Istranca Dağları ve Longoz Ormanları ÖDA listesinde

Istranca Dağları ve Longoz Ormanları ÖDA listesinde

Ilimiz sınırların içerisinde yer alan Istranca Dağları ve Iğneada Longoz(Subasar) Ormanları, Doğa Derneği’nin Önemli Doğa Alanları(ÖDA) listesinde yer aldı. Türkiye Doğa Derneği’nin hazırlamış olduğu Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları kitabında da yer alan orman ve ekosistemlerimizin değeri de böylelikle bir kez daha vurgulanmış oldu. ÖDA listesinde yer alan ve Kırklareli Merkez ile birlikte Kofçaz, Vize, Pınarhisar ve Demirköy’ü de içine alan Istranca Dağları’nın 196.502 Hektar’a yayıldığı belirtildi. Istranca Dağları’nın alan tanımında, ”Kırklareli sınırları içerisinde yer alan Yıldız Dağları olarak da bilinen Istranca Dağları, Kuzey Trakya’da denize paralel uzanan dap sırasıdır. Öda’nın kuzey yarısında Karadeniz iklimi özellikle hakimdir ve bu nedenle dağın bu yüzü yaprak döken ormanlarla kaplıdır. Alanın kuzey kesimi insan yerleşiminden nispeten uzaktır ve bu bölge Bulgaristan sınırına komşudur. Nispeten daha kurak olan güneydeki orman dokusu dağın Karadeniz’e bakan yamaçlarına göre çok daha seyrektir. Istranca Dağları’nın zengin su kaynaklarının Istanbul’a taşınması amacıyla planlanan barajlar ÖDA için ciddi tehdit oluşturmaktadır” diye bahsedi.

Marmara Bölgesi’nde yer alan ÖDA’lar arasında en dikkat çekenlerden birisi olan Istranca Dağları, ayrıca korumaya bağlı gerileme puanı “-1” olarak belirtilmiş. Istranca Dağları ÖDA’sının tehditler kategorisinde ise, “Alanda bilinen en ciddi tehdit ön araştırmaları tamamlanan Çağlayık, Balaban, Efendidere, Madaradere, Demirköy, Yavuzdere, Ekşielmadere ve Kızılağaç barajlarıdır” deniliyor.

Bu dereler üzerinde yapılması düşünülen barajlar için ise Istanbul’daki sivil toplum örgütlerinin barajların revizyonu ve iptali konusunda çalıştığı söyleniyor.

Önemli Doğa Alanları listesinde Istranca Dağları’nın yanı sıra kendine ayrı bir yer edinen Iğneada Longoz Ormanları’nı ise 8.255 Hektar’ı kapsıyor. Longoz Ormanları’nın koruma statüsünde; Tabiat Koruma Alanı, Yaban hayatı geliştirme sahası ve doğal sit alanı olarak bahsediliyor. Tıpkı Istranca Dağları ÖDA’sında olduğu korumaya bağlı gerileme bölümünde -1 puan alan Longoz Ormanları alan tanımında ise, ”Batı Karadeniz kıyılarının en ucunda yer alır ve bir kıyı yerleşimi olan Iğneada Beldesi alanın içinde bulunmaktadır. Alandaki en büyük göl 226 Hektar büyüklüğünde Mert Gölü’dür. Bunun yanında Erikli Gölü, Hamam Gölü, Saka Gölü ve Pedina Gölü adlı küçük sulak alanlar bulunmaktadır. Göller sisteminin en küçüğü Saka Gölü’dür. Deniz kıyısındaki Mert ve Hamam göllerini suyu az tuzluyken diğer göller tatlıdır. Çavuşderesi ve Kocadere, ÖDA’daki ana akarsulardır. Iğneada’dan güneye doğru yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda bir kumsal uzanır.”

Iğneada Longoz Ormanları’nındaki tehditler ÖDA kapsamında şöyle aktarılıyor; ”ÖDA’yı besleyen derelerin suyunu istanbul’a aktarmak amacıyla Istanbul Su ve Kanalizasyon Idaresi(ISKI) tarafından Istranca Dağları’nda planlanan barajlar alan üzerindeki en ciddi tehdittir. Proje, alandaki en sıkı koruma statüsüne sahip tabiatı koruma alanı dahil olmak üzere ÖDA’nın önemli kısmını olumuz etkileyecektir. Bu kapsamda yapılmak istenen Demirköy Barajı’nın yapımı ciddi savunmalar neticesinde durdurulmuş ancak proje tümüyle iptal edilmemiştir. Master planı tamamlanmış olan Panayırdere Barajı ÖDA’nın sınırları içerisinde kalmaktadır. 2006 yılında açıklanan nükleer santral yerlerinden biri Iğneada’dır. Fizibilite çalışmaları tamamlandığını bilinen santral, ÖDA için potansiyel bir tehdit konumundadır. Iğneada son yıllarda özellikle Istanbul’da yaşayanlar tarafından bir turizm merkezi olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden, Mert Gölü’nün kuzeyindeki yazlık konutlar gölün taşkın alanlarına kadar ilerlemiştir. Mevcut konutlar atıklarını arıtmadan göle vermektedirler.”

ÖDA olarak ilimizdeki Istranca Dağları ve Iğneada Longoz Ormanları’nın alan tanımı ve tehditler araştırmalarının yanı sıra habitatlar, türler, alan kullanımı ve koruma çalışmalarına değiniliniyor.

ÖDA bölgelerimizin fotoğraf ve haritaları da Doğa Derneği’nin ne kadar derinlikli bir çalışma ortaya koyduğunu gösterirken, ISKI’nin Istranca derelerini baraja çevirme çalışmalarının bölgedeki doğa ve ekosisteme ne kadar çok zarar vereceği gözler önüne seriliyor. Marmara Bölgesi’nde Istranca Dağları ve Iğneada Longoz Ormanları ile birlikte toplamda 29 Önemli Doğa Alanı(ÖDA) bulunuyor.