Istranca Dağları Atlas Dergisi'nde yer aldı

Istranca Dağları Atlas Dergisi'nde yer aldı

Türkiye’nin en çok okunan kültür ve coğrafya dergisi olan Atlas, Ağustos ayı sayısında Istranca Dağları’na tam 17 sayfa ayırdı. Derginin kadrolu Fotoğraf Sanatçısı Cüneyt Oğuztüzün tarafından “Yüksek Trakya Istranca Dağları” başlıklı foto belgeselde Istranca Dağları’nın coğrafi, kültürel, ekolojik, ekonomik, otantik ve tarihsel değerlerinden fazlasıyla bahsediliyor.

Bulgaristan sınırından başlayarak Istanbul’un Çatalca beldesine kadar bir silsile halinde uzanan bu dağlardaki doğal güzelliklerden ve bölgenin geçim kaynaklarından söz edildiği yazı dizisinde Oğuztüzün Trakya’nın en yüksek noktası olan Mahya Tepe ile epey derinlikli yazısına giriş yapıyor. Atlas dergisinin Türkiye'yi karış karış gezen, 1994'ten bugüne 110'a yakın fotoğraf gezisi yapan, 90 civarında foto röportaj üreten fotoğrafçısı Cüneyt Oğuztüzün'ü derginin okurları, çektiği doğa fotoğraflarıyla yakından tanıyor.

Istranca Dağları’nı Türkiye’nin ikinci büyük biyosfer rezervi olarak gördüğünü belirten Oğuztüzün, bölgenin akarsu, iklim ve farklı ekosistemlerinden genişçe söz ediyor. Akarsu bakımından dağların çok zengin olduğuna değinen Oğuztüzün, Istanbul’un bu akarsulardan faydalanmasından dolayı bölge halkının dere ve nehirlerden yeterince yararlanmadığına dikkat çekiyor.

Kırklareli’nin özellikle Bulgaristan sınırına yakın köylerinde sap, saman ve sazdan yapılmış, ahıl ve samanlıklardan çekilen fotoğrafların yer aldığı dergide Kırklareli’nin Istranca Dağları’ndaki köylerinin otantikliği vurgulanıyor. Bunların yanı sıra Kıyıköy ve Iğneada’dan çok fazla kayda değer bilgilerin yer aldığı foto haber de Longoz Ormanları’nın ekolojik değerinin altı çiziliyor. Arı kovanlarından mandalarına, tarihi ve turistik yapılarına kadar bir çok fotoğrafın yer aldığı foto haberde bölge halkının misafirperverliğinden de oldukça bahsetmiş, Oğuztüzün. Dolu dolu 17 sayfanın içerisine çok sayıda fotoğraf sığdıran Oğuztüzün, bölgedeki flora ve faunadan da değinmeden geçmemiş.

Sadece bununla da kalmayan müthiş belgesel, “Istranca Rehber- Gezi Rotası” sayfası ile bölgede gidilecek yerler üzerine geniş referenslar sunuyor. Trakya’da Kırklareli’den Istanbul sınırana kadar uzanan “Istranca Dağları” belgeselinin üçte ikilik bölümününde Kırklareli il sınırları içerisinde yer alan bölge bulunuyor.

Atlas Dergisinin Ağustos sayısında Istranca Dağları’nın geniş bir şekilde ele alınarak okurlar ve keşif meraklıklarına sunulduğu belgeselin, bölgenin tanıtımına da önemli katkı yapması hedefleniyor.