Hızırbey camii, yeni görüntüsü ile Ramazan'a "Merhaba" demeye hazır

Hızırbey camii, yeni görüntüsü ile Ramazan'a 'Merhaba' demeye hazır

Kırklareli’nin en eski camisi olan; Hızırbey Camii, gördüğü detaylı restorasyonun ardından nihayet ibadete açıldı. 15 ay gibi uzun bir süre zarfında yenileme ve bakım-onarım çalışmasına tabi tutulan Cami, dün sabah namazı itibari ile açılmış oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Vakıflar Müdürlüğü tarafından, Edirne Vakıflar Müdürlüğü kontrolünde devam eden çalışmaların sözleşmesi, 29 Nisan 2008 günü başlamıştı. Iş bitim tarihi 27 Kasım 2008 tarihi olan cami restorasyonu, tam 8,5 ay rötarlı olarak tamamlandı.

Dün ayrıca Cuma namazı münasebetiyle, Cami’ye gelen tüm vatandaşlara helva ikramı yapıldı. Yine Cuma namazının ardından Camimiz’in restorasyonda olduğu süre içerisinde mülkünü halkımıza mescit olarak kullandıran Kenan Taş’a katkılarınadan ötürü hediye sunuldu. Taş’a hediyelerini Hızırbey Camii’ni Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Kutlugün ve Kırklareli Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Kiraz verdi.

Hızırbey Camii, modern tuvaletler, gasilhane açık ve kapalı şadırvan, bahçe düzenlemesiyle halkımızın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde onarıldı.

Restorasyon süreci

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü, sorumluluk alanı içerisinde olan Kırklareli Merkez'deki üç cami ile eski eserlerin onarımına geçtiğimiz yıl hız vermişti. 

Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından 1383-1384 yılında yaptırılan ve Kırklareli'nin vitrinindeki en gözde Osmanlı eseri olan Hızır Bey Cami restorasyon çalışmalarına, Mayıs 2008’de başlanmıştı. Yüklenici firmaya yer teslimi yapılmasını takiben, çalışmalarına başlanan Hızırbey Camii’nde şu işlemler yapıldı;

“Caminin dış cephesi temizlendi, drenaj sistemi yapıldı, son cemaat mahalli düzenlendi, tüm pencere doğramaları sökülerek aslına uygun olarak yeniden yapıldı, bahçenin ve bahçe duvarının düzenlemesi gerçekleştirildi. Ayrıca, WC, abdesthane, gasilhane yapıldı.

Cami, 15 ay sonra ibadete açıldı.

Kutlugün; “Kırklareli’ni derğeli kılan Hızırbey Camii’dir”

Hızırbey Camii’ni Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Kutlugün, geçtiğimiz günlerde gezetemizi ziyaret etmiş, tarihi camimizin açılacağının müjdesini vermişti. kutlugün konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti;

“09.05.2008 tarihinde Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bakıma alınan Camimiz aslına uygun olarak restore edilmiştir.

15 ay gibi bir zamanda bakımı yapılan bu tarihi eser hakkettiği konumuna kavuşmuştur. Bu tarihi külliye Osmanlının Rumelide yaptığı ilk eserdir. 1383 yılında Köse Mihalzade Hızırbey tarafından yaptırılmıştır. O gün külliye olarak yapılan bu eserden günümüze bedesten hamam ve Camimiz gelebilmiştir. Camimimizin bu restorasyonla ömrü bir o kadar daha uzamıştır.

Restorasyonu uzun sürdü diye belki halkımızın sabrı biraz zorlandı. Ama bilinmelidir ki tarihi eserleri restore etmek o kadar kolay olmuyor. Her şeye rağmen bizlere bu eseri kazandıran Vakıflar çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

Şehrimizde 20 küsur cami olmasına rağmen 600 yıl evvel yapılan tarihi Hızırbey Camimizin 15 ay gibi bir süre ibadete kapalı kalması halkımızın camimize olan özlemini arttırmıştır.

Mekkeyi Mekke yapan Kabe ise Medineyi Medine yapan Mescidi Nebi ise Kudüsü Kudüs yapan Mescidi Aksa ise Istanbulu Bursayı Edirneyi değerli kılan meşhur camileri ise Kırklarelini de değerli kılan Hızırbey Camimiz’dir.

Bu vesileyle camimizin cemaatle daha da güzel olacağını belirtir önümüzdeki Ramazan ayının buna imkan sağlaması duasıyla camimizin ve Ramazan ayımızın halkımıza hayırlar getirmesini dileriz.”