"Herkes kıyılardan eşit ve serbest olarak yararlanmalıdır"

'Herkes kıyılardan eşit ve serbest olarak yararlanmalıdır'

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte, vatandaşlar da sahilleri doldurmaya başladı. Ancak kıyılarda yaşanan kanuna aykırı işgaller, duyarlı insanları adeta isyan noktasına getiriyor. Gerek Trakya bölgesinde (Iğneada, Kıyıköy, Kumbağ sahillerinde), gerekse tüm ülkemizde yaşanan bu sorun, özellikle yetkili makamların ihmali ile daha da büyüyor.  

Keşan ve Saros Körfezi Çevrecileri olarak bir grup gönüllü ve çevre dostu, elektronik posta yoluyla gazetemize ulaşarak, kanuna aykırı kıyı işgallerine dikkat çekiyor ve bu durumun bir örneğinin Edirne ilinin Keşan ilçesinin Erikli Köyü'ne bağlı Erikli Sahili'nde yaşandığını belirtiyorlar.          

Çevre gönüllüleri sahilde bulunan Erikli Oteli’nin her yıl sahil şeridinde 20'şer metre daha kıyıya yaklaşmakta ve kıyılardan herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasını engellediklerini belirttiler.

Konu ile ilgili olarak Keşan ve Saros Körfezi Çevrecileri’nin, gazetemize gönderdikleri elektronik postayı, noktası virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşıyoruz;

“Keşan ve Saros Körfezi Çevrecileri olarak bir grup gönüllü ve çevre dostuyuz. Amacımız çevrenin korunması, çevrenin korunmasında halkın bilinçlenmesinde rol oynamak, çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti izlemek; bu faaliyetlerin, gerekli olduğunu karar verdiğimiz durumlarda, yetkili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının denetimi sağlaması için girişimde bulunmaktır. Bu bağlamda yöremizde son zamanda artan Kıyı Kanunu ihlalleri konusunda yetkilileri göreve çağırıyor ve halkı da kural ihlali yapan yerleri, ilgili makamlara şikayet etmeye çağırıyoruz.

Bilindiği gibi Kıyı Kanunu deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplumun yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir. Yine aynı kanunun genel esaslarında; kıyı şeridi olarak belirlenen yerler, kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alanı kapsamaktadır. Aynı kanun 5'inci maddesinde kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu belirtir ve kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olması gerektiğini savunur. Aynı kanun kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetileceği esasına dayanır.

Fakat bugün sahillerimizin çoğunda olduğu gibi Keşan ve Enez'deki birçok ev ve işletme bu kanunu ihlal etmekte, dolayısıyla halka ait olan ve halka açık olması gereken sahilleri deyim yerindeyse “işgal edip” halkın kullanımına mahal vermeden sanki kendi mallarıymış gibi kullanıp bu kanunun varlığını ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.

Kıyı Kanunu'nun 6'ncı maddesi gereği kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Uygulama imar planı bulunmayan alanlardaki sahil şeritlerinde, 4 üncü maddede belirtilen mesafeler içinde hiç bir yapı ve tesis yapılamaz.

Edirne ilinin Keşan ilçesinin Erikli Köyü'ne bağlı Erikli Sahili'nde bulunan Erikli Otel bu kanunda yer alan birçok hükmü şu veya bu şekilde delmesine rağmen hakkında hiçbir işlem yapılmadığı gibi her yıl sahil şeridinde 20'şer metre daha kıyıya yaklaşmakta ve kıyılardan herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasını engellemektedir. Kamu yararı yerine şahıs yararı gözetildiğinden kanuna aykırı hareket söz konusudur. Kanunun 6'ncı maddesinde belirtilen duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller sahilde otele ait alanlarmış gibi konuşlandırılmış ve çevrelenmiştir.

6-7 metre yüksekliğindeki yapı sahil şeridinde toplum kullanımını engellediği gibi biz toplum ve çevre gönüllüleri adına son derece çirkin bir görüntü oluşturmakta ve sahil şeridini bölmektedir.

Aynı elektronik postayi yerel, bölgesel ve genel gazetelerimize de gönderdik. Umuyoruz ki şikayetimiz dikkate alınacak ve gerekli kontroller yapılacaktır.”