İlk Tıp Okulu Makalesi yayımlandı

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Heybeli'den Edirne'deki İlk Tıp Okulu ilgili Makale yayımlandı.

Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Heybeli’nin Sultan II. Bayazid Külliyesi ve Tıp Okulu ile ilgili tanıtıcı bilgilerin yer aldığı “Sultan Bayezid II Külliyesi: One of the Earliest Medical Schools—Founded in 1488” makalesi, Amerikan Kemik ve Eklem Cerrahları Birliğinin yayın organı ve ortopedi ve travmatolojinin seçkin dergilerinden olan “Clinical Orthopaedics and Related Research” dergisinde yayımlandı (DOI 10.1007/s11999-008-0645-1).
Makalede, Külliyenin tarihi, önemi, bölümleri ve o yıllardaki tıp uygulamaları ile tıp kitapları hakkında bilgiler yer almakta ve ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Dinlenmek, eğlenmek, ava çıkmak, büyük fetihlerin planlarını yapmak için sık sık geldikleri; her Avrupa seferi öncesinde padişahların kaldıkları Edirne’ye, şanına yakışan bir Külliye’nin hizmete açıldığı dönemden günümüze kadar geçirdiği evrelerinin yer aldığı makale, tıp dünyasındaki ilk gelişmelerin anlatılması yönünden de tıp tarihine de ışık tutmaktadır. Türk, İslam ve Batı tıpları ile etkileşimleri makalenin tartışma konularından birini oluşturmaktadır.
Külliye'nin kuruluş amacının, dönemin en önemli şehirlerinden ve 2. başkent konumundaki Edirne'yi bir darüşşifaya (Hastane) kavuşturmak olduğunu vurgulayan HEYBELİ,  geniş amaçlı düşünülen Külliyedeki tıbhane bölümünün yanı sıra hastane hizmetini doğrudan veya dolaylı olarak tamamlayan sosyal, kültürel ve dini nitelikteki yapıların tarihini ortaya koydu. Tüm birimlerin aynı amaca yönelik hizmetleri döneminin sağlık ve sosyal yardım anlayışını yansıttığını vurgulayan Doç.Dr. HEYBELİ,  tüm yapılar topluluğunun 4 yıl gibi kısa bir sürede bitirilmesinden bahsederek imparatorluğun ekonomik ve teknik gücüne vurgu yaptı. Külliye, 11 yapılık bir kompleksten oluşmaktaydı. Şifahane-Tıbhane-Mumhane-Aşhane-Tabhane-İbadethane yapılarının bugün hala ayakta olduğu bu kompleksten ne yazık ki, geri kalan 5’i günümüze gelememiştir.
Külliyenin; vakıf oluşumu ile kendi kendine yeten, özerk üniversite yapısına ilk örneklerden oluşu dikkat çekicidir. 1488 yılında kurulan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nin o tarihlerde en donanımlı tıp okulu ve hastalara hizmet veren en modern darüşşifayı bünyesinde barındırdığını anlatan Doç.Dr. HEYBELİ, günümüzde de çok tartışılan alternatif tıp yöntemlerinin o dönemde ustalıkla uygulandığını ve günümüze ışık tutabilecek pek çok metodun geliştirildiğini vurgulamıştır.  Yirmi beş yılı aşan Trakya Üniversitesi’nin aslında yüzlerce yıllık bir üniversite ve Tıp fakültesi geleneğinden gelmesi, Edirne’nin batı ile doğu arasında köprü olması ve müzemizin kazandığı ödül de makalenin ana fikirleri arasında çok geniş bir okuyucu kitlesi olan bu A grubu dergi yayını ile uluslararası akademik ve mesleki camiaya iletilmiştir.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran’da Doç. Dr. Nurettin Heybeli’yi kutlayarak şunları kaydetti:
“Üniversiteler bulundukları bölgenin eğitimi, sosyal hayatı ve ekonomisi kadar tarihi dokusuna ve kültürel varlıklarına da gereken önemi göstermelidir. İşte bu nedenle Trakya Üniversitesi 1984 yılından bu yana sahip çıktığı tıp ve kültür tarihimizin yapılarına ilgi ve desteğini hiç esirgememektedir. Değerli öğretim üyemiz Doç.Dr. Nurettin HEYBELİ,  Üniversitemiz Sultan II. Bayezid Külliyesi bünyesinde 23 Nisan 2008 tarihinde yeniden yapılandırılarak açılışı gerçekleştirilen Edirne’deki ilk tıp okulunun (Tıp Medresesi’nin) uluslararası literatürde bir kez daha yer almasını sağlamıştır. Bu çalışmasından dolayı kendisini tebrik ediyor, ulusal ve uluslararası alanda başarılarının devamını diliyorum.” (s)