"Kara mizah" gibi iddialar

Karamurat Tarım Kredi Kooperatifi tarafından 'şişirilmiş şekilde borçlandırıldıklarını' öne süren Mustafa Özdilek ile Ali Özbay adındaki köylülerden gazetemize çarpıcı açıklamalar geldi. 'Sahte imzalarla, isimlerine kooperatiften borç çıkarıldığını' öne süren Mustafa Özdilek ile Ali Özbay:'Sadece bizler değiliz. Daha bir sürü borçlandırılmış köylü var. Durumu milletvekillerimize duyurduk. Bu konunun üzerine gidilmesini bekliyoruz.' Dediler.

13 köyün bağlı bulunduğu Karamurat Tarım Kredi Kooperatifi ile ilgili olarak çarpıcı iddialarda bulunan Mustafa Özdilek ile Ali Özbay adındaki köylüler, kooperatif tarafından kendilerine gönderilen borç bildirimlerinin şişirilmiş olduğunu iddia ettiler.

Kooperatifle hiç çalışmayana bile borç çıkarılıyor

Kooperatiften gübre ve kredi çekildiğine dair borç bildirimlerinin köylülere ulaştırıldığını ama bu alımların ve kredi çekimlerinin olmadığını söylemek üzere kooperatife müracaat ettiklerini, kendilerine imzaları ile yapılan işlemlerin gösterildiğini, imzaların kendilerine ait olmadığını söyleyip, itiraz ettiklerini ama olayın bir türlü netliğe kavuşmadığını ifade eden Mustafa Özdilek:”Hadi benim borçlarım şişirildi diyelim. Kardeşim Mehmet Özdilek’in  kooperatifle yıllardır çalışması yoktur ama buna rağmen ona bile 3 500 lira borç çıkarılmış. İmzalarda anlaşılacağı gibi taklit. Durumu bildirdik. Kooperatife çağırdılar ve ifadelerimizi aldılar. İmzalar benzetilmeye çalışılmış. Bize, durumun en kası zamanda düzeltileceği söylendi. Bu arada da, borcun ödenme zamanı yaklaşıyor.” Dedi.

Daha bir sürü insan aynı durumda

Kooperatifin 1038 no’lu üyesi olduğunu belirten Ali Özbay da, aynı şekilde mağdur olduğunu söyleyenlerdendi. “Yaptığım alımları, gelen borç bildirimleri ile karşılaştırınca, arada bir sürü de almadığım halde, almış gibi gösterilen miktarların bulunduğunu fark ettim. Şişirilme borçlarda benim imzam taklit edilmiş. Bu yaştan sonra, almadığım şeylerin parasını ödemeye zorlanıyorum. Bu konunun peşini bırakmayacağım.” Dedi.

Konuyu Ankara’ya duyurduk

Tekirdağ Milletvekilleri Prof Necip Taylan ile Enis Tütüncü’ye bildirdiklerini ifade eden Ali Özbay ile Mustafa Özdilek:”Birileri olayın üstünü örtmeye çalışıyor. Aldığımız duyumlara göre de, kooperatife bu nedenlerden dolayı gelen müfettişler, soruşturma yapmışlar. Sonucu ne oldu veya olacak, bilmiyoruz. Köylüler arasında, şişirilen miktarların 1 milyon liranın üzerinde bulunduğu öne sürülüyor. Kime sorsanız, aynı şikayetlerden yakınıyorlar. Bir de, orada çalışan ama yaklaşık 4 aydır ortalarda görünmeyen Ö. Adında genç bir memur vardı. Bu memurun akıbeti nedir? Kooperatiften uzaklaştırıldı mı? Kendisi mi ayrıldı? Sebep neydi? Şimdi nerede ve ne yapıyor? Bunun da araştırılmasını istiyoruz. Olay savsaklanmasın. Sonuna kadar takipteyiz.” Dedi.

Yöneticilerle görüşemedik

Bu iddialarla ilgili olarak görüşmeye gittiğimiz Karamurat Tarım Kredi Kooperatifinde, müdür odasında benzer bir konuda kooperatif yöneticisi ile tartışan köylüye rastladık. Kendisine gelen borç bildirimlerindeki kalemlerden bazılarının doğru olmadığını ifade eden ve itirazlarda bulunan köylü ile görüşen kooperatif müdürü, görüşmesi bitince bizimle görüşeceğini söyledi. Görüşme uzadıkça uzadı ve müdüre irtibat numaralamızı bırakıp, ayrıldık. Ne var ki, aradan geçen günlere rağmen, herhangi bir dönüş veya arama gerçekleşmedi. Bu iddiaların doğruluk derecesini ve seyrini takip etmeye devam edeceğiz. Kooperatif yönetiminden veya iddia sahiplerinden gelecek cevapları da gazetemizde yansıtacağız.