Il Sağlık Müdürlüğü'ne göre berraklığını kaybeden ve hafif kokusu değişen suda hayati tehlike yok

Il Sağlık Müdürlüğü'ne göre berraklığını kaybeden ve hafif kokusu değişen suda hayati tehlike yok

Kırklareli’nde geçen seneden bu yana sonbahar aylarında artış yapan sudaki mangan oranı, vatandaşların tedirgin olmasına yol açarken, ilgili kurumların suskunluğu da tepkilere yol açmıştı.

Geçtiğimiz günlerde gazetemizde yayımlanan bu konuya yönelik haberin ardından Kırklareli Il Sağlık Müdürlüğü, suskunluğunu bozarak bir açıklama gönderdi. Ancak bu açıklamanın vatandaşları ne derece tatmin edeceği, kamuoyunu ne kadar rahatlatacağı da bilinmezliğini koruyacak gibi gözküyor. Işte Il Sağlık Müdürlüğü’nün “Içme ve Kullanma Suları” konulu basın açıklaması:

“Içme ve kullanma suyundaki denetim ve kontrol çalışmaları, Sağlık Müdürlüğümüz tarafından titizlikle takip edilmektedir. Insani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe göre, il merkezi içme ve kullanma suyu şebekesi, yılda 3 kez denetim izlemlerine (tam analiz), 2 ayda bir altı noktadan kontrol izlemlerine tabi tutulmaktadır. Denetim izlem tahlilleri, Istanbul Hıfzıssıhha Enstitüsü Laboratuvarında, kontrol izlem tahlilleri, ilimiz Halk Sağlığı Laboratuvarında yapılmaktadır. Ayrıca su sanitasyonu amacıyla, halk sağlığı açısından, suların bakteriyolojik analizi en az 15 günde bir kez muhtelif noktalardan gerçekleştirilmektedir.

Il merkezimizde sularımız genelde bakteriyolojik açıdan uygun olmakla birlikte, zaman zaman bazı mahallelerde lokal kirlenme görülebilmekte, böyle durumlarda ilgili kurumlarla işbirliği yapılmaktadır.

Aynı zamanda şehir şebekesi tek merkezden, Kırklareli Belediyesi tarafından 24 saat sürekli klor ile dezenfeksiyona tabi tutulmaktadır. Bu arada bakteriyolojik açıdan problem olmamasına rağmen, son 3-4 yıldır Eylül-Kasım aylarında suyun fiziksel özelliklerinde (Mangan ve demir oranındaki artış) yönetmelik sınır değerlerini aşan tespitler mevcuttur.

Bu durum suyun renginin berraklığını kaybedip, açık sarı renge dönüşmesine ve hafif bir koku oluşmasına sebebiyet vermektedir. Içme ve kullanma sularının nitelikli olması, temiz ve yeterli su tüketilmesi halk sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu konuya gerekli hassasiyeti göstermek, vatandaşlarımızla birlikte ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın sorumluluğundadır. Halkımıza önemle duyurulur.”