"Kalite Yönetimi Sistemi'ni kurmak çok önemlidir"

Kalite Yönetim Sistemi kurmak, tartışma götürmez bir şekilde tüm sektörlerde verimlilik ve kaliteyi hedef alan kurumlar için müşteri memnuniyetinin ve gelişmenin en önemli adımı olduğunu belirten Kırklareli Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısı Kalite Yönetim Temsilcisi Nezahat Kesici şunları kaydetti:



HABER MERKEZİ
Kalite Yönetim Sistemi kurmak, tartışma götürmez bir şekilde tüm sektörlerde verimlilik ve kaliteyi hedef alan kurumlar için müşteri memnuniyetinin ve gelişmenin en önemli adımı olduğunu belirten Kırklareli Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısı Kalite Yönetim Temsilcisi Nezahat Kesici şunları kaydetti:
“1947 yılında kurulan ve yaptığı standardizasyon çalışmaları sonucu sanayiye, ticarete ve tüketicilere katkılar sağlayan uluslar arası standart organizasyonudur. ISO 9001:2000 standardı neyin yapılacağını söylerken nasıl yapılacağı sorusunun yanıtını uygulayıcı kuruma bırakmaktadır.  Bunun anlamı bu sistem bir mükemmellik seviyesi değildir. ISO Hastanemiz için kalite yolculuğuna bir başlangıç aracıdır.  * Kalite Konseyi Kalite konseyi, yataklı tedavi kurumlarında Baştabibin başkanlığında; Baştabip tarafından Kalite Yönetim Temsilcisi önerisiyle tabip olmak üzere en az 1 yıl en çok 3 yıl için seçilecek 3 üye, baş eczacı, hastane müdürü, başhemşire ve teknik işler sorumlusu mühendis, mühendis bulunmayan kurumlarda ise başteknisyenden oluşur.
Kararlar üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınır.
Kalite yönetim temsilcisi baştabibin önerisiyle kalite konseyi tarafından görevlendirilir.
Kalite konseyi, kalite yönetim temsilcisinin uygun bulacağı durumlarda ve ayda en az bir kez toplanarak kalite politikalarının belirlenmesini, belirlenen bu politikaların uygulamaya geçirilmesini ve uygulamalardan elde edilen sonuçları izleyip değerlendirilerek hizmetlerin sürekli iyileştirilmesini sağlar.  * Kalite Yönetimi Kalite yönetim sistemi çalışmalarının temel ilkesi "yaptığını yaz, her defasında yazdığın gibi yap ve günlük kayıt oluştur","yaptığını ölç" şeklinde tanımlanabilir. Kalite yönetiminin prensiplerinden biri, Hastanemizin bütün üyelerinin, içinde çalıştıkları süreçlerin ve sistemlerin sürekli iyileştirilmesine etkin olarak katılımıdır. İyileştirilen ürün ve süreçlere katkıda bulunan çalışanlar olmadıkça, hiç bir kalite çalışması etkin olamaz. Bir kalite iyileştirme programının başarıya ulaşmasında, yönetimin ve çalışanların bu felsefeye inanmaları ve ona bağlı kalmaları büyük önem taşır.  * Kalite Yönetim Sisteminin Kazandırdıkları Kalite yönetim sistemi, personelin görüş ve önerilerine değer verilerek yönetime katıldığı sistem olduğundan, hasta memnuniyeti ile birlikte çalışan memnuniyetine de önem verdiğinden, çalışanlarımız fikirleri ve uygulamaya katılmaları ve gerçek değerlerini kazanmaktadır. Gelişime açık ve sisteme inanan personellerimizin aldıkları eğitimler, takım çalışmaları ve sistem içerisinde aldıkları görevleri yerine getirerek, gelişmenin içerisinde kendi gelişmelerini sağlamaktadırlar.  * Hastalar Açısından Hastalarımız, KYS'ye sahip, hasta memnuniyetini ön planda tutan, hastalarına ve haklarına değer veren, hastalara hizmette kalite hedefleri olan hasta memnuniyet ve şikâyetleri değerlendirilen, kalibrasyonu yapılan cihazlara, eğitimli personele sahip, hastanemizden hizmet alma şansına sahip olmuşlardır.  * Hastanemiz Açısından Hastanemiz öncelikle KYS, kalite politikası, misyonu, vizyonu, kalite hedefleri ve kalite el kitabı bulunan kurumları arasına katılmıştır. Takım olmayı başarmıştır. Bu özelliği ile bu çalışmaları yapan tüm kurumlar gibi gelişmenin yolunu seçmiş olmanın farklılığı ile ön plana çıkmaya başlamıştır.  Kalite yönetim sistemi kurmak, tartışma götürmez bir şekilde tüm sektörlerde verimlilik ve kaliteyi hedef alan kurumlar için müşteri memnuniyetinin ve gelişmenin en önemli adımıdır. Zorlukları vardır ama üst yönetim ve personelin istek ve inancının olması, gerek başlangıç, gerekse ilerleme aşamalarında işleri kolaylaştırmaktadır. Hastanemizde bu değişim sürecinin ilk tohumları yeşermeye başlamıştır. Bu sürecin kesintisiz devam ettirilebilmesi sistemin devamlılığında en kritik faktör olacaktır.
Çalışanlarımızın hastanemiz misyon, vizyon ve değerlerini benimsemesi, kalite çalışmaları içerisinde hastanemizi daha ileriye götürmek için çaba sarf etmesi, başarımızın vazgeçilmez gerekliliği olduğunun bilincinde olarak referans bir hastane olma isteğine içten katıldığına ve her nevi özverili çalışmaya hazır olduğuna inanıyor ve başarılarımızın devamlı olması dileğiyle saygılar sunuyorum.” (s)