Iğneada'da pansiyon ve otele alternatif; Çadır Turizmi

Iğneada'da pansiyon ve otele alternatif; Çadır Turizmi

Kırklareli’nin tatil beldesi,“'Trakya'nın incisi” olarak adlandırılan Iğneada'da, pansiyon ve otel fiyatlarını pahalı bulan yerli turistler, yaklaşık bin çadırdan oluşan çadır kent kurdu. Tatilcilerden bazıları çadırda tavuk, ördek, kaz, tavşan, köpek, kuş ve kartal besliyor, bazıları ise çadırlarının yanında oluşturduğu küçük bahçelerde çeşitli sebzeler yetiştiriyor.

Tatilciler, konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada, yaz tatillerini geçirmek için 3-4 yıldır Iğneada'ya geldiklerini belirtti. Çadır hayatına alıştıklarını ifade eden tatilciler, çadır ortamını ekonomik olması nedeniyle tercih ettiklerini söylediler. 4 kişilik bir ailenin kalabileceği çadırın maliyetinin ortalama 450-500 TL olduğunu belirten turistler, bu parayla hiçbir yerde tatil yapamayacaklarını kaydetti.

Tatilciler, Türkiye'nin güney sahillerinin çoğunda çadır kurmak için yer bulamadıklarını, Iğneada'nın kendileri için uygun olduğunu, beldenin ekonomik canlılığına katkıda bulundukları içinde Iğneada Belediyesinin kendilerine zorluk çıkarmadığını belirtti. Tatilci vatandaşlardan Mehmet Naci Öçal Iğneada'da 4 yıldır kamp yaptığını söyledi.

Öçal, ''Sadece benim çadırımın çevresinde yaklaşık 200 çadır var. Pansiyonda kalmıyorum. Pansiyonda kalacak olsam evimde otururum. Burada doğayla baş başayım. Kuşlarımla, köpeklerimle geldim. Onlar da temiz hava alıyor. Geceleri elektrik enerjisini jeneratörden sağlıyorum.

Uydu televizyonumu, dolabımı çalıştırıyorum ancak benzin pahalı olduğundan fazla çalıştıramıyoruz'' dedi.

Tatilcilerden Yetkin Günal da 26 yıl önce Iğneada'ya geldiğini ve ortamını çok beğendiğini ifade etti.

Iğneada'nın o yıllarda çok daha temiz, çok daha doğal olduğunu vurgulayan Günal, ''Son 15 aydır burada yaşıyorum ama bu son tatilim olacak.

 Böylesi bakir bir alanın bozulmasına gönlüm razı olmuyor. 26 yılımı verdim buraya'' diye konuştu.

Şah kartalı besliyor

Genelde pek çok insanın emekli olunca yazlık aldığını, kendisinin ise karavan alarak ''Her yer benim'' dediğini kaydeden Günal, karavanının çevresinde oluşturduğu bahçesinde tavuk, ördek, kaz, tavşan ve şah kartalı beslediğini söyledi.

Şah kartalının dünyada sadece 19 adet kaldığını ileri süren Günal, şunları kaydetti:

“Muhtemelen meraklı insanlarımızdan biri bu kartalı yuvasından almış, bir süre evinde bakmış. Daha sonra bu yavru Çevre ve Orman Bakanlığı’nın eline geçiyor. Türkiye'de yabani hayvanların yetiştirilmesine yönelik bir tesisi olmadığı için Bakanlık da beni uygun gördü ve bu kartal yavrusu bana zimmetledi. Yavru kartal büyüyünce Çevre ve Orman Bakanlığının gözetiminde doğal ortamına bırakılacak.''

Başkan Tahir Işık; “Çadır turizminden memnun değiliz”

Iğneada Belediye Başkanı Tahir Işık ise görüntü kirliliği oluşturduğu için çadırlardan memnun olmadığını belirtti. Iğneada'nın gerçek nüfusunun 2 bin 200 olduğunu belirten Işık, bu nüfusun tatilcilerle birlikte yazın 14 binlere, hafta sonları günübirlik gelen tatilcilerle 20 bine ulaştığını bildirdi.

Belediye Başkanı Işık;

“Çadır turizminden memnun değiliz. Belediyeye ait 2 mesire alanı var. Burası 3 bine yakın çadırı alabilecek kapasitede bir mesire alanımızdır. Önümüzdeki yıldan itibaren sistemi değiştireceğiz ve çadırcılardan para alacağız. Tabii ki onlara elektrik hizmeti de sunacağız. Çadırcılar buralara gelip yerleşiyor. Vatandaş buraları bedava kalınacak yerler olarak görüyor ve zannediyor. Belediye olarak vatandaşa sunduğumuz hizmetlerin karşılığını alabilmiş değiliz' dedi.