğin pişirilmesi ile satışı arasındaki sürenin en aza indirilmesini toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş olarak verilmesine özen göstermeliyiz.
Ayrıca, satılamayan ekmeklerin fırınlar tarafından, galeta unu, kurutulmuş ekmek içi gibi başka gıda maddelerinin üretiminde kullanılmasını, orta derecede bayatlamış ekmeklerin düşük fiyattan satılması,tüketicinin, soğumuş ekmeği bayatlamış saymamasını, evlerde ekmeğin oda sıcaklığında değil buzdolabında veya, derin dondurucuda saklanmasını dikkat etmeliyiz.
Diğer taraftan, ev hanımları bayatlamış ekmeği, çeşitli yemek ve tatlı yapımında kullanarak değerlendirebilir. Sıcak tüketilen ekmek değil, 10-12 saat dinlenmiş ekmek daha sağlıklı olduğunu unutmamalıyız.'' aa