İhtiyaç sahipleri yemekleri uygun koşullarda saklamadığı için, gıda zehirlenmesi meydana geldi

İhtiyaç sahipleri yemekleri uygun koşullarda saklamadığı için, gıda zehirlenmesi meydana geldi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce ilimizde yardıma muhtaç vatandaşlarımıza dağıtılan, ancak daha sonra gıda zehirlenmesi yaşanan yemeklerle ilgili bir soru önergesi sunmuş, durumun sorumluları hakkında bilgi istemişti. Önergeye gelen cevapta, gıda zehirlenmesinin yemekleri alan kişilerce uygun koşullarda saklanmadığından kaynaklandığı belirtildi.   

Dibek önergesinde şu soruları yöneltmişti;

1. Yardıma muhtaç insanlara dağıtılan yemekler, hangi denetim aşamalarından geçirilerek vatandaşımızın sofrasına gelmektedir?

2. Özellikle aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında, çabuk bozulabilen yiyeceklerin ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılması doğrumudur?

3. Vatandaşlarımızın zehirlenmesine neden olan yemekleri hazırlayan ve dağıtan yetkililer hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Önergeye gelen cevap ise şöyle;

1. Vakıflar Genel Müdürlüğünce ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilen sıcak yemek hizmet alımı şeklinde yapılmaktadır. Yüklenici firma tarafından yapılan ve dağıtılan yemekle ilgili olarak günlük Edirne  Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, Kırklareli'nde görevlendirilen personel ile ilgili firmanın gıda mühendisi tarafından kontrolü yapıldıktan sonra dağıtımı yapılmakta olup; ayrıca yüklenici firma dağıtılan yemeklere ait numuneleri gerekli görüldüğünde kontrol ve analiz ettirmek üzere 72 saat muhafaza edilmektedir.

2. Ihtiyaç sahiplerine verilen yemek listesi mevsim şartlan dikkate alınarak hazırlanmakta olup, hazırlanan yemeklerin dağıtımı günün en uygun saatlerinde yapılmaktadır.

3. Kırklareli ilinde yaşanan gıda zehirlenmesi vakasıyla ilgili olarak Kırklareli Il Sağlık Müdürlüğünün 23.06.2009 tarihli inceleme raporunda, gıda zehirlenmesinin yemekleri alan kişilerce uygun koşullarda saklanmadığından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yemek alan vatandaşlar ziyaret edilerek yemeklerinin nasıl saklanacağı hususunda bilgilendirilmiştir. Ayrıca yüklenici firma yemeklerin hazırlanması ve dağıtılması konusunda ihtarname ile uyarılarak, Idari Şartname uyarınca cezai işlem uygulanmıştır.”