Kampçılıkta Malzeme ve Giysi Seçimi

Doğa sporları giysi ve malzemeleri, özellikleri ve seçenekleri oldukça fazla olan bir çeşitliliğe sahiptir. Önemli olan, bu seçenek zenginliği içinde aradığınız bulmak değil, sizi kuru, konforlu ve güvende olmanızı sağlayacak malzemeleri seçmenizdir. Her faaliyete giderken, eksiklerinizi hemen gidermek yerine belli bir deneyim kazanmayı bekleyin. Deneyimleriniz geliştikçe tercihleriniz de şekillenecektir.


Yılda bir kez veya bir daha hiç kullanmayacağınız bir malzemeyi satın almak, ekonomik sıkıntılar yaratmakla beraber evinizde kullanılmayan malzeme kalabalıklığı da meydana getirecektir. İlk faaliyetlerinizde malzemelerinizi ödünç alın, kiralayın veya kendiniz uydurun. Sizden daha tecrübeli arkadaşlarınızın tavsiyelerini dinleyin ve onlardan yardım isteyin. Her faaliyete giderken neler götürdüğünüzü kaydedin. Faaliyet sonrasında ise, neleri kullandığınızı ve güvenlik amaçlı olarak nelerin mutlaka bulunması gerektiğini, hangi malzemelerin de hiç kullanılmadığını belirleyin. Böylece gereksiz ağırlıkları günlerce taşımaktan kurtulmuş olursunuz.
Eğer birden fazla gün için doğada kalmaya karar verdiyseniz, Ana kamp malzemeleri, sırt çantası, çadır, uyku tulumu, mat, ayakkabı ve giysiler size mutlaka gerekli olan temel ihtiyaçlarınızdır. Dağlarda karşılaştığınız kötü koşullardan hızlı bir şekilde kaçıp kurtulmak imkânınız olmayabilir. Ne kadar isteseniz de uzun sureler bu zorluklarla mücadele etmeniz ve direnmeniz gerekebilir. Böyle anlarda sizi hayata bağlayan, direnme, mücadele etme ve daha uzun sure yaşama imkânını verecek olan tek şey, o anda sahip olduğunuz ve yanınızda bulundurduğunuz malzemelerinizdir. Malzemelerinizi seçerken fiyat etiketlerini değil de, gerekli olan özelliklere sahip olup olmadıklarını dikkate alın. Vahşi doğa koşulları ve dağlardaki sürekli değişken zor hava şartları, konfor anlayışınızı alt limitlere kadar zorlamanızı gerektirecektir. Bunu unutmayın.
* Ayakkabı Bakımı
- İyi ve düzenli bir bakımla kaliteli bir dağ botunu senelerce kullanabilirsiniz. Faaliyet sonrası dağ ayakkabılarınızı su ile iyice temizleyin ve normal oda sıcaklığında kurumaya bırakın.
- Kurumayı hızlandırmak için botların içine gazete kağıdı gibi emici malzemeler doldurabilirsiniz.
- Deri ayakkabılar asla aşırı sıcak bir yerde (ateş yanında, kalorifer üstünde) kurutulmamalıdır.
- Deri ayakkabılar temizlenip kuruduktan sonra da bir bakım yapmak gerekir. Bu bakımı üreticinin tavsiyeleri doğrultusunda yapmanız en iyi sonucu verecektir.
- Genelde deri ayakkabılara su geçirmezliği sağlamak ve derinin kurumasını önlemek için wax sürülür.
- Cordura ve süet ayakkabılarda ise su geçirmezliği sağlayan sprey ve sıvılar kullanılabilir.
- Süet ayakkabılarda süet yapısını kaybetmemek için ekstra dikkat etmeniz gerekebilir. Bunun için bu tür ayakkabılara uygun özel spreylerden kullanmanız daha iyi sonuç verir.
- Kullanmadığınız zamanlarda dağ ayakkabılarınızı kuru, serin ve iyi havalanan bir yerde saklayınız. Çok uzun bir süre kullanmadığınız ayakkabılarınızı faaliyet öncesinde gözden geçirip havalandırmanız ve su geçirmezlik için wax sürmeniz de ayakkabılarınızdan faaliyetlerinizde daha iyi verim almanızı sağlayacaktır. (Devam Edecek)