IHA'dan Önadım'a ziyaret

IHA'dan Önadım'a ziyaret

Ihlas Haber Ajansı (IHA) Bölgeler Koordinatörü ve Pazarlama Müdürü Lütfullah D. Uzun, Önadım Gazetesi'ni ziyaret etti. Ulusal boyuttaki çalışmalarını bölgelere de yaymak istediklerini belirten Uzun, Önadım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Öznur Tüzün ile fikir alışverişinde bulundu.

Yerel medya kuruluşlarının beklentileri ve sunulabilecek hizmetler konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Türkiye genelinde görüşmelerde bulunan IHA Bölgeler Koordinatörü ve Pazarlama Müdürü Lütfullah D. Uzun, Önadım Gazetesi'ni ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeni Öznur Tüzün ile görüştü.

Ilk özel televizyonun yayın hayatına başlamasının ardından 1993 yılında kurulan IHA'nın Türkiye genelinde 19 bölge müdürlüğü, 700 çalışanı ile günde ortalama 800 haber ürettiğini belirten Uzun, dünya genelindeki haber ajansları arasında yaygınlık açısından da üçüncü sırada gösterildiklerini vurguladı. Türkiye genelinde 84 televizyon abonesi ile IHA'nın bu noktaya gelmesinde iki önemli temel neden bulunduğunu belirten Uzun, "Bu noktaya gelmemizde iki temel unsur var. Birincisi habercilikte hızlı hareket etmek çok önemli. Alt yapı çalışmalarını zamanında yapmalısınız. Ikincisi de haberciliğin olması gerektiği gibi yapılması. Objektif ve doğru bilgileri vermelisiniz.

Böyle olduğu için de tüm abonelerimiz gönül rahatlığı içinde haberlerimizi kullanabiliyor. Gazeteciliğin gümüş madalyası yok. Ilk gidersiniz altın madalyayı alırsınız. Sonra gidilmesinin pek bir avantajı yok" dedi.

Görüşmelerde iki hedef üzerinde durduklarını açıklayan Uzun, şunları söyledi;

"Abonemiz olan yerel medya kuruluşlarını ziyaret ederek beklentilerini öğrenmek, abonemiz olmayan kurumlarla da görüşerek ne tür hizmetler sunabiliriz ve beklentileri nelerdir bunları öğrenmeye çalışıyoruz. Ulusal ağımızı bölgelerde de yaygınlaştırmak istiyoruz onun için Anadolu da güç şartlarda hizmet vermeye çalışan yerel gazetelere ekonomik şartlarla haber desteği yapıyoruz. Oradaki muhabirlerimiz kanalı ile günlük tüm sıcak haberleri kullanabiliyorsunuz. Sadece o ile hasta değil hem bölgesel hem de ulusal haberleri de kullanabiliyorsunuz. Bazı ajanslar gibi ekstra ücretler almıyoruz. Bölge şu kadar ulusal bu kadar diye bir ayırım yapmıyoruz. Yerel gazete bu şekilde tüm haberlere ulaşabiliyor. Peki kendi muhabiri ne yapacak. Kendi muhabiri de araştırmacı gazetecilik yapacak ki gazetenin okunurluğu, kalitesi artsın. Zamanlarını rutin haberler yerine özel haberler için kullanabiliyorlar.

Bizce habercilik kamuoyunun sesi olmaktır. Kamuoyunu yönlendirmemeli. Yönlendirmeye yönelik yapılan habercilik güven kaybettiriyor. Halk o yazıyorsa doğrudur demeli.

Şu anda IHA yapmışsa doğrudur deniliyor. Biz şu anda bir kamu kuruluşundan daha fazla sorumluluk sahibiyiz. Sizin kurumunuzu ikinci ziyaretim. Gazetecilikte bir standart yakaladığınızı ve bir şeyler yapmaya çalıştığınızı görüyorum. Yerel gazetecilik anlamında çok umut duyuyorum. Çünkü insanlar kendi yaptıklarını, faaliyetlerini ilk önce kendi şehirlerindeki gazetelerde görmek istiyorlar. Marifet iltifata tabidir.

Bir şeyler yapanın arkasında olmak o gruba o kuruluşa çok büyük bir destektir. Medya ile ilgili bir ön yargı var. Medya sadece işin içinde bir olumsuzluk varsa yazar şeklinde. Ama kentte olup biten iyi şeylerinde yazılması gerekiyor. Tek amacımız olumsuzlukları bulmak olmamalı. Bir yere giderken ben orada nasıl bir kusur bulurum şeklinde gidilmemeli. Medya değişmeyi, çalışmayı, kalkınmayı engelleyen değil, teşvik eden olmalı. Bunu yapmak içinde elimizden geldiği kadar çalışıyoruz."