KAMPÇILIK

Kampçılık, Doğa sporlarının ayrılmaz bir parçasıdır. İnsanda  heyecan, coşku ve bazı anlarda ise bağımlılık yapar. Vahşi doğanın koynunda yapacağınız bir kamp aktivitesi esnasında öğrenecekleriniz kent yaşamınızı da oldukça kolaylaştıracaktır. Kampta geçirdiğiniz bazen hoş, bazen bunaltıcı anlar  esnasında edineceğiniz yeni beceriler ile hayatınızı renklendirecek ve daha yaşanır hale getireceksiniz.


Vahşi tabiatın ortasında güven içinde kalabileceğiniz,  geçici bir yuvayı, kısa sureliğine de olsa yaşanır hale getirme gayretleriniz size  o ana kadar hiç tanımadığınız tatları keşfetme fırsatı da verecek.
Kendi ellerinizle pişirdiğiniz yemekler,sıcak bir uyku tulumu,sessiz bir gece,yıldızlar ve siz..
Kampçılıkta en temel unsur doğaya saygıdır..Bir yandan konforunuzu düşünürken diğer yandan da ortamın doğallığına zarar vermemeyi  öncelikleriniz arasına alacaksınız.Bizlere böylesine mutluluk veren doğal güzelliklere saygı göstermek, birinci görevimiz olmalıdır. Bu da ancak eğitimle pekişmiş, bilinçli yapılan bir kampçılıkla mümkün olabilir. Bu sayfamız içinde sizlere aktaracağımız notlarda nelere dikkat edilmesi gerektiği, kamp yeri seçimi ve kampta yaşam gibi kısa pratik bilgilere ulaşacaksınız.
* Doğaya en az zarar verecek şekilde kamp yapmanın kuralları: Yürüyüşleriniz esnasında daha önce kullanılmış, mevcut patikalardan faydalanın. Kestirme ve yeni yollar meydana getirmeyin.   Mümkün olduğunca ve her zaman daha önce kamp yapılmış alanları kullanın. Tuvalet ihtiyaçlarınızı su kaynakları, patikalar ve kamp yerlerinden uzakta giderin. Ateş yakmak yerine bir ocak kullanın. Ateş yakmanız gerekiyorsa da daha önce yakılmış yerleri kullanın. Ateşinizin söndüğünden emin olmadan da kamp yerinden ayrılmayın. Temizlik ihtiyaçlarınızı su kaynaklarını ve kamp alanını kirletmeyecek şekilde ve çevreye zarar vermeyecek maddeler kullanarak yapın. Çiçekler, çimenler ve diğer bitki örtüsünü, kayalar ve çevre dokusunu bozacak, zarar verecek  eylemlerden uzak durun. Vahşi yaşama hiçbir şekilde müdahale etmeyin. Çevredeki hayvanları kendi haline bırakın kesinlikle beslemeyin. Sadece kendi çöplerinizi değil, tüm ekibin hatta sizden önce bırakılanları da bir çöp torbasında toplayıp şehre kadar taşıyın.
* Kamp yeri seçimi: Mevcut ve daha önceden kullanılarak tahrip olmuş yerler. Kar ile kaplı alanlar Kayalık yamaçlar. Kumlu, topraklı veya çakıllı yatık zeminler ormanlık alanlarda ölü yapraklarla kaplanmış zeminler doğaya en az zarar ile kamp yapılabilecek alanlardır. Dere yatakları, çığ ve taş düşme riski olan alanlar, vahşi hayvanların geçiş yolları, kamp kurmak için tehlikelidir.
* Bunlara dikkat edin: Çayırlıklar ve çimenler zarar görmeye açık eko sistemlerdir. Otluk bir zeminde bir hafta kalacak olan bir çadır kapladığı alandaki tüm bitki örtüsünün bir sezon boyunca yok olmasına sebep olur. Uzun süreli kamplarda çadır yerinizi sıkça değiştirin. Fundalıklar ve ufak çalıların, gelişip serpilmek ve tohumlama yapıp birkaç santimetre daha uzamak için çok fazla zamanları yoktur unutmayın. Su kenarlarında  yaşayan bitkiler diğerlerinden daha hassastır. Çok sayıda insanın her gecen  gün, artarak, kırlara ve vahşi doğaya yönelmesi sonucunda su kirliliği de artarak büyümekte olan bir sorundur. Kampınızı su kaynaklarından en az 100 metre mesafeye kurun. Kamp yerinizi seçmeden önce yaratacağınız zararı konforunuzdan önce düşünün. Kampta, çevreye daha az zarar verecek daha hafif ayakkabılar giyin. Oturmak için mevcut taş ve kütükleri kullanın, yenilerini getirmeyin. Doğru eğime sahip doğru yerlere yerleşin. Bir yamacı düzleyip çadır kurmaya kalkmayın veya çadır etrafına kanal kazmayın. Rahatınız için kamp yeri seçiminde rüzgâr önemli bir etkendir. Çadırı kurarken rüzgâr yönünü dikkate alın. Dağ rüzgârlarının öğleden sonra yamaç yukarı, gece ise dağdan aşağı doğru eseceğini unutmayın. Çadırınızı hava bozduğu anda rüzgârı içine almayacak şekilde kurun. (Devam Edecek)