Il Sağlık Müdürlüğü mantar zehirlenmeleri ile ilgili bir açıklama yayımladı

Il Sağlık Müdürlüğü mantar zehirlenmeleri ile ilgili bir açıklama yayımladı

19 Ekim günü gazetemizde yayımlanan “Ilimizde yaşanan mantar zehirlenmelerine dikkat” başlıklı haberimizin üzerine Kırklareli Sağlık Müdürlüğü’de konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

Mantar zehirlenmelerinin önemli bir halk sağlığı sorunu olarak sürdüğünün dikkat çekildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

“Zehirli veya yenilen mantarlar konusunda oluşacak toplumsal bilinçle mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde önemli bir oranda azalma olacağı muhakkaktır. Yanlış inanışlar doğrultusunda toplanan ve tüketilen mantarlar ölümlere yol açmaktadır. Vatandaşların önemli bir bölümü, zehirli veya yenilen mantarlar konusunda, mevcut yanlış ve kalıplaşmış bazı inanışlar doğrultusunda hareket etmektedir.

Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırmak oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır.

Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Yanlış inanışlar doğrultusunda toplanan ve tüketilen mantarlar ölümlere yol açmaktadır.

Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine ‘Amanita Muscarina’ ve ‘Amanita Phalloides’ adı verilen iki cins zehirli mantar yol açmaktadır. ‘Amanita Muscarina’nın zehiri yüksek ısıda bile etkisini kaybetmediğinden; bu cins mantarlar pişirilerek yense dahi üç saat içinde zehirlenme belirtileri gösterirler.

Yabani mantarlardan tümüyle uzak durun

Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerden korunabilmek için yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gerekmektedir. Seralarda özel olarak yetiştirilen ve marketlerde ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan mantarların tüketilmesi zehirlenmeleri önleyecektir.

Yabani mantar yeme öyküsü olan ve göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar ve göz bebeklerinde küçülme şikayetleri görülen hastalar vakit kaybetmeksizin kusturulmalıdır.

Hasta en kısa zamanda doktora yetiştirilmeli, mümkün ise hastanın yediği mantar örneği de beraberinde götürülmelidir.”