İl Genel Meclisi Üyeleri Ahmetçe Kazı Evi ve Aşağıpınar Höyüğü'nü gezdi

İl Genel Meclisi Üyeleri Ahmetçe Kazı Evi ve Aşağıpınar Höyüğü'nü gezdi

İl Genel Meclisi üyeleri dün gerçekleştirdiği Ağustos ayı dördüncü birleşiminin ardından gelen davet üzerine Ahmetçe Kazı evi ve Aşağıpınar Höyüğü’nü gezerek, yerinde inceleme fırsatı buldu. 17 yıldır Kırklareli’de yapılan kazıların başkanlığını yürüten Prof. Dr. Mustafa Özdoğan önderliğinde ilk olarak Ahmetçe Kazı evini gezen üyeler, burada kazılardan çıkan eserlerin elden geçirildiği ve revize edildiği çalışmalara tanıklık etti.

Aşağıpınar ve Kanlıgeçit Höyükleri’nden çıkan tarihi değeri yüksek eserleri inceleyen ve bilgiler alan meclis üyeleri yapılan çalışmaları hayranlıkla izledi. Kazılardan şu ana kadar çıkarılmış, tarihi eserleri yakından görme fırsatı bulan üyeler, kazı evinde yer alan görevlilere kolay gelsin dileklerinde bulundu.

Yapılan kazılar ile ortaya çıkan eserler arasında 6. yüzyılda Kırklareli’de yaşadığı belirtilen yaban öküzü boynuzu devasa görünümü ve otantik yapısı ile il genel meclisi üyelerinin en çok dikkatini çeken eserler arasında yer aldı. O zamanlar yaban öküzünün şimdiki öküzlerden çok daha büyük olduğuna dikkat çeken Özdoğan, üyelere bu zamana kadar yapılmış ve yapılacak olan çalışmalar ile ilgili somut bilgiler verdi. Ayrıca kazı evi yetkilileri tarafından üyelere, kuru pasta ve meyve suyu ikramı yapıldı. Ahmetçe Kazı evinin gezilmesinin ardından üyeler, Aşağıpınar kazı alanına geçti.

Burada yine kazı başkanı Özdoğan önderliğinde yapılan kazıları incelediler. Ilk olarak eski tarihi yapılara uygun olarak yapılan ağılların içerisinde yer alan maket yapıları yerinde gören üyeler, daha sonra kazı alanının yanına kadar giderek, yapılan kazı ile ilgili Profesör Özdoğan’dan bilgiler aldılar.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan yaptığı açıklamalarda kazı alanlarının tarihsel değerlerine dikkat çekerken, Kırklareli halkının kazılara ilgisizliğinin ise üzüntü verici olduğunu belirtti. Gezi kazılar üzerine yapılan görüş alışverişlerinin ardından son buldu.