İl Genel Meclisi'nin yeni Meclis Başkanı; Mehmet Tuna Soykan

İl Genel Meclisi'nin yeni Meclis Başkanı; Mehmet Tuna Soykan

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin, yeni dönem ilk toplantısı dün gerçekleştirildi. Yapılan seçimlerde; Meclis Başkanlığı’na Mehmet Tuna Soykan seçildi.

Dün saat 10.30’da Il Özel Idaresi-Il Genel Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen birleşime; Kırklareli-Merkez; Behçet Şen (CHP), Mehmet Tuna Soykan (CHP), Aydın Karakoç (CHP), Yurdaer Ulus (AKP), Nihat Sağlam (AKP), Lüleburgaz; Enver Tuna (CHP), Kemal Çağlar (CHP), Nedim Orcan (CHP), Ismail Dağcı (AKP), Saadettin Kızmaz (CHP), Babaeski; Alaaddin Ergin (CHP), Hüseyin Taşkın (CHP), Şahin Aslan (CHP), Cemal Vural (AKP), Demirköy; Saffet Üresin (CHP), Sebahattin Birkaya (MHP), Pehlivanköy; Mustafa Taşkın (CHP), Ali Kamuran Koçyiğit (AKP), Vize; Nail Özden (CHP), Kenan Çiftçi (CHP), Hasan Basri Korkmaz (DP), Pınarhisar; Çetin Şinikoğlu (CHP), Metin Güvenç (AKP) Kofçaz; Hasan Dağ (CHP) ve Ahmet Şen (AKP) katılım gösterdiler.

Meclisin açılış konuşmasını gerçekleştiren Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, Il Genel Meclisi'nin önceki dönem çalışmaları ve Il Özel Idaresi’nin işleyişi ile ilgili olarak bilgilendirici bir açıklama yaptı. Kelep, konuşmasının sonunda, “hayırlı olsun” ve “başarılar” dileklerini de üyelere sundu.

Daha sonra, meclisin en yaşlı üyesi geçici Il Genel Meclis Başkanı ve en genç iki üyesi de geçici katip olarak, kürsüye davet edildi.

Geçici Meclis Başkanı Nedim Orcan ve katip üyeler; Nihat Sağlam ile Mustafa Taşkın kürsüye geçtikten sonra, Başkan Orcan kısa bir açılış konuşması gerçekleştirerek; “Seçilmiş olan arkadaşlarımı kutluyorum. Bu salonda bulunan tüm arkadaşlarımızın Kırklareli'nin tümüne hizmet için görev yapacaklarını biliyoruz. Artık siyasi parti temsilcisi değil, Kırklareli Il Genel Meclis üyesi sıfatıyla topluma hizmet edeceğiz. Yapacağımız çalışmaların çok başarılı olacağına inanıyorum” dedi.

Gerçekleştirilen yoklamanın ardından ise, gizli oyla Il Genel Meclis Başkanı seçimine geçildi. Meclis Başkanlığı için CHP Grup Başkanı Hasan Dağ, üye Mehmet Tuna Soykan’ı aday gösterdiklerini, AKP Grup Başkanı Yurdaer Ulus ise kendisini aday gösterdiğini kaydetti. Yapılan seçim sonucunda, M.Tuna Soykan 7 oy karşısında aldığı 18 oy ile üstünlük sağlayarak, Başkanlık görevine seçildi.

Soykan Meclis Başkanı olarak yaptığı konuşmasında şunları kaydetti;

“Meclis başkanlığına seçilmem nedeni ile şahsıma gösterdiğiniz güvene teşekkür ediyorum. Başkanlık görevini yürüttüğümüz süre içerisinde Kırklareli'mizin sağlıklı biçimde gelişmesi, adil bölüşmesi, insanımızın yaşam kalitesini yükseltecek yatırımlara öncelik verilmesi, işsizlikle mücadeleye yönelik projelere destek verilmesi temel hedeflerimiz olacaktır. Inancım odur ki; Il genel meclisimizin tüm üyeleri bu hedefleri paylaşmaktadır.

Görevimi yerine getirirken makamın bana yüklediği tarafsızlık sorumluluğunun özeni içerisinde olacağım. Tarafsızlığımızın limiti Türkiye Cumhuriyetinin bölünmez bütünlüğüne ve Çağdaş laik Atatürkçü çizgisine kayıtsız şartsız sadakat göstermek ön koşuluna bağlı olacaktır. Il genel meclisi olarak yapmamız gereken elimizde olanı en verimli bir şekilde Kırklareli halkının yararına kullanmaktır diye düşünüyorum.

Il genel meclisinde bulunan parti temsilcilerinin de bu düşünce de olduklarına inanıyorum ve o nedenle tüm üyelerin uyumlu bir çalışma içerisinde görevlerini özenle yerine getireceklerini düşünüyorum. Aramızda bulunan önceki dönem de görev yapan arkadaşlarımız meclis çalışmalarında yol gösterici olacaklardır ve tecrübeleri ile meclise katkı yapacaklardır inancındayım. Meclisimizin değerli üyeleri, bir gözlemimi sizlerle paylaşmak isterim; 5302 sayılı yasanın çıkmasından sonra “il genel meclisinin kamu oyundaki algılaması değişecektir” biçiminde bir düşüncem vardı. Gözlemlerim bu algılamanın yeterince oluşmadığıdır. Kamuoyu il genel meclisimizin görev alanının kırsalda yapılacak oian imar düzenlemeleri ve alt yapı çalışmaları ile sınırlı olduğunu sanmaktadır. Görevlerimizden biri de meclisin; Eğitimden, sağlığa, kültürden, spora kadar ilimizin tümünde yetkileri olduğunu anlatarak halkımızı bilinçlendirmek olmalıdır.”

Bu açıklamaların ardından, Il Genel Meclisi’nin ilk toplantısı gizli oyla Birinci Başkan Vekili’nin seçilmesi ile devam etti. Nedim Orcan, Metin Güvenç karşısında 18’e 7 oy üstünlük sağlayarak, birinci Başkan Vekili seçildi. Ikinci Başkan Vekili seçimlerinde de aynı sonuç vardı. CHP grubu’nun adayı Alaaddin Ergin, AKP Grubu’nun adayı Ismail Dağcı karşısında üstünlük sağlayarak (18-7) Ikinci Başkan Vekili seçildi.

Gizli oyla 2 Asıl Katip seçimlerinde ise, Aydın Karakoç ve Behçet Şen bu göreve seçildiler (18-7) Seçimin ardından Karakoç ve Şen, görevlerini yapmak üzere kürsüdeki yerlerini aldılar. Daha sonra gizli oyla 2 Yedek Katip seçimi de yapıldı. Bu göreve üyeler; Mustafa Taşkın ve Çetin Şinikoğlu getirildi.

Ardından, gizli oyla 5 Encümen Üyesi seçildi. Aydın Karakoç, Enver Tuna, Hüseyin Taşkın, Kenan Çiftçi ve Çetin Şinikoğlu Encümen üyeliği görevine seçildiler. Gündemin son maddesi gereğince, Ihtisas Komisyonları oluşturuldu. Açık oylama usülü ile gerçekleştirilen seçimlerde komisyonlara şu isimler getirildi;

Imar ve Bayındırlık Komisyonu; Behçet Şen, Sadettin Kızmaz, Alaaddin Ergin, Nail Özden, Sebahattin Birkaya, Yurdaer Ulus ve Metin Güvenç. Plan ve Bütçe Komisyonu; Hasan Dağ, Nedim Orcan, Şahin Aslan, Saffet Üresin, Hasan Basri Korkmaz, Ismail Dağcı ve Yurdaer Ulus. Eğitim Komisyonu; Nedim Orcan, Mustafa Taşkın, Kemal Çağlar ve Ali Kamuran Koçyiğit. Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu; Saffet Üresin, Mustafa Taşkın, Kemal Çağlar ve Nihat Sağlam. Çevre ve Sağlık Komisyonu; Hasan Dağ, Mustafa Taşkın, Kemal Çağlar ve Metin Güvenç. Tarım Komisyonu; Şahin Aslan, Kemal Çağlar, Mustafa Taşkın ve Ahmet Şen. Spor Komisyonu; Behçet Şen, Nail Özden, Hüseyin Taşkın ve Ali Kamuran Koçyiğit. Iç Işleri ve Çeşitli Işler Komisyonu; Sadettin Kızmaz, Alaaddin Ergin, Saffet Üresin ve Cemal Vural.

Seçimlerin ardından CHP Grup Başkanı Hasan Dağ ve AKP Grup Başkanı Yurdaer Ulus, tüm seçilen üyeleri tebrik ederek, başarılar dilediler. Meclise sunulan önergelerin kabul edilmesi ve gündeme alınmasının ardından, gündemin geriye kalan maddelerinin 7 Nisan Salı (bugün) saat 10.30’da görüşülmesine karar verildi. Il Genel Meclis üyeleri, bugün toplantıdan önce, Vilayet Meydanı’nda Atatürk Anıtı önüne çelenk de sunacaklar.