Her şeye rağmen toprağa hayat vermeye devam ediyor

Kırklareli'nde 55 yıldır killi toprağı işleyerek çömlek, testi, bacalık, saksı üreten çömlek ustası Hüseyin Çokan teknolojinin gelişmesiyle çömlekçiliğin teknolojiye yenik düştüğünü bildirdi.

Demirtaş Mahallesi Koşuyolu Caddesindeki evinin bahçesinde yapmış olduğu atölyede killi toprağa şekil veren Çokan, “çömlekçilikten para kazanmadığını ancak mesleğinin babasından kaldığından dolayı ayakta tutmaya çalıştığını belirtti.
Çokan, yaptığı açıklama “plastiğin çıkması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte, piyasaya yayılan Çin malı tencerelerin yaygınlaşmasıyla beraber çömlekçilik yok oldu” dedi.
Çokan şöyle devam etti: “aslında plastik çıkmasıyla bizim işlerimiz öldü ama birçokta insanımız plastik maddelerden dolayı kanser olarak hayatını kaybediyor. Bizim bu kilden yaptığımız çömlekler, testiler sağlık açısından da önemli.
13 yaşından bu yana çömlekçilik mesleği yapıyorum. Bu meslek bana babamdan kaldı. Babamada dedesinden kalmış. Bu meslekte 20 yıl önce 35 kişiydik günümüzde tek kaldım. Edirne’de, Tekirdağ’da bu mesleği benden başka yapan yok.15 yıl önce çömlek. çiçek saksısı, bacalık çok yapıyorduk. Günümüzde ise uğrayan soran yok.
Asilbeyli köyündeki tarladan çıkardığımız killi toprağı evimin bahçesindeki işletmeme getiriyorum. Burada toprağı dinlendirdikten sonra su dolu ocaklara toprağı boşaltıyoruz. Hamur haline gelen kili daha sonra ezme makinesinden geçirerek içersindeki taşlardan arındırıyoruz ve işletmemize götürerek istenilen şekli veriyor ve en son işlem olarak fırınlıyoruz.
Çocuğum olsaydı ona bu mesleği öğretip bu işi yapmasını isterdim.
El sanatları işlerinin hepsi öldü. El sanatları işçiliği bu kadar kolayca unutulmamalı ve unutturulmamalıdır. Günde 20 parça iş yapıyoruz. Çömlekçilikle geçim sağlamak zor değil imkânsız. Bi çömlek yaklaşık 5 gün sürede 4 işlemden geçiyor” dedi.