Il Milli Eğitim Müdürü Eser; "Eğitim ve öğretimin yeri sadece okullardır"

Il Milli Eğitim Müdürü Eser; "Eğitim ve öğretimin yeri sadece okullardır"

Yeni eğitim ve öğretim yılı, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Lisesi'nde düzenlenen bir törenle açıldı. Geçen hafta ders başı yapan anaokulu ve birinci sınıf öğrencilerinin ardından, bu kez miniklerin ağabeyleri ve ablaları için okul zili çaldı. Ilimizde 49 bin 668 Ilköğretim ve Ortaöğretim öğrencisi ile 2 bin 472 öğretmenin ders başı yaptığı belirtildi.

Kırklareli TOBB Lisesi'nde saat 09.00'da başlayan 2009-2010 eğitim ve öğretim yılı açılış törenine Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser de iştirak etti. Istiklal Marşı eşliğinde göndere çekilen bayrağımızın ardından, Okul Müdürü Aydın Kesici bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Kesici konuşmasında şunları kaydetti; "2009-2010 Eğitim ve Öğretim yılı 39 hafta boyunca devam edecektir.

Bu süreyi iyi değerlendiren öğrencilerimiz 18 Haziran 2010'da çalışmalarının karşılığını almış olarak eğitim öğretim yılını tamamlayacaklar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Lisesi olarak 904 öğrenci 42 öğretmen 28 şube 1 müdür 2 müdür yardımcısı 1 memur ve 2 hizmetli personel ile başlıyoruz. Fiziki anlamda herhangi bir sıkıntımız yok. Öğretmen anlamında herhangi bir sıkıntımız yok. Bundan sonrası siz sevgili gençlere düşüyor.

Biz sizlerden çok özel bir davranış tarzı beklemiyoruz. Okulunuzu eviniz olarak görün. Öğretmenlerinizi anne ve babalarınız olarak değerlendirin. Arkadaşlarınızı da kardeşleriniz olarak görün. Evinizde nasıl davranıyorsanız okulunuzda da o şekilde davranın. Okulunuzda da uyma zorunluluğu olan yönetmelik kuralları olduğunu unutmayın.

Sevgili gençler üzerinizde okulunuzu tanıtan, okulumuza ait olan kılık kıyafet ile dolaştığınız müddetçe bu okul içerisinde olsun, okula gidip ve gelirken yolda olsun, çarşıda dolaşırken olsun, sadece kendinizi temsil etmediğinizi bilin. Bu kıyafet üzerinizde olduğu müddetçe aynı zamanda bir kurumu ve bu kurumda çalışanları da temsil ettiğinizi aklınızdan asla çıkarmayın ve davranışlarınızı da ona göre ayarlayın. Hayatta olduğu gibi öğrenimde de sıkı disiplin başarının esasıdır. Öğreticiler ve öğretim kadroları bu disiplini sağlamaya, öğrencilerde bu disipline uymaya mecburdurlar. Okulunuzu temiz tutun. Araç ve gereçlerinizi hor kullanmayın. Bu okul sizin."

Okul Müdürü Kesici'nin ardından ise Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser bir konuşma yaptı. Eser şunları söyledi;

"Mustafa Kemal Atatürk çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmanın önemine işaret ederek ulusumuzu, ülkemizi, milletimizi hep buna yönelten çağrılarda bulunmuştur. Bu ancak kaliteli ve nitelikli bir eğitim öğretim sayesinde mümkün olabilir. Eğitimsiz bir millet düşünmek söz konusu değildir. Bu eğitiminden zaman zaman sıkılsanız da zaman zaman kızsanız da, bunalsanız da bu eğitim ve öğretimin yeri sadece okullardır. Okulları önce böyle görmek lazım.

Hepiniz bütün katmanlar eğitim öğretimin katmanları önce gönlünü, kendini, ruhunu, beynini, düşüncesini açacak. Sağlıklı, güzel verimli bir iletişim kuracak. Öğrenci öğretmenine düşüncelerini, problemlerini, sıkıntılarını, rahatlıkla anlatabilecek. Öğretmen buna kendini açacak. Yönetici de buna kendini açacak. Öğrenci de öğretmeninden, yöneticisinden, müdüründen, müdür yardımcısından gelecek uyarılara kendi zihnini kapamayacak. Veli de muhakkak surette "ben çocuğumu okula gönderdim artık eğitim öğretim işi onların" diyerek, bu güzel cümlenin arkasına sığınarak kendini bir tarafa çekmeyecek. Önce herkes herkese önem verecek, değer verecek ve herkes muhatabının şunu algıladığını hissedecek; "Ben önemliyim, ben değerliyim, ben kıymetliyim"

Sonra herkes sevgisini ortaya koyacak, samimiyetini ortaya koyacak, veli de özellikle ilgisini ortaya koyacak. Oda çocuğuna önem verecek, değer verecek. Lise çağı dört yıllık bu okul dönemi gençliğinin ve bir o kadar da öğrenmenin en önemli çağıdır. Okullar, öğretim merkezi olduğu kadar eğitim merkezidir. Az önce ifade etmeye çalıştığım iletişimin sağlıklısını okulda öğrenmeye çalışacağız. Bize bunu okul verecek. Biz de alacağız. Televizyon anteni gibi verici kapalı olursa televizyon çalışmaz. Verici açık olup ta alıcı kapalı olursa yine çalışmaz. Hepimiz antenlerimizi iyi kullanacağız. Iyi açacağız, sağlıklı iletişimin çözemeyeceği, ulaşamayacağı hedef yoktur. Yeter ki biz önce insan olmanın gereği bize verilen en üst seviyedeki akıl ve zekâyı iyi kullanalım. Bu açıklamaları bu kuralları bu prensipleri algılayarak, özümseyerek uygulayabilirseniz o zaman mutluluğu ve başarıyı yakalarsınız."

Daha sonra sırasıyla tarih öğretmeni Erol Cırcır ve TOBB Lisesi mezunu Ilayda Kayıhan birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından ilk zilin çalmasıyla birlikte öğrenciler ders başı yaparken, Eser ve okul öğretmenleri öğrencilere ücretsiz olarak gönderilen kitapları dağıttılar.

Endüstri Meslek Lisesi’nde kat sayı sevinci

2009- 2010 eğitim ve öğretim yılına en umutlu giren okullardan birisi ise hiç şüphesiz ki Kırklareli Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’ydi. Üniversiteye giriş sınavında meslek liseli öğrencilerin önündeki en büyük engel olan kat sayı uygulamasının kaldırılması Kırklareli Endüstri Meslek Lisesi’nde de büyük yankı uyandırdı. Dün okul bahçesinde saygı duruşu ve Istiklal Marşımız’ın okunması ile başlayan tören Okul Müdürü Vedat Karaman’ın konuşması ile devam etti. Karaman ilk olarak Liseye yeni katılan öğrencilere seslenerek, derslerine gereken önemi vermeleri gerektiğini belirtti.

Konuşmasında ayrıca meslek liselerinin yıllardır ÖSS’de kabusu olan kat sayı uygulamasının kalktığı müjdesini veren Karaman, bu doğrultuda sene sonu ÖSS’ye girecek olan öğrencilerin üniversiteyi kazanma şanslarının arttığıana dikkat çekti. Müdür Karaman’ın konuşmasının ardından ise Okul Müdür Yardımcısı Cafer Yüce kılık kıyafetten, öğrencilerin davranışlarına, derslere olan ilgiden sosyal aktivitelere kadar bir çok konuda öğrencilere öğüt verdi.

En coşkulu başlangıç Anadolu Lisesi’nden

Dün Kırklareli Merkez ilçedeki okullarda yaşanan yeni eğitim öğretim yılı coşkusu Kırklareli Anadolu Lisesi’nden fazlasıyla yankılandı. Okunan şiir ve makalelerin yanı sıra yapılan konuşmalarda öğrencilerin coşkusu görülmeye değerdi. Okula yeni katılan öğrenciler için bir rüya gibi geçen açılış törenleri renkli görüntülere sahne oldu. Dün saat 09:00’da başlayan açılış günü töreni kapsamında saygı duruşu ve Istiklal Marşımız’ın okunmasının ardından şiir ve konuşmalarla sürdü. Kırklareli Anadolu Lisesi’nin emektar müdürü Nusret Candeğir’in konuşması sık sık alkışlarla kesilirken, Candeğir başta öğrenciler olmak üzere veli ve öğretmenlere seslendi. Okuldaki tören, konuşmaların ardından sınıfların ayrılması ile son buldu.