Kapıkule sınır kapısı'nda rekor

Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, ''Kapıkule Sınır Kapısı'nın modernize edilmesiyle Temmuz ayında bir günde 47 bin 366 kişi 7 bin 103 araçla yurda giriş yaptı. Bu Kapıkule tarihinde bir rekordur'' dedi.

Sürmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kapıkule Sınır Kapısı'nın modernizasyonundan sonra gurbetçilerin yurda girişlerde büyük rahatlık yaşadığını söyledi.
Yaptıkları düzelmeyle 12 peronun 24 peronmuş gibi hizmet vermesini sağladıklarını belirten Sürmen, ''Polis ve muhafaza memurlarını ikişer kişi olarak görevlendirmek suretiyle 1 peronda 2 peron gibi çalıştık. Böylece gerektiğinde 24 peron gibi hizmet verildi. Önceden gurbetçiler işlemleri yapılması için sahada 6-7 saat beklerken şimdi 90-110 dakikada sahadan çıkabiliyorlar'' dedi.
Gurbetçilerin yurt dışından gelirken diğer gümrüklerde karşılaştığı sorunları kendi ülkesine girdiğinde yaşamak istemediğini ifade eden Sürmen, şöyle konuştu:
''Önceki yıllara göre bu yıl sorunsuz geçişler oldu diyebiliriz. Zaman zaman Bulgaristan tarafında ya da Kapıkule'de sıkıntılar yaşandı ama genelde gurbetçiler rahat bir sezon geçirdi. Dönüşlerde de rahat bir geçiş olacak. Zaten sınır kapısı ona göre modernize edildi.''
Bu yıl, 1-26 Temmuz arasında 605 bin kişinin giriş, 198 bin kişinin de çıkış yaptığını aktaran Sürmen, şöyle dedi:
''2008'in temmuz ayında ise 622 bin giriş, 307 bin çıkış olmuştu. Ay sonu itibariyle Türkiye'ye giriş yapan kişi sayısının 670 bin olacağını tahmin ediyoruz. Kapıkule Sınır Kapısı'nın modernize edilmesiyle 13 Temmuz'da 47 bin 366 kişi 7 bin 103 araçla yurda giriş yaptı. Bu Kapıkule tarihinde bir rekordur. Kapıkule modernize edilmeden önce bu rakam en fazla 37 bin olmuştu. Gurbetçiler Kapıkule Sınır Kapısı'nda en fazla 2 saat bekliyorlar. 47 bin kişinin giriş yaptığı günde bile gurbetçiler en fazla 2 saat beklediler. Günde ortalama 5 bin araç giriş yapıyor.''aa