Il Genel Meclisi'nde okullar ve okul arsaları görüşüldü

Il Genel Meclisi'nde okullar ve okul arsaları görüşüldü

Kırklareli Il Genel Meclisi Kasım ayı birleşimlerini sürdürüyor. Yapılan birleşimlerde gündem maddeleri ile birlikte meclise sözlü önerge olarak sunulan somut konularda da ilimizde s.o.s veren konular duyarlı il genel meclisi üyeleri tarafından dile getirilmesi, meclisin titiz çalışmalarını da gözler önüne seriyor.

Kırklareli Il Genel Meclisi Kasım ayı 16. birleşimi gerçekleştirildi. Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’nda dün saat 10:30’da gerçekleştirilen birleşim, klişe olarak yoklama ve geçmiş birleşime ait tutanak özetinin okunması ile başladı. Tutanak özetinin okunmasının akabinde gündem dışı söz alan Vize Il Genel Meclisi Üyesi Kenan Çiftçi, Vize ilçesine bağlı Pazarlı Köyü’nde yer alan taş ocağının dinamit ve benzeri patlayıcılarla rafine edilmesinin istendiği, konunun Il Özeli Idaresi’ne kadar teklif edildiği, Il Özel Idaresi’nin izin vermediği ve patlamalı taş ocağına izin verildiği takdirde Pazarlı Köyü’ndeki yeraltı ve içme sularının büyük zarar görebileceğini dile getirerek, il genel meclisi üyelerinden yardım istedi.

Çiftçi’nin açıklamalarının ardından kendisinin de bu konuda derinlikli araştırmalar yaptığını ve şu anda ilimiz genelinde toplamda 72’yi aşkın taş ocağının faaliyette olduğunu ve bunların bir çoğunun çed raporuna uymadığını belirterek yaptığı açıklamada; ”Bu çevreyi kirleten birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf madenler, sanayi konuları ile ilgili ceza yazma yetkilerini bakanlık Il Özel Idareleri’ne ve bazı kurumlara verir. Aynı maddede kesilen cezaların da yüzde ellisinin Il Özel Idaresi’ne gelir olarak kaydedilmesi diyor. Önemli bir kaynağı yakaladık diye sevindim. Ama sonradan alt maddelere geçince Anayasa Mahkemesi’ne bu yasanın iptali için gidilmiş. Anayasa mahkemesi de 8 Temmuz 2009 tarihinde resmi gazetede 27 Bin 282 sayılı kararıyla maden ve çevre kanununda bazı değişiklikler yapmış.

En önemli değişiklerden biriyse taş ocaklarıyla ilgili. Yine bu çevre yasasında taş ocaklarının arama ruhsatlarına; “Çed raporu alınmadan verilebilir.” Hükmü konulmuş. Yani eski çevre yasasına göre taşocakları arama izinleri çed raporu olmadan da verilebilir. Fakat anayasa mahkemesi esastan görüştüğünde kesin ve net olarak şu karara varmışlar. Hiç bir şey maden kanunundaki belirtilen ikinci, üçünü ve dördüncü sınıflar dahil olmak üzere, hiçbir sanayi kuruluşunun da çed raporu olmadan arama izni dahi verilemez. Şimdi bu Pazarlı’da kurulan taş ocağının arama ve çed raporları var mı? Benim duyduğum kadarıyla bu yasa 15 Ekim 2009 tarihinde bu karar bozularak yayınlanmış. Bunun izin işlemleri benim görebildiğim kadarıyla birkaç önce verilmiş. Onunla ilgili izin işlemleri hatta tarihi sit alanı bölgesinde kaldığı söyleniyordu. Yine bu çevre yasasında sit bölgeleri ile birleşik parsellerde kesinlike bu arama izinlerinin ve işletme ruhsatlarının verilemiyeceği söylenemiyordu. Bu anlamda konunun incelenmesinde yarar görüyorum. Biz zaten taş ocaklarının incelenmesi ile ilgili bir komisyon oluşturmuştuk. Arkadaşlarımızda bu konuyu acil olarak raporlarını sunmadılar. Bu konuyu da incelesinler, bakalım çed raporu var mı? Buraları patlatma izinleri var mı? Bu patlatma izinleri çed raporu içerisine konulmak zorundadır. Eğer çed raporlarına konmadıysa, patlatma yapmaları kesinlikle yasaya aykırıdır. Çed raporunda bunların hepsinin belirtilmesi lazım. Görebildiğimiz kadarıyla taş ocakları ile ilgili 72 tane arama ruhsatı isteği Vize ve Pınarhisar bölgelerinde yapılmış. Sayın milletvekilimizin sunduğu soru önergesinde bakanımızın verdiği cevapta 3 tanesinde çed raporu olduğunu söylüyor. Yaklaşık 72 tanesinde çed raporu olmadığı söyleniyor. Bu anlamda konunun komisyon tarafından önemle incelenmesini talep ediyorum. ” diye konuştu.

Başkan Tuna Soykan taş ocakları konusunun çok ciddi olduğunu ve bunun Aralık ayı gündemine alınması gerektiğini dile getirdi. Akabinde ise meclisin 3. gündem maddesi olan Ilköğretim kurumlarına tahsis olunan okul ve okul arsalarının tapu tescillerinin Il Özel Idaresi adına yapılması ile ilgili Eğitim Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Meclis Eğitim Komisyonu Başkanı Nedim Orcan tarafından okunan komisyon raporunda, hazine arazisinde yer alan okulların ilköğretim kurumlarına devredilmesi okundu.

Ayrıca köylerde kapanan okullarında Köy tüzel kişiliklerine satış yapmamak koşuluyla devredilmesi, görüşüldü. Uzun süren görüşmelerin ardından Başkan Tuna Soykan madde görüşmelerinin bugün devam edeceğini belirterek oturumu kapattı. Kırklareli Il Genel Meclisi 17. birleşimi bugün saat 11:00’da yapılacak.