Keşfedilmemiş güzellik, Beğendik

Keşfedilmemiş güzellik, Beğendik

İlimiz Demirköy İlçesine bağlı Iğneada Beldesi’ne 14 kilometre uzaklıkta bulunan Beğendik Köyü, Karadeniz’in en batısı olarak bilinir. Eski adı Ayestafanos olan Beğendik, Karadeniz’e kıyısı olması sebebi ile Iğneada’ya önemli bir alternatifler arasında yer alıyor.

Ince kumu, berrak zümrüt ışıltılı suları ile Kayalarbaşı Sahili’nin yer aldığı Beğendik, keşfedilmeyi bekleyen bir vaha görünümü çiziyor. Bulgaristan sınırına en yakın yerleşim olan ve köylülerin geçiminin büyük bir bölümünün orman envallerinden ve balıkçılıktan karşıladığı Beğendik, doğal güzellikleri ve turistik yapısı ile dikkat çekiyor.

Kayalarbaşı Sahili’nden Bulgaristan’ın Rezovo Köyü’nün göründüğü Beğendik’te denize girmek için çok sayıda nedeniniz bulunuyor.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde muhtar seçilen Zeki Ercan ise, köyün doğal güzellikleri ile turizm potansiyelinin harmanlanması ile turizm cenneti olmasından kesinlikle emin olduğunu belirtiyor.

Özellikle yaz aylarında keşfedenlerin meskeni haline gelen bu şirin sınır köyümüz, denizi, doğası ve sıcakkanlı insanları ile Trakya’daki turizm cennetlerine yeni bir alternatif olarak yerini almış durumda. Köyün isminin nereden geldiğini merak edenler içinse, epey gurur verici bir tablo bizleri karşılıyor.

Kimilerine göre Atatürk, kimilerine göre Ismet Paşa, hatta darbe paşalarının adının geçtiği bile iddaa edilir. Hemen kumsalın bitişinde, Rezve Deresi'nin karşı tarafındaki tepede kurulu olan, Bulgaristan'a ait bakımlı Rezova Köyü’nü görünce bu durumdan rahatsız olur. Çünkü şimdiki yerine göre daha aşağıda kurulu olan köy yıkık dökük, perişanlıktır. Köyün Bulgaristan'ı gören tepeye taşınıp, imrenilesi bir köy haline getirilmesini emreder. Seneler sonra sınır karakolunu ziyarete geldiği bir gün, köyü de ziyaret eden paşaya muhtar kendini tutamayarak sorar : - Beğendiniz mi Paşam ? Paşanın cevabı köyün şimdiki adının da kaynağıdır. - Pek ala ! Beğendik, Beğendik...

Köyün ismini böylelikle aldığı, köyün söylencelerle şekillenen tarihinde yerini alır. Doğal ve turistik güzelliklerinin yanı sıra tarihi ile de dikkat çeken sınır köyümüz, son yıllarda Iğneada’daki kalabalıktan sıkılanlar içinse bir sığınak görevi görüyor. Iğneada’dan güzel bir ormanlık arasındaki yoldan ulaşılan Beğendik’in önümüzdeki yıllarda gerekli alt yapı ve yatırımların yapılması ile bir turizm cenneti olması hiçten bile değil.