Kahvehane ve çay ocaklarında sigara yasağı başladı

Kahvehane ve çay ocaklarında sigara yasağı başladı

19 Temmuz’dan itibaren kafeterya, birahane, kahve vb. olmak üzere kamunun kullanımına açık tüm mekânlarda genişletilmiş olarak başlayacak olan sigara yasağı, kanunun değiştirilen bir kısmı nedeniyle 19 Temmuz’dan önce uygulanmaya başladı.  

Hal böyle olunca vatandaşlar, gittikleri çay ocağı vb. yerlerde kül tablası bulunmayışı ve işletmeci tarafından sigara yasağının başladığının belirtilmesi üzerine şaşkınlık yaşayarak tepki gösterdiler. Birçok vatandaşın konu ile ilgili bilgi eksikliğini gidermek amacıyla bir açıklama yayımlayan Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, ilk olarak şunu belirtti:

“4207 Sayılı Tütün Mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanunun bir bölümünde, 5727 Sayılı Kanunla 19 Haziran 2009 tarihinde yürürlüğe girmek üzere çeşitli değişiklikler yapılmıştır. 5727 Sayılı Kanunla değişikliğe uğrayan 4207 Sayılı Kanunun 2. maddesi’nin (d) bendinde 19 Temmuz 2009’dan sonra tütün mamulü tüketiminin yasak olduğu yerler sayılmış olup; “özel hukuk kişilerine ait olan lokanta ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren yerler” diye tanımlanmıştır.”

Yani yukarıdaki bu yazıdan anlaşılan, 19 Temmuz’da başlayacak olan ve halk arasında bilindiği şekliyle; kahve, meyhane, kafe gibi yerlerde başlayacak olan sigara yasağı, kanunun bir bölümünde yapılan bir değişiklikle daha erkene alınarak 19 Haziran tarihinde başlamış olduğudur.

Buradaki amaç, kamuoyunu konuya yönelik olarak 19 Temmuz tarihinden önce uygulamaya alıştırmak olarak belirtiliyor. Zabıta Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle devam etti.

“Işyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları yönetmeliğinde ‘Çay Ocakları ve Kahvehaneler’ ayrı ayrı ele alınıp tanımlanmıştır. Gerek işyeri açma ve çalışma ruhsatları yönetmeliğinde gerekse 5727 sayılı kanunda da ifade edildiği gibi eğlence hizmeti veren yerlerden bahsetmekte olup, çay ocakları bu kapsamda yer almamaktadır. 4207 Sayılı Kanunun 2. maddesinin (b) fıkrası statüsünde değerlendirilen çay ocaklarında tütün ve tütün mamulleri tüketimi yasak kapsamındadır. Yasa kapsamına giren alanların amiri ya da işletme sorumlusu iseniz, buralarda tütün ürünleri kullanımının önlenmesinde siz de yasal olarak sorumlusunuz. Tütün ürünlerinin içilemeyeceği yerlerde, ilgili yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarıları, (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından belirlenmiş usullere göre hazırlanan) herkes tarafından görülebilir yerlere asın. Çalışanlarınızı, müşterilerinizi, ziyaretçilerinizi, üyelerinizi ve yolcularınızı (taksiler dahil olmak üzere toplu taşıma aracının şoförü iseniz), yasalar uyarınca binanızda ve aracınızda tütün ürünlerini tüketemeyecekleri konusunda uyarın. Varsa, binanızda daha önceden oluşturulmuş sigara içme odalarını kapatın. Kül tablalarını kaldırın. Çalışanlarınıza yasayı ve sorumluluklarını öğretin.”

Tüketilebileceği istisnai durumlar

“Eğer; yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, ceza infaz kurumlarında (cezaevleri), şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda (şehir içi değil) yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde, ‘Tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar’ oluşturulmuş ise, bu alanlar 18 yaşını doldurmuş kişiler tarafından kullanılabilir.’

Ayrıca; otelcilik hizmeti verilen işletmelerde, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalar oluşturulmuş ise, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı tesislerde, tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulmuş ise bu alanlar 18 yaşını doldurmuş kişiler tarafından kullanılabilir. Yasada belirtilen, özel koşullarda tütün ürünlerinin tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve standartlara uygun havalandırma tertibatı ile donatılması gerekir.”

4207 Sayılı Kanunun Cezai Hükümleri

“Koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları, kültür ve sosyal hizmet binalarında, özel hukuk kişilerine ait lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde (19 Temmuz 2009 itibariyle) otelcilik hizmeti verilen işletmelerde, her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı açık hava tesislerinde, yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılır. Uyarı yazısı işletme sorumlusuna tebliğ edilir. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 500 TL’den 5.000 TL’ye kadar idari para cezası ile cezalandırılır.”