Hizmet almak için öğrenci mi olmak gerekiyor?

Hizmet almak için öğrenci mi olmak gerekiyor?

2009 yılı, Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın birbirinden ilginç kararlarına sahne olan bir zaman dilimi olarak geride kaldı. Amacı Kırklareli’ne hizmet etmek olan Belediye, aldığı kararlarla halkı mağdur ettiğini gözardı ederek, kendi bildiğini okumaya devam etti.

Belediye Meclisi’nde 2009 yılının son toplantısında alınan bir kararla öğrencilere kolaylık sağlandı fakat, sivil halk için oldukça olumsuz ve anlam verilemeyen bir sonuç ortaya çıktı. Ekim ayından bu yana gündemde olan; Kocahıdır Mahallesi Balabanbaba mevkiindeki Sosyal Bilimler Yüksekokulu güzergahına, yeni şehiriçi yolcu taşıma hattı açılması ile ilgili madde, Aralık ayında karara bağlandı. Maddenin Çeşitli Işler Komisyonu’na havalesinden sonra yapılan inceleme neticesinde, meclis üyelerinin değerlendirmesiyle taşıtların okul ve şehir merkezi arasında sivil yolcu alması yasaklandı. Bilindiği üzere 2009-2010 eğitim-öğretim yılında hizmete giren Kırklareli Üniversitesi’ne ait Balabanbaba mevkiindeki binaya, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu taşınmıştı.

Bu yapılanmaya yönelik olarak Ekim ayında meclis gündemine taşınan Sosyal Bilimler Yüksek Okulu güzergahına, yeni şehiriçi yolcu taşıma hattı açılması ile ilgili konu, ilk önce Çeşitli Işler Komisyonu’na havale edildi. Komisyon’un kararından sonra meclis üyelerinin 2 çekimser ve 23 kabul oyuyla sonuçlanan karar şöyle oldu.

Karahıdır Mahallesi’ndeki öğrenci yurdunda kalmakta olan öğrencilerin Balabanbaba Mevkii’ne giderken iki ayrı ücret ödememesi, dolayısıyla iki ayrı vasıta değiştirmemesi için; S.S. 23 No’lu Karahıdır Birlik Kooperatifi araçlarının, Karahıdır öğrenci yurdundan şehir merkezine devam ederek, Kurtuluş Caddesi’ni takip etmesi, buradan da Köy Hizmetleri Il Müdürlüğü girişinin yanından Balabanbaba mevkiine geçerek çevre yolunun paralelinde bulunan Sosyal Bilimler Yüksek Okulu’na kadar öğrencileri götürmesi kararlaştırıldı.

Bununla birlikte karar uyarınca araçların, güzergahın dönüşünde Paşaçeşme Caddesi istikametinden Cumhuriyet Meydanı’na, oradan da şehir merkezine ulaşacağı hatırlatıldı.

Belediye meclis üyeleri güzergaha yeni bir hat açılmasının karışık bir durum ortaya çıkaracağını düşünerek, yeni hat açılmasını istemedi. Ayrıca S.S. 23 No’lu Karahıdır Birlik Kooperatifi vasıtalarının sadece öğrenci taşımacılığı yapması vurgulanarak, şehir merkezi ile okul arasında sivil yolcu almaması, tatil günlerinde okul saatleri haricinde okula servis yapmamasına karar verildi.

O mevkide oturan sivil 

 vatandaşlar  ne yapacak ?

Belediye Meclisi’nde öğrencilerin lehine sonuçlanan bu karar, sivil halkın mağdur olduğu bir handikapa dönüştü. Kırklareli’nde her geçen sene fiziki yapılaşmaların genişleyen bir oranda artmasıyla, vatandaşların ikamet dağılımlarında da yeni şekillenmeler oluyor. Bu da beraberinde insanların şehir merkeziyle olan bağlantısına yeni çözümlemeler yapılmasını gerektiriyor.

2007 yılında kurulan Kırklareli Üniversitesi ile birlikte 3 sene içinde hatırı sayılır bir öğrenci mevcudunu barındırmaya başlayan ilimizde, yeni ihtiyaçlar ve yeni arayışlar her geçen gün artıyor. Ancak bu ihtiyaçları belirleyerek en uygun nitelikte çözümü bulması gereken Belediye Başkanlığı, öğrencilere fayda sağlayacağını düşündüğü bir kararla Kırklareli halkını ikinci plana attı.

“Hizmet almak için öğrenci mi olmak gerekiyor” diyen kamuoyu, alınan karara bir anlam vermekte güçlük çekiyor. Sadece öğrencileri taşımasıyla şartlandırılan araçlar, Karahıdır’dan başlayarak sırasıyla Sancaktar Caddesi, Mustafa Kemal Bulvarı, Kurtuluş Caddesi güzergahında yaklaşık 5 mahallenin sınırını kapsayan bir alanda sivil vatandaşları almama dayatmasıyla karşı karşıya kaldı. Dönüş güzergahında da araç öğrenciyle dolsun dolmasın, birçok istikamet esgeçilerek vatandaşın alınmayacağı tekrarlandı. Bu konuda S.S. 23 No’lu Karahıdır Birlik Kooperatifi’ne tehdit gibi bir uyarıda da bulunan Belediye Meclisi, araçlara sivil vatandaş alınması durumunda, güzergaha kendi araçlarını koyarak öğrenci taşımacılığını kendisinin yapacağını söyledi.

Belediye Meclisi öğrenciler için aldığı bu kararla Kırklarelilileri, yani hizmet etmesi gereken vatandaşlarını hiçe sayarak, nasıl bir bakış açısına sahip olduğunu gösterdi. Önümüzdeki zamanlarda 17 CHP üyesinin çoğunluğu sağladığı Belediye Meclisi’nden çıkacak ilginç kararlarla, vatandaşın hizmetlerden daha ne kadar mahrum kalacağı merak ediliyor.