"Hükümet memura zam değil, yine harçlık verdi!"

'Hükümet memura zam değil, yine harçlık verdi!'

Kırklareli Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Il Temsilcisi Hakan Tıraşçı, gazetemizi ziyaret ederek çalışanlarımızın 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Tıraşçı, gündemdeki konular ile ilgili olarak da bir basın açıklamasını gazetemiz ile paylaştı. Tıraşçı açıklamasında yüzde 4 oranındaki zammın kamu çalışanları nezdinde “Hükümet Memura Zam Değil Yine Harçlık Verdi” şeklinde karşılık bulduğunu kamu çalışanlarının 2008 yılında 1994, 1999 ve 2001 krizlerinden sonra en büyük yoksulluk dalgasıyla karşı karşıya oldğununu kaydetti.

Tıraşçı açıklamasında şunları belirtti; “TÜIK’in muhataralı enflasyon hesaplama yöntemleri yüzünden her ay açıklanan ÜFE ve TÜFE oranlarına objektif şekilde yansımasa da elektriğe, şebeke suyuna, temel gıda maddelerine ve doğal gaza yapılan fahiş oranlardaki zamlar yüzünden geçen yıl kamu çalışanları, yüzde 40'dan fazla gelir kaybına uğradıklarından memurlara yüzde 30 dolaylarında ek zam verilmesi gerekmektedir.

Dar ve sabit gelirlilerin cüzdanlarında yaşanan gerçek enflasyon oranıyla hükümetin dayanak kabul ettiği enflasyon oranı arasında dağlar kadar fark bulunduğunu ve hükümetin memurlara ve emeklilerine bir lütuf sunuyormuşçasına verdiği yüzde 4 oranındaki zammın kamu çalışanları nezdinde “Hükümet Memura Zam Değil Yine Harçlık Verdi” şeklinde karşılık bulduğunu kamu çalışanlarının 2008 yılında 1994, 1999 ve 2001 krizlerinden sonra en büyük yoksulluk dalgasıyla karşı karşıya oldğunu söyleyebiliriz.

2008 enflasyon oranının memurlara verilen zamdan yüksek çıkmasının ve ardından 2009 enflasyon tahmininin ise yüzde 8 olduğunu ve bu nedenle 2009 yılında memur maaşlarına yüzde 8 zam verileceğine işaret ederek, hükümetin açıklamalarının aksine gerçek enflasyonun daha fazla olduğunu ve temel ihtiyaç maddelerine yapılan fahiş zamların yoksullara yansımasının hükümetin iddiasının aksine çok daha fazla olmuştur.

Geçen yıl kamu çalışanlarının yüzde 30'dan fazla yoksullaştığını, hükümet yetkililerinin, memurlara yılın ilk 6 ayı için verdiği yüzde 4’lük zammın harçlık ve sadaka olarak görüldüğünü ve doğuda çalışan memurların maaşlarının yarısına yakını ısınmaya gitmiştir. "Bizim kaybımız sadece 30'ları geçen bir rakamdır. Ek zam en az yüzde 30 olarak açıklanmalıdır. Bu talebimizi her platformda ifade etmeye devam edeceğiz. Reel enflasyondan kaynaklanan kaybın hemen ödenmesini istiyoruz" Hükümetin matematik oyununa ve hesap cambazlığına dayandırdığı bu uygulamayı terk ederek, memur maaşlarını insanca yaşanabilecek seviyeye çıkarmasını bekliyoruz. Hükümet memur aylıklarını enflasyona endeksli yüzdeli rakamlarla değil, seyyanen zamlarla artırmalıdır. Öte yandan seyyanen zamlar herkese eşit yansıyacağı için memurlar arasında oluşan maaş fark makasının giderek kapanması da böylece sağlanmış olacaktır. Günlük tüketim ürünlerine yapılan zam oranının, memur maaşlarına yapılan zam oranının totalde 10 katına karşılık gelmektedir.”