Işsizler ordusu, Iş-Kur'un 3 ay süreli iş istihdamına hücum etti

Işsizler ordusu, Iş-Kur'un 3 ay süreli iş istihdamına hücum etti

Kırklareli Iş- Kur, Milli Eğitim ve Kırklareli Üniversitesi işbirliği ile “Toplum Yararına Çalışma Programı” adı altında üç aylık geçici istihdam sağlamak amacını taşıyan bir kurs düzenleniyor.

Ekonomik krizin etkilerini azaltmak amacıyla hükümetin işşsizliğe geçici çözüm oluşturması maksadıyla Kırklareli’de, Il Milli Eğitim Müdürlüğü’nde ve Üniversitemiz’de 3 ay süreyle çalıştırılacak işçi alımı için başvurular dün saat 09:00 civarında Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü toplantı solonunda kabul edildi.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, Merkez ilçe de dahil olmak üzere toplam 8 ilçe ve köylerdeki okullarda temizlik işçisi olarak görevlendirilecek 350 işçi alımının gerçekleştirileceği bildirildi.

Halk Eğitim Merkez Toplantı salonunda gerçekleştirilen kayıt ve bilgilendirme toplantısına Kırklareli Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser ile Kırklareli Iş- Kur Müdürü Hasan Aksoy katıldı.

Ilk önce Kırklareli Iş- Kur Müdürü Hasan Aksoy yaptığı açıklamada, bu kursun ” Toplum Yararına Çalışma Programı” adı altında hükümet tarafından gerçekleştirildiğini, başlangıç olarak üç ay süreyle yani Ekim, Kasım, Aralık ayında devam edeceğini, kurs süresince kursiyerler ücretlerinin asgari ücret olacağını ve sigortalarının yatacağın söyledi. Aksoy, Kursiyer ücretlerinin Iş- Kur kurumu tarafından ödeneceğini de dile getirdi. Bu programa katılmak isteyenler için aranan şartlar arasında daha önce Iş- Kur tarafından düzenlenen hiç bir kursa katılmamak olduğuna da dikkati çeken Aksoy, programın sadece üç ay gibi bir dönem için geçerli olduğunu, başvuranların bu önemli unsuru dikkate alması gerektiğini de vurguladı. Aksoy, ilk davetiyeleri ise kuruma kayıtlı vatandaşlara gönderdiklerini ifade etti.

Daha sonra söz alan Kırklareli Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser şunları kaydetti: ”Iş- Kur işbirliği ile düzenlenen “Toplum Yararına Çalışma Programı” adı altındaki bu proje, Milli Eğitimin ve Üniversitenin işçi talepleri doğrultusunda ‘Iş- Kur’ işbirliği ile gerçekleşiyor. Programa başvuruda bulunacakların bunun sadece üç aylık bir istihdam olduğunu bilmesi gerekir.

 Dolayısıyla, başvuruda bulunan vatandaşlarımızın ona göre karar vermesi lazım. Hiç kimse “Ben işe girerim, sonra burada kalırım” düşüncesine sahip olmasın. Bizim bu işçilere ihtiyacımız var. Başvuran işçilerin bizi mağdur durumda bırakmaması gerekiyor. Kırklareli Il Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde merkez ilçe ile birlikte 8 ilçe, beraberinde ise köy ve beldeler bulunmaktadır. Bu başvurular hepsi için geçerli olacak.

Devlet böyle bir uygulamayı okulların ihtiyaçlarını iş ve işlemlerini aksatmamak niyetiyle başlatmıştır. Kursun yarım bırakılması demek aksaklıkların olacağı demektir. Bu yüzden dağıttığımız formlardaki seçenekleri kabul ederek başvuruda bulunun. Başvuru formunda bulunan “çalışmak istediği görev yeri” birinci ve ikinci tercih olarak yer almaktadır. Gidebileceğiniz yerleri işaretleyin, ki sonradan problem çıkmasın.”

Konuşmanın akabinde tekrar Kırklareli Iş- Kur Müdürü Hasan Aksoy söz alarak Iş- Kur bünyesinde daha önce başka kursa katılanların bu programa dahil edilemeceği konusunda hatırlatmada bulundu.

Yoğun bir ilginin olduğu toplantıda merak edilen soruların Kırklareli Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser ile birlikte Kırklareli Iş- Kur Müdürü Hasan Aksoy tarafından cevaplandırıldı.

En çok sorulan soru ve cevapları ise şunlardan ibaretti;

-Bu işe girdiğimde yeşil kartım iptal olurmu?: Evet çünkü işçilere üç ay boyunca sigorta yapılacak. Daha sonra tekrar yeşil kart çıkartabilirmisiniz, bilmiyorum. Araştırın.

Işsizlik maaşım kesilirmi?: Çalıştığın sürece kesilir, fakat sonra tekrar bağlanır.

Başka beldeye gidersek devlet yol parasını verir mi?: Hayır böyle bir şey mümkün değil. Başvurularınızı ona göre yapın.

Açık öğretim öğrencisi olmak başvuruya engel teşkil edermi?: Hiçbir engeli yok.

Sakatlık aylığım kesilirmi?: Evet

Başvurular beklenenin üstünde oldu

Üç aylık bir sezon işçiliği için bile, bu kadar yoğun katılımın olması, ekonomik şartların etkisini kendisini epey hissettiriyordu. Sadece üç aylık da olsa insanların bir ümitin peşinde koşması, işsiz vatandaşın çaresizliğini yansıtıyor. Yoğun bir katılımın olduğu başvurular işşsizliğin vermiş olduğu sıkıntıyı az bir süre de olsa azaltmak amacını güdüyor.

1 Ekim tarihinden itibaren Kırklareli Üniversitesi ve Il Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde merkez ilçeyle birlikte 8 ilçe ve bunlara bağlı belde, köylerde çalıştırılmak üzere 350 kişi işbaşı yapacak.

Sonuçlar bu hafta sonuna kadar açıklanacak.