Kayalı Köyü'ne 108 Baş Gebe Düve teslim edildi

Kırklareli merkez ilçeye bağlı S.S. Kayalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin uygulayacağı Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamındaki 54 aileye 2 Baş Süt Sığırcılığı Projesi Gebe Düve Teslim Töreni 23 Mayıs 2009 Cumartesi günü yapıldı.

Kırklareli merkez ilçeye bağlı S.S. Kayalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin uygulayacağı Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamındaki 54 aileye 2 Baş Süt Sığırcılığı Projesi Gebe Düve Teslim Töreni 23 Mayıs 2009 Cumartesi günü yapıldı.
Kayalı Köyü’nde yapılan törene; Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, İnece Belediye Başkanı İlyas Yılmam,  Kırklareli Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, Kültür ve Turizm İl Müdürü Naci Gürbüz, Mahalli İdareler İl Müdürü Alaeddin İkican, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, AK Parti İl Başkanı Ahmet İbrikçi, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Tülay Tunçay Peker, İl Genel Meclisi Üyesi Yurdaer Ulus, Halit Hayvancılık Sahibi Halit Kök,  Köy Muhtarı Recai Çete ve köy halkı katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşma yapan S.S. Kayalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Rıdvan Yumurtacı şunları kaydetti:
“Uygulamış olduğumuz Hayvancılık Projesi’nin köyümüze ve ortaklarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde ve uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ve şükranlarımızı arz ediyor, saygılar sunuyorum.”
Kırklareli Tarım İl Müdürü Murat Yıldız’da yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Kırsal Alanda Sosyal Destek Projemizin kırsalda örgütlenme ve Kooperatifçilik yoluyla başarılı bir ekonomik model oluşturma deneyimine sahip Bakanlığımız ile yoksullukla mücadelede sosyal politikalar üretmede etkili bir rol üstlenen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün imkanlarını birleştiren sosyal ve ekonomik amaçlı bir Kırsal Destek Projesi’dir.  Bu projemiz ile ekonomik ve sosyal olarak yoksunluk uçunda bulunan kişi ve ailelerimizin gelir seviyelerini yükseltmek, istihdamı arttırmak, köyden kente göçü önleyebilmektir.  
Bakanlığımız ve ilgili Devlet Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Sekreterliği arasında yapılan protokol ile uygulamaya konulan ve Tarımsal Amaçlı Kooperatiflere uygulanan hayvancılık projeleri kapsamında;
Bu gün burada, yatırımını gerçekleştirdiğimiz Merkez Kayalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin (54x2) 108 baş Süt Sığırcılığı Projesinde hak sahiplerine dağıtılacak olan gebe Düve teslim törenini gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Bu vesile ile hepinize hoş geldiniz diyor saygılarımı arz ediyorum.
Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi olarak bilinen ve Bakanlığımız bünyesinde kurulu bulunan tarımsal amaçlı kooperatiflere uygulanan küçük ve büyükbaş hayvancılık projeleri, kırsal alanda yaşayan kişi ve ailelerin gelir seviyesini yükseltmek, istihdamı arttırmak, tarımsal ürünleri mahallinde değerlendirmek, pazarlamak ve köyden kente göçü önleyebilmek amacı ile yapılmaktadır.
İlimizde 2009 yılı mayıs ayı itibarı ile Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında 7 adet hayvancılık projesi uygulanmıştır. Uygulanan projeler sayesinde 479 aileye 958 adet gebe düve teslimi gerçekleştirilmiştir. Gebe Düve teslimi yanında ahır tadilatları, yeni ahır yapımları ve soğutma tankı gibi ekipmanlarda proje kapsamında kooperatiflerimize             kazandırılmıştır.
Uygulanan projelerde kooperatiflerimize yaklaşık 3.5 milyon TL kredi kullandırılmıştır. Yine bu yıl içerisinde Kırsal alanda sosyal destek projesi kapsamında  Vize Kızılağaç T.K.K.'nin 54 aile x 2= 108 Baş Süt sığırcılığı projesi ile Bakanlığımız yatırım programından Merkez Paşayeri T.K.K.'nin 50 aile X 6= 300 Baş Damızlık Süt sığırı yetiştiriciliği projelerinin uygulanması çalışmaları hızla devam etmektedir.
Yapılan çalışmaları daha da arttırarak ve hızlandırarak İlimiz üreticisine ve ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Yapılan çalışmalarda desteklerini bizden esirgemeyen başta Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş olmak üzere Sayın Milletvekilimiz Ahmet Gökhan
Sarıçam'a ve değerli Genel Müdürümüz Mehmet Taşan Bey'e katkılarından dolayı teşekkür eder, saygılarımı arz ederim.”
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan ve AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam’ın konuşmalarının ardından kirsiye gelen Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş’ta şunları kaydetti:
“Bugün dağıtımı yapılan bu hayvanlarımızın ailelere hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum. İnşallah bunlardan maksimum bir şekilde verim almak için gayret sarfedersek, hayvanlarımıza iyi bakarsak, bunlardan en iyi şekilde istifade edersek bunlar aile ekonomimizin dolayısıyla köy ekonomimizin güçlenmesine ve gelişmesine yardımcı olacaktır. Dağıtığımız bu hayvanların çok kısa sürede daha da arttığını, ailelerimizin bu projeyi örnek bir şekilde uygulayan bir köy olacağına inanıyorum.”
Yapılan konuşmaların ardından Kırklareli Atatürk İlköğretim Okulu Halk Oyunları Ekibi tarafından yapılan gösterilerin ardından Gebe Düvelerin Sahiplik Belgesi dağıtımına geçildi. Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş Bayram Koza’ya, AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam Tuncer Koca’ya,  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan Dilaver Koca’ya, Tarım İl Müdürü Murat Yıldız’da Serdar Baltacı’ya belgelerini verdi. Yapılan belge dağıtım törenin ardından Vali Coş ve beraberindekiler dağıtımı gerçekleştirilen Düveleri Halit hayvancılık sahibi Halit Kök ile birlikte yerinde incelediler. (s)