İl Sağlık Müdürlüğü, risk gruplarına ücretsiz aşı yapıyor

Kırklareli İl Sağlık Müdür Vekili Dr M. Bülent Onuk, Kırklareli'ndeki risk gruplarına Hepatit B aşılarının ücretsiz olarak Ocak 2009 itibariyle yapıldığını söyledi.

Hepatit B hastalığına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından “Hepatit B Hastalığı Kontrol Programı” yürütülüyor. Programın temel amacı; Kronik Hepatit B virus enfeksiyonunun önlenerek Hepatit B virüs enfeksiyonunun neden olduğu Kronik Karaciğer Hastalığı, Siroz ve Hepatosellüler Kanser görülme olasılığını azaltmak.
Bakanlığın Hepatit B Kontrol Programı, 1998 yılında başlatılmıştı ve 1998 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda Hepatit B Aşısı, çocukluk dönemi rutin aşılama takvimine alındı.
Kırklareli İl Sağlık Müdür Vekili Dr M. Bülent Onuk; Hepatit B Kontrol Programı çerçevesinde risk altındaki kişi ve grupların azaltılmasına yönelik Kırklareli’de Hepatit B Destek Aşılama çalışmalarının Ocak 2009 tarihinden itibaren başlatıldığını belirtti.
Dr. Bülent Onuk, Hepatit B’nin öncelikli risk gruplarını
Tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi ve sağlık meslek yüksekokulu öğrencileri;
Özel muayenehanesi bulunan diş hekimleri;
Çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları, huzurevleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, kreş ve gündüz bakımevleri, çocuk ve gençlik merkezlerinde bakım alan ve hizmet sunan kişiler;
İtfaiye personeli, polis memurları;
Berber, kuaför, manikürcü ve pedikürcüler olarak açıkladı.
Onuk, Kırklareli’de belirtilen risk gruplarında yer alan yaklaşık 2.500 kişiye toplam 3 doz Hepatit B Aşı uygulaması Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Sağlık Ocaklarınca Ocak 2009 tarihinden itibaren yapılmakta olduğunu ifade etti. Onuk; “Bu risk gruplarında yer alan vatandaşlarımız kendilerine en yakın Sağlık Ocağına müracaat ederek aşılarını ücretsiz olarak yaptırabilirler” dedi. (mc)