Kanalizasyonu yok, müzesi olacak

Etrafı Trak tarihi kalıntılarıyla dolu Lalapaşa'nın Sinan Köyü, birkaç yıldır kullanılmayan okul binasını müze yapmayı düşünüyor. Ancak köyün henüz bir kanalizasyon sistemi bile yok.

 

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Sinan köyündeki binlerce yıllık tarihi kalıntılarda elde edilecek buluntular, birkaç yıldır kullanılmayan köy ilköğretim okulu binasında açılacak müzede sergilenecek.

Trakya Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Trakolog Prof. Engin Beksaç, Sinan köyü yakınlarındaki Trak kalesi kalıntıları ile mağara kiliselerinde yaptığı incelemeden sonra “Burada mutlaka kazı çalışması yapılmalı. Traklar ve orta çağdan bugüne kadar gelen kalıntılarda yapılacak kazı, bölgenin tarihini değiştirebilir. Daha da önemlisi ise, Türkiye açısından önemli bir turizm gelir kaynağı olur” dedi.

OKUL BİNASI MÜZE OLACAK

Prof. Beksaç, köyün her karış toprağından adeta tarihi eser fışkırdığını belirterek “Köylüler bu buluntuları, birkaç yıl önce taşımalı eğitime geçilmesi nedeniyle artık boş kalan okul binasında sergilemek istiyorlar. Okul binası bir nevi müze olacak. Bence de tarihi eserleri sergilemek ve depolamak için uygun bir bina” dedi.

Prof. Beksaç, köyde açılacak müzede sergilemek üzere daha ilk günden topladığı keramik parçalarını habercilere gösterdi.

Köy Muhtarı Sabri Bircan, köyün binlerce yıllık tarihi kalıntıların bulunduğu bir alanda kurulu olduğunu ve bunu turizm açısından değerlendirmek istediklerini, tarihi kalıntıların bulunduğu arazide bulunacak eserlerin sergilenmesi için okul binasından yararlanmayı kararlaştırdıkları söyledi. Muhtar Bircan, köylerinin henüz bir kanalizasyon sistemi bulunmadığını da vurguladı.