"Kadınlarımız haksızlıklar karşısında yalnız olmadıklarını bilmelidirler"

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bir açıklama yaptı.

 

 Vali Coş, Dünya Kadınlar günü ile ilgili şunları söyledi;
“Dünya’nın her yerinde verilen Kadın hakları mücadelesinin ciddi katkıları ile kamuoyu, kadınların talepleri konusunda giderek daha duyarlı hale gelmektedir.
Kadınlar, insanlık birikiminin ve medeniyetimizin eşit ortaklarıyken, bilhassa tarihin belli dönemlerinde ve halen çeşitli toplumsal katmanlarda eşitlikle bağdaşmayan ve kabul edilemez ayrımcılıklara maruz kalmaktadırlar. Bu durum ne yazık ki, mevzuatı aşan bir pratiğe sahiptir. Bu yüzden de kadınların eşit haklara sahip olması hususunda mevzuat değişiklerinin ötesinde bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç vardır.
Türkiye, Osmanlı modernleşme tarihinden beri kadın hakları hareketine sahip olagelmiştir. Bu mücadeleler ve onun etrafında gelişen tartışmalar, Türkiye kamuoyunda derin bir birikim yaratmayı başarmıştır. Bu birikimin neticesinde hukuki, kültürel, iktisadi ve toplumsal alanlarda kadın hakları lehinde ilerlemeler sağlanmıştır. Bu ilerlemeler, kadın haklarının yarattığı ivmeyi destekleyen Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün gayretiyle bir sıçramaya dönüşmüştür. Medeni ve siyasi haklarda sağlanan eşitlik neticesinde Cumhuriyet vatandaşı olarak kadınlarımız, eşit bir statüye sahip olmuşlardır. Bu sıçrama, çağın birçok Avrupa ülkesine göre de takdir edilecek değerdedir.
Ancak;  hukuki alanda sağlanan kadın-erkek eşitliğinin hayatın diğer alanlarında derhal karşılık bulduğu söylenemez. Bu eşitliğin sağlanmasında temel dinamik, kadın hakları hareketinden gelmektedir. Kadınların ailede, toplumsal alanda, eğitimde, iktisadi ve siyasi hayatta hak talepleri meşru bir şekilde gelişmektedir. Kız çocuklarımızdan başlayarak her yaştaki kadınlara yönelik ayrımcı, dışlayıcı ve hak ihlaline yönelik uygulamaların ve varsa bunların hukuki temellerinin kesinlikle kaldırılması elzemdir. Bunların ötesinde toplumsal alanda cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik talepler ivedilikle karşılanmalıdır.
Toplumumuz, kız çocuklarımızdan her yaştaki kadınlarımıza kadar ayrımcı, dışlayıcı ve şiddet yoluyla da ortaya çıkan hak ihlalleri karşısında bütün bir toplum olarak mücadele edecek seviyeye gelmiştir. Artık kadınlarımız, hayatın her alanında haksızlıklar karşısında yalnız olmadıklarını devletin bütün kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, basın ve yayın organlarının yanlarında olduklarını bilmelidirler. Bu istikamette örnek faaliyet yürüten bütün kadın kuruluşlarına teşekkür ediyorum.
8 Mart Dünya Kadınlar gününün;  daha adil ve cinsiyet ayrımcılığının sona erdiği bir dünyaya vesile olması temennisiyle başta şehit anaları ve eşleri olmak üzere her yaştaki kadınlarımıza saygı, sevgi ve şükranlarımı sunuyorum.”