İl Tarım Müdürlüğü, 2009 yılı hasat sezonuna hazır

İl Tarım Müdürlüğü, 2009 yılı hasat sezonuna hazır

Kırklareli Tarım Il Müdürlüğü yaptığı yazılı basın açıklamasında, kurumun 2009 yılı hasat sezonuna hazır olduğunu bildirdi. 2009 yılı Biçerdöver Hasat Sezonunun sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla hasat öncesi gerekli tedbirlerin alındığını belirten Tarım Il Müdürlüğü, konu ile ilgili açıklamasında şu bilgileri verdi; “Ilimiz ülkemizin tarımsal üretimi içerisinde hububat ve ayçiçeği, son yıllarda da dane mısır ve kanola gibi ürünlerin üretimi ile oldukça önemli bir paya sahiptir. Ilimizde ekilişi yapılan hububat (buğday, arpa, yulaf, tritikale, çavdar, ayçiçeği, kanola, aspir, dane mısır ve çeltik ürününün tamamı biçerdöver ile hasat edilmektedir. 2008 yılında yaklaşık 231.700 hektar alan biçerdöver ile hasat edilmiş ve bu hasattan toplam 975.880 ton ürün elde edilmiştir. Görüldüğü gibi ilimiz özellikle temel ihtiyacı karşılayan tarımsal üretimde önemli bir paya sahiptir.

 Ilimizde üretilen ürünlerin hasatta % 1 dane kaybının yaklaşık 10.000 (onbin) ton ürün, bunun parasal değerinin de yaklaşık 5.000.000 (beş milyon) TL. olduğunu düşünürsek, üreticilerimizin de yoğun masraf ve emek ile elde ettikleri bu ürünü en az kayıpla hasat etmeleri başta kendileri olmak üzere, Il- Ilçe Tarım Müdürlüklerimiz ile biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin de en büyük arzusudur.

2009 yılı Biçerdöver Hasat Sezonunun sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla Il Tarım Müdürlüğümüzce hasat öncesi gerekli tedbirler alınmıştır. Bu doğrultuda kontrollerde görev alacak teknik elemanlar 29.05.2009 tarihinde hasat öncesi teknik ve idari konularda bir günlük eğitime alınmışlardır. Ayrıca hasat sezonu öncesi merkez ve ilçe köylerimizin tamamında, özellikle üreticilerin hasat kayıplarına karşı neler yapmaları gerektiği konularında eğitim çalışmaları planlanmıştır.

Yine Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü, Proje ve Istatistik Şube Müdürü, Idari ve Mali Işler Şube Müdürü, Ziraat Odası, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, Il Jandarma Komutanlığı temsilcilerinin katıldığı “Il Hasat Kontrol Planlama Grubu” 01.06.2009 tarihinde toplanarak 2009 yılında biçerdöver hasadı ile ilgili esaslar görüşülmüş, 2009 yılı biçerdöver hasadında dane kayıp oranının üst sınırı % 2 olması kararlaştırılmış ayrıca 2009 Yılı Biçerdöver Hasadı ve Balyalama istişari fiyatları belirlenmiştir.

Buna Göre ;

2009 yılında uygulanacak biçerdöverle biçim ücreti, tarla sahibi ve biçerdöverci arasında bağlı olmakla beraber istişari fiyatı K.D.V. dahil  Hububatta 10,00 TL/Da,   Ayçiçeği ve Aspirde 10,00 TL/Da, Kanolada Aparatsızı biçim 10,00  TL/Da, Kanolada Aparatlı biçim 11,00  TL/Da, Mısırda 16,00 TL/Da  ve  Çeltikte  25,00 TL/Da’dır. Çiftçinin talebi halinde hububat sapının toprağa karıştırılarak parçalanarak bırakılması durumunda hububatta biçim ücreti 11,00 YTL/da olarak uygulanması,

Balyalama ücretinin 25 kg’lık balya için; 3 sıra ipli balya istişari fiyatı K.D.V. dâhil 1,15 TL/Adet, 3 sıra telli balya için K.D.V. dâhil 1,25 TL/Adet olmasına kararlaştırılmıştır.

2009 yılı hasat sezonu başarılı, ürününüz bol ve bereketli olsun”