K.Ü öğrencilerine "Turizmde Kariyer" semineri

K.Ü öğrencilerine 'Turizmde Kariyer' semineri

“Turizmde kariyer günleri” semineri kapsamında öğrencilere turizmin ve aşçılığın önemi vurgulandı. Kırklareli Üniversitesi, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu tarafından, Kültür Merkezi’ne 3 Nisan Cuma günü düzenlenen “Turizmde kariyer günleri” kapsamında düzenlenen konferansta, katılım gösteren öğrencilere turizmin ve aşçılığın sektördeki önemine vurgu yapılarak, konu hakkında somut bilgiler verildi. Düzenlenen seminere Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Pınarhisar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Levent Günaydın, Trakya Turizm Dereği Başkanı Ali Korur, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Kırklareli İl Temsilcisi Münir Saygın, öğretim elemanları, Kırklareli Üniversitesi öğrencileri ve Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksek Okulu’ndan da araç ile öğrenciler katılım gösterdi.

Seminere konuşmacı olarak; Beykent Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Hazır Yemek ve Aşçılık Program Başkanı Esat Özata ve Beykent Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Atilla Hazar. “Türk Aşçı Milli Takımı", "Tüm Aşçılar Federasyonu" ve "Mutfak Profesyonelleri Derneği" üyesi olan Özata Tekirdağ Anadolu Otelcilik ve Turizm ve Meslek Lisesi mutfak bölümünden mezun olup halen; Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Programında Yüksek Lisansına devam ettiği belirtildi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Özata’nın katıldığı Yurtiçi ve yurtdışı uluslar arası yemek yarışmalarında, 8 Altın, 8 Gümüş, 6 Bronz ve 4 Merit madalya ile toplam 26 madalyaya sahip olup, uluslar arası düzeyde bir aşçı olduğu ve bu konuda henüz genç yaşta olmasına rağmen kariyerindeki basamakları hızla tırmandığı belirtildi. Birçok Ulusal TV kanalında yemek programları ve reklam kuşaklarında yer alan Özata'nın en bilinen TV programı Pınar Altuğ ile birlikte yer aldığı “Pınar'ın Mutfağı” olduğu biliniyor.

Pınarhisar Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği "Turizm'de Kariyer Günleri" seminerine konuşmacı olarak katılan büyük isim Beykent Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Atilla Hazar’ın kısa özgeçmişi; Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu Büro yönetimi Mezunu olan Hazar, Yüksek Lisansı’nı Ankara Iktisadi Ticari Ilimler Akademisi Işl. Yön. Enstitüsü, Doktora Tezini de Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladıktan sonra 1991 yılında Yrd. Doç. Dr. unvanını almıştır. Yrd. Doç. Dr. Atilla Hazar’ın birçok ulusal ve uluslararası Hakemli dergide makaleleri yayınlandığı belirtildi.

Konferansa ilk konuşmacı olarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Atilla Hazar yaptığı konuşmasında, kariyeri boyunca yaşadığı deneyimlerden bahsederek öğrencilere ince öğütler verdi. Turizm’in çok zor ve meşakkatli bir meslek olduğunun altını çizen Hazar, ayrıca sektördeki en büyük sorumluluğun sabır olduğunu dile getirdi. Turizm ve aşçılığın birbirine paralel bir çizgide bulunduğunu ve bu çizgi ile çok büyük turizm hareketlerinin olabileceğini dile getirdi. Aşçılık ve turizm konularına değinen Hazar, sık sık anılarından söz ederek yaşadığı traji- komik olayları da öğrencilerle paylaşmaktan çekinmedi.

Yrd. Doç. Dr. Atilla Hazar’ın nasihat dolu konuşmasının ardından sözü alan Beykent Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Hazır Yemek ve Aşçılık Program Başkanı Esat Özata; ”Siz değerli öğrenci arkadaşlarla aramızda pek yaş farkı yok. 1980 yılı doğumluyum. Sektörde anılar toplanınca ortaya turizm çıkar. Ben içimdeki bu turizm cevherimi henüz daha 14 yaşımdayken keşfettim. Evde yemek yemekten hiç hoşlanmıyordum, halen de hoşlanmıyorum. O zamanlar İstanbul’da sadece Etiler’de bir tane Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi vardı.

Şu anda benim geçtiğim yollardan sizlerde geçebileceğiniz gibi, benim söylediklerimden feyz almanızı istiyorum. O zamanlar yaptığım araştırmalar sonucu Türkiye genelinde en iyi Anadolu Otelcilik Lisesi’nin Tekirdağ’da olduğunu duydum. Ortaokulu bitirip, liseye kayıt yaptırmadan önce girdiğimiz Liselere giriş sınavlarında ilk tercihimi Tekirdağ Anadolu Otelcilik Lisesi’nden yana kullandım ve sınavdan yüksek puan alarak o okulu kazandım. Tekirdağ’ı kazandıktan sonra aileme Tekirdağ’da okumayı ve aşçı olmak istediğimi söyledim. Fakat ailem buna karşı çıktı ve Tekirdağ’da okumama izin vermedi. Ben de okula kayıt öncesi yapılan mülakat kayıtlarına tek başıma katılarak okula alınmaya hak kazandım ve akşam olunca Istanbul’a ailemin yanına dönünce o gün Tekirdağ’da mülakat sınavlarına katıldığımı ve 3 gün içerisinde okula resmi kayıt yaptıracağımı söyleyince ailem şok oldu.

“Bizler aşçılar olarak, ara elemanız”

Maalesef ki Türkiye’de aşçılık mesleğine olan ön yargı hiç hoş değil. Bir çok insanımıza göre aşçılar lokantanın ve ya hotelin arka kapısından girip, arka kapısından çıkarak müşteri ile ilişki içinde olmuyor. Bu sebeple de aşçılığa insanlarımız hep tepeden bakıyor. Şu an ben bu konuma geldiysem, bu Tekirdağ’daki okulum ve öğretmenlerim sayesinde olmuştur. Ayrıca staj bu sektörde çok önemlidir. Turizm sektöründe staj ise kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Son yıllarda ortaya çıkan naylon stajlara kesinlikle rağbet gösterilmemelidir. Türkiye’de Meslek Yüksek Okulları şu anda hiç iyi bir konumda değil. Bu okullara karşı yine aşçılık mesleğinde olduğu gibi bir önyargı var. Bizler aşçılar olarak, ara elemanız. Yani sektörün lokomotifleri bizleriz. O yüzden ara eleman olarak başladığımız meslekte yavaş yavaş yükselerek kariyerimizin doruklarına çıkabiliriz.”dedi. 

Hazar ve Özata’nın konuşmalarının ardından Türk Aşçı Milii takım üyeleri Oktay Öngün ve Mehmet Usta da yaptıkları kısa ve öz konuşmalarının ardından program son buldu.