Içme suyundaki mangan oluşumu yeniden başladı

Içme suyundaki mangan oluşumu yeniden başladı

Kırklareli Belediyesi Su Arıtma Tesisleri, Belediye Basın ve Halkla Ilişkiler Müdürlüğü tarafından basın mensuplarına gezdirildi.

Kırklareli Barajı’ndan alınıp, bir çok evreden geçirilerek arıtılan suların, oluşumu hakkında somut bilgilere yer verildi. Geçtiğimiz yıl çok büyük bir sorun olan ve kaosa yol açan içme suyundaki mangan oluşumlarının bu yıl yeniden başladığı belirtildi.

Kırklareli Merkez Ilçedeki içme sularında son 5 yıldan bu yana neredeyse her yıl Ağustos ve Kasım aylarında oluşan mangana karşı bu yıl alınan önlemlere dikkat çekildi. Sularda oluşan manganlar doğrultusunda Kırklareli’ne daha sağlıklı su verilmesi için Karacaibrahim, Pınar, Bademlik ve Karahıdır mahallelerindeki kuyuların devreye girdiği belirtildi.

Yücel; "Bir ay içerisinde ciddi kirlilik oranları ile karşılaşabiliriz”

Arıtma tesislerinin gezilmesinin ardından sular hakkında Kimya Mühendisi Ayşe Yücel ve Tesis Sorumlusu Elektrik Mühendisi Vecdi Yücel tarafından teknik bilgiler verildi. Bu doğrultuda yapılan açıklamalarda anlaşılmayan bir neden ile manganın yanı sıra sularda koku olduğuna dikkat çekildi. Içme sularındaki standart mangan oranının 0,005 olduğu, Kırklareli’deki içme suyunda ise 0,010 oranında mangan tespit edildiği belirtildi. Şu anda Kırklareli Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 40- 50 arasında olduğunu belirten Tesis Sorumlusu Vecdi Yücel; ”Bu sene Ağustos’un ortasından itibaren mangan olayı yeniden başladı. Baraj suyunda tekrar Mangan gözlemlemeye başladık. Barajın üst bölümündeki üst seviyelerde mangan oranı az olduğu için oradan su alma işlemini tekrar başlattık. Dünden itibaren suyumuzu üst seviyeden şehre veriyoruz. Dipte olan su; çok daha manganlı, çok daha kokulu, çok daha kötü.

Üstteki su nispeten yarıdan daha fazla iyi. Bu nedenle suyumuzu yine üstten alıyoruz. Tesisimizde yine gerekli önlemleri aldık. Şu an mangan seviyesi standartlar içerisinde.

Geçen yıl Ekim ayında barajdaki su oranı fazlasıyla azaldığı için dip ve üst seviye arasında pek bir fark kalmamıştı.  Su seviyesinin hızla düşmesi nedeniyle bir ay içerisinde ciddi kirlilik oranları ile karşılaşabiliriz. Ayrıca şehir içindeki kuyuların bir tanesi şu an devrede. Ölçüm ve analizi biten kuyuları devreye alacağız. Barajdaki suyun kokusunun ve renginin bozulduğu dönemde en azından o kuyulardaki sulardan faydalanabileceğiz. Kuyu suyunun bakımı yapıldıktan sonra şebekeye veriliyor” dedi.