Hoş geldin Ramazan

Hoş geldin Ramazan

Onbir ayın sultanı Ramazan, bugün tutulan ilk oruçla başlamış oldu. 33 yıl aradan sonra Ağustos ayına rastlayan Ramazan, yeni kuşağın ve ondan önceki kuşağın ilk kez yaz ayında oruç tuttuğu bir ay olacak. Her iki kuşakta büyüklerinden dinlediği yaz sıcağında tutulan orucu, şimdi birebir yaşamış olacak.

Ay takviminin 355 gün çekmesi nedeniyle ramazan ayı, 33 yıl sonra tekrar yaz aylarına denk gelmeye başlıyor. Bu sebeple Ramazan önümüzdeki 8 yıl boyunca yaz aylarına rastlayacak. Bu yıl yaklaşık 15 saat oruç tutulacakken, her geçen yıl oruçlu geçen süre artacak. Ramazan ayının Haziran’a denk geldiği 2015’te 16 saate yakın oruç tutulacak.

Ramazan ayının yaza rastladığı geçmiş yıllarda, sıcakta oruç tutmak bir takım zorluklar yaratsa da iftardan sahura kadar geçen sürede sosyal hayat renkleniyordu. Uzun yaz gecelerinde büyük camilerin çevresi teravih namazına gelenlerle dolup taşarken, ramazan eğlenceleri sahura kadar hoşça vakit geçirilmesini sağlıyordu.

Sıvı alımının önemi

Ramazan ayında sıvı tüketiminin azalması beraberinde bir takım sağlık sorunları da yaratabilir.

Iftar ve sahur arasında yeterli su tüketilmesi vücudun su ve elektrolit dengesinin korunmasını sağlıyor. Bu da oruç tutan kişilerin günde en az 2,5 litre sıvı alması gerektiğini gösteriyor. Yine sıcaklara dayanıksız olan kişilerin ve hastaların oruç tutmaması da öneriliyor.

Ilimiz Kırklareli’nde bu sabah 04:41 olan imsak vakti, yarın sabah 04:42 olacak. Bu şekilde imsak saati ramazan boyunca artarak son gün olan 19 Eylül’de 05:19’da gerçekleşecek. Bugün ilk iftarlarını açacak Kırklarelililer saat 20:12’yi beklerlerken, bu saat sürekli gerileyecek ve 19 Eylül’de 19:24 olacak. Ilk teravih namazı da Kırklareli’nde restorasyonu bitirilerek ibadete açılan Hızırbey Camii ve diğer tüm camilerde yoğun bir katılımla kılındı.

Kırklareli’nde 20 Eylül Pazar sabahı bayram namazı saat 07:38’de kılınacak. Ilçelerdeki zaman dilimleri ise; Babaeski ve Kofçaz’da aynı, Demirköy ve Vize’de 2 dakika önce, Lüleburgaz ve Pınarhisar’da 1 dakika önce olarak dağıtılan tüm imsakiyelerde belirtilmiş durumda.

Kırklareli birlik ve beraberliğin   simgesi iftarlarda biraraya gelecek

Bu Ramazan ayında da birçok kurum, sivil toplum kuruluşu, meslek odaları ve dernekler, iftar organizasyonlarında biraraya gelecekler. Böylece hem Ramazan ayının maneviyatı yaşanacak, hem de birlik ve beraberlik simgelenmiş olacak. 

Kırklareli Il Emniyet Müdürlüğü, Ramazan ayının ilk iftarını bu akşam gerçekleştiriyor. Bu mübarek ayın ilk gününde Emniyet Müdürlüğümüz, Aziz Şehitlerimizin ailelerine, Huzur evi sakinlerine ve emekli personeline bir iftar yemeği verecek.

Kırklareli Il Emniyet Müdürlüğü Mehmet Behzat Canbazoğlu önderliğinde düzenlenecek olan bu organizasyon, Cuma günü Edirne yolu üzerindeki Polis Sosyal Tesisleri’nde, iftar saati olan 20.12’de gerçekleştirilecek.