Karadeniz'de istavrit bereketi

Karadeniz'de istavrit bereketi

Fiyatlarının düşmesi ile tüketiciyi güldüren balık bu kez de Kırklarelili balıkçıları sevindirdi.

 Iğneada beldesinden "vira" diyen balıkçılar ağlarına takılan tonlarca istavrit ile döndü.

Kırklareli'nin Demirköy Ilçesine bağlı Iğneada beldesinden Karadeniz'e açılan balıkçılar tonlarca istavritle döndü.

Karadeniz'de avlanan balıkçılar, gece geç saatlerinde Iğneada Balıkçı barınağına döndü.

Iğneada Liman Başkanı Muharrem Merev, Iğneada sahillerinde istavrit bolluğu ve bereketi yaşandığını söyledi.

Bir balıkçı teknesinin en az 2 bin kasa istavrit ile döndüğünü kaydeden Merev, balıkçıların 2010 yılına güzel bir başlangıç yaparak girdiğini belirtti.Balığın bol olmasıyla dar gelirli vatandaşların balık yiyebildiğini anımsatan Merev, şöyle devam etti:

"Bu dönemlerde tekir, istavrit, hamsi, mezgit çıkıyor. Kurallara uygun avcılık yapılırsa, bırakın Türkiye'ye bütün Orta Doğu'ya yetecek şekilde balık üretimi sağlanabilir. Denetimlerin sıkça yapılması gerekiyor. Balıkçılar kendi bindikleri dalları kesmemelidir. Karadeniz'de balığımız bitmez, Şubat'ın sonuna kadar böyle gider. Ondan sonra da Kalkan avına başlayacağız. Fakat, dışarıdan gelen balıkçı teknelerinin ağlarının büyük olmasından, bol balık tutmalarından dolayı maalesef kendi yöremizdeki ufak balıkçı tekneleri bu bolluktan yararlanamıyor."

Bir kasa istavrit 20 TL

50 yıldır hamsinin çıkmadığı yönünde söylentiler olduğunu vurgulayan Merev, şöyle devam etti:

"Ancak son 3 yıldır hamsi çıkıyor. Hamsi, mevsimsel bir balık olduğu için Karadeniz'i dolaşır. Buradaki teknelerde hamsi ağı olmadığından balığın çıkmadığını düşünüyorum. Yoksa Karadeniz'de hamsi bitmez. 3 gün önce yabancı tekne yoktu. Bugünlerde 20 civarında yabancı büyük tekneler geliyor. Daha da gelmesi bekleniyor. Biz de onları seyrederek keyif alıyoruz.

Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Balıkta Istanbul fiyatı neyse odur. Buranın avantajı, yörede ihtiyacı olan vatandaşlar kasalarla balık alıp evlerine dönüyorlar. Şu anda istavritin kasası 20 TL'ye satılıyor. Bir kasada ortalama 15 kilo civarında balık bulunuyor."

Istanbul Sarıyer'den denize açılan ve avlanmak için Iğneada sahillerine gelen balıkçı Ali Macit de, istavrit akınının Bulgaristan'dan geldiğini düşündüklerini belirtti.

Denizden 4 aydır iyi verim aldıklarını, son günlerde ise bol miktarda ağlarına istavrit takıldığını anlatan Macit, "Her açıldığımızda en az 2 bin kasa balık tutarak dönüyoruz. Normalde bin kasa kadar tutuyoruz. Balık ucuza gidiyor. Daha önce kasası 50-60 TL'ye satılırken, şu anda 20-30 TL arasında değişiyor. Satıcının da bunu ucuza satması gerekiyor. Şu anda istavritin kilosu 10 TL ama 4 TL'ye tüketiciye vermesi gerekiyor" dedi.

Istavrit, nakliyecilerin de yüzünü güldürdü

Iğneada'da balığın çok çıkması nakliyatçı esnafının da yüzünü güldürdü.

Balık almak için Istanbul'dan Iğneada'ya geldiğini ifade eden nakliyatçı Nadir Akgöz ise bu yıl palamut balığının yeteri kadar çıkmadığını, ancak istavrit ve hamsinin bol olduğunu ifade etti.

Balığın bol olmasının yüzlerini güldürdüğünü ifade eden Akgöz, "Balık bol olursa bizim işlerde o kadar çok açılıyor. Şu anda hayatımızdan memnunuz" diye konuştu.