Kenelerin üremesini engellemek vatandaşların bilinçlenmesinden geçiyor

Kenelerin üremesini engellemek vatandaşların bilinçlenmesinden geçiyor

Hem dünyada, hem de ülkemizde son yılların korkulu rüyası haline gelen Kene ile ilgili, birçok çalışma sürdürülüyor. Özellikle sıcak yaz havalarında artan kene tedirginliği, vatandaşların sosyal hayatını da etkileyecek duruma geliyor. Insanlar açık havada piknik yapmaktan, kırda, yeşillikte oturup serinlemekten korkar hale geldi. Konuyla ilgili olarak ülke çapında birçok çalışma ve tedbirsel faaliyetler düzenlendiği gibi, yerel yönetimlerde de belediyeler, bu konunun üzerine giderek, vatandaşları tehlikelere karşı korumak istiyor.    

Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan kene konusunda birçok tedbir aldıklarını açıklayarak, belediyenin Park ve Bahçeler Müdürü Selçuk Tanta’nın koordinesinde bu konuyla ilgili olarak aktif ve yoğun bir şekilde çalışmalar yapıldığını kaydetti ve şunları söyledi:

“Kenelerin Nisan ve Ekim ayları arasında yoğun sıcaklıklarda daha fazla aktif hale geçmesi sebebiyle bizler de bu aylar arasında gerekli tedbirleri alıyor ve ilaçlamalara başlıyoruz. Örneğin parklar, bahçeler, mesire yerleri periyodik olarak ilaçlanmaktadır. Festival alanımız havaların ısınmasıyla birlikte 2 kere ilaçlanmış ve ilk ilaçlama Kakava’nın başlamasına yakın bir zamanda yapılmıştır. Ancak biz ne kadar çok çabalasakta, bu konuda en büyük görev vatandaşa düşüyor. Çünkü varolanları öldürmek, kenenin tamamen yok olduğu anlamına gelmiyor. Bunların üreme olanağını yok ederek, olayı kökünden çözmek gerekiyor. Bu da özellikle evinde köpek, kedi bunun yanısıra, belkide geçimlerini sağladıkları koyun, inek, at gibi hayvanı olan vatandaşların, onları veterinerlere götürerek ilaçlattırmalarını zorunlu kılıyor. Yaptığımız incelemelerde en çok üremenin, geçimini at arabalarından sağlayan vatandaşlarımızın hayvanlarının barınaklarında olduğunu gözlemlemekteyiz. Ancak biz belediye olarak kamusal ve ortak alanları ilaçlıyoruz. Tek tek tüm evleri, tüm barınakları dolaşmamız mümkün değil. Eğer vatandaşlarımız bu konuda bilinçlenirse, hem kendileri, hem de şehrimiz için kene konusundaki tehlikenin yokolmasına katkıda bulunacaklardır. Aksi halde biz ne kadar ilaçlama yaparsak yapalım, varolanlar ölecek, ama yerine yenileri üreyecektir.”

Kırklareli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Selçuk Tanta’da periyodik ilaçlamaların devam ettiğini, bunun yanısıra çim biçme faaliyetine oldukça önem verdiklerini ifade etti:

“ Birçok mahallemizde kene ilaçlaması yapmaktayız. Hatta bazı mahallelerimize birden fazla kez gittiğimiz oldu. Kırkşehitler Abidesi arkası, bölge trafik, çamlık yolu başta olmak üzere; Akalar mah, Şeref sok, Yayla mah, vb. birçok yeri ilaçladık. Ilaçlamadan sonra bir tutanak hazırlayarak, ilaçlamayı yapan ve ilaçlamayı talep edenin imzalarıyla bu faaliyetin resmi raporunu da tutmuş oluyoruz. Ancak bizim her yere yetişmemiz ve her zaman yetişmemiz mümkün değil. Mesela Karahıdır Korusu’na bölge halkı bizden sadece teknik yardım alarak kendileri ilaçlama yapmaktadırlar. Bazı sokak ve mahallelerimizde %1’lik bir risk oranı varken, bazı mahallelerde %90 oranında risk mevcuttur. Bu nedenle kedi, köpek veya inek, koyun, at olsun, vatandaşlarımız bu hayvanlardan bakıyorsa muhakkak veterinere götürmeli, ilaçlama yaptırarak kenelerin üremesini engelleyici tedbirleri alması gerekmektedir.”