Karacadağ'dan ötesi Slivarovo

Karacadağ'dan ötesi Slivarovo

Bundan 30 yıl öncesine kadar Demirköy’ün en büyük köylerinden olan ve eski belgelerde “Bucak” olarak yer alan Karacadağ, uçsuz bucaksız yeşillikleri ile adeta cennet gibi. Köyün meydanında yer alan caminin tipik bir ambarı yansıtması ise, dışarıdan gelen misafirler camii hissini kesinlikle vermiyor. Cami bahçesinde yer alan Musalla taşı ve şadırvanlar ise bu konuda o mekanın cami olduğunu doğruluyor.   Karacadağ’ın hemen karşısında yer alan Bulgaristan’ın Slivarovo Köyü’nde her sabahhoroz, Pazar günleri Kilise’nin çan sesleri, Karacadağ’dan yankılanıyor.

Diller farklı, kültürler aynı

Bir taş atımı mesafede olan bu iki köy her ne kadar birebir mimari yapıda ve kültür de olsalar da farklı dilleri konuşuyor.

İlkbaharın gelmesi ve ağaçların yeşermesi ile Karacadağ’dan bakınca sadece evlerin çatılarının belli olduğu Slivarovo Köyü, Sonbahar ve Kış aylarında tüm ihtişamı ile Karacadağ’dan görülebiliyor. Türkiye- Bulgaristan sınırını çizen Rezve Deresi’nin ayırdığı bu iki yerleşim, her ne kadar aynı dili konuşmasa da birbirine çok yakın iki kültüre sahip.