"Keşke" dememek için, haklarınızı öğrenin

'Keşke' dememek için, haklarınızı öğrenin

Tüketicileri bilinçlendirmek ve onların sorunlarını çözmek için yolan çıkan Türkiteciler Derneği (TÜDER) Tekirdağ Temsilciliği dün gazetemize bir ziyaret gerçekleştirdi. Dernek Temsilcisi Yusuf Peksu ve Gayrimenkul Danışmanı Ömer Çetin, Derneği tüm Trakya çapında örgütlemek istediklerini kaydederek, birincil amaçlarının halkımızı bilgilendirmek olduğunu vurguladılar.

Derneğin Tekirdağ temsilcisi Peksu, amaçlarının sosyal sorumluluk bilincinde, “Bilinçli tüketici, bilinçli çevrecidir” düşüncesinden hareket ederek; 

tüketicinin sorunlarının çözümünde yardımcı olmak, ücretsiz fînans ve dilekçe hizmeti vermek, tüketicileri tüketim alışkanlıkları hakkında bilgilendirmek, satışlarla ilgili olarak vatandaşın, satıcının, devletin yükümlülükleri ve sorumlulukları hakkında kamuoyunu ve vatandaşları yönlendirmek olduğunu belirtti.

Peksu açıklamalarında şunları kaydetti;

“Faturanızı ve Garanti belgenizi mutlaka talep edin”

“Bir işyerinden görerek, beğenerek, seçme hakkımızı kullanarak yaptığımız alışverişlerde üründe açık-gizli ayıp olmaması halinde, ürünü yenisiyle değiştirme ve para iadesi hakkımızın olmadığını özellikle bilmemiz gerekir. Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz (30) gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. (İadeli taahütlü mektup veya noter kanalı ile)

Tüketici bedelin iadesi (Sözleşmeden dönme), malın yenisiyle değiştirilmesi (ayıpsız), ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı tüketicinin bu dört seçenekten tercih ettiği talebi yerine getirmekler yükümlüdür. Satıcı bu talepleri yerine getirmezse Tüketici Illerde Sanayi ve Ticaret Il Müdürlüklerinde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetine, Ilçelerde Kaymakamlıklarda bulunan Ilçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine dilekçemle müracaat ederek hakkını arayabilir.

Satıcı ise bir malı perakende olarak sattığında tüketiciye satın alman mala ait Fatura ve Garanti Belgesini tanzim edip vermekle yükümlüdür. Değeri 936.97 YTL'nin altındaki sorunlarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru zorunludur. Bu heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar yani kesindir. Taraflar bu karara karşı kararlar ellerine geçtiği tarihten itibaren 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilir. 936.97 YTL'nin üzerindeki kararlar bağlayıcı olmayıp delil niteliğindedir.

Aldığımız mal ile ilgili hakkımızı arayabilmemiz için mutlaka fatura almalıyız çünkü mal bedeli fatura ile ispat edilir. Para iadesi söz konusu olduğunda fatura bedeli göz önüne alınır.

Mal aldığımız zaman garanti belgesini mutlaka isteyeceğiz. Zira fatura garanti belgesi yerine geçmez. Malın satıldığma-satm alındığına dair belgedir. Elektronik eşyalarda kuruluşu mutlaka servis yapmalı 3.cü kişiler bu işi yaparsa servis dışı kalırız ve sorumlusu biz olur mağduriyet yaşarız.

“Bilinçli tüketici, bilinçli çevrecidir “

Özellikle giyim eşyaları alırken etiketsiz mallan almayın, o etiketlerde malın kullanımı ve muhafazası ile ilgili bilgiler etiketler üzerinde yazar. Etiketlerdeki bilgilerin aksine hareket edip malda sorun yaşanırsa doğacak zararı tüketici karşılamak zorunda kalır. Gıda alışverişi yaparken meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek, son kullanım tarihlerine ve muhafaza ediliş bilgilerini içeren etiketlere dikkat etmeliyiz.

Bilinçli tüketici, bilinçli çevrecidir düşüncesinden hareket edersek; Bir malı satın almadan önce piyasa araştırması yapmak-ve kalite-fiyat karşılaştırması yapmak, Cazip kampanya, promosyon ve fiyat indirimlerine kanmamak, alışveriş tuzaklarına düşmemek, ihtiyacın dışında alışveriş yapmamak

Alış veriş yaparken mutlaka bütçe yapmak ve ihtiyaçları önemine göre belirlemek Alışverişlerde eş dost ve tanıdıkların fikrini almak, aç hasta ve yorgunken alışveriş yapmamak,

Alışverişlerimizde fiş, fatura, garanti belgesi, Türkçe Kullanma Kılavuz gibi belgeleri mutlaka almak,

Etiketsiz ürünleri almamak, satın alınan bir takım mallarda, malın üstünde yazan fiyatın dışında, nakliye ve servis ücreti adı altında, ek ödemeler yapıp yapılmayacağını araştırmak. Kredi kartlarıyla son ödeme tarihinde ödeyebilecek kadar alışveriş yapmak. Satış sözleşmelerini, özellikle ince ve küçük yazılan, imzalamadan önce dikkatlice okumak.

Satın alınan tüm ürünlerde çevre duyarlı olmasına (çevrede kaybolan-geri dönüşebilen-geri kazamlabilen ambalajlı ürünler) dikkat etmek.

Bu saydığımız kurallara alış veriş esnasında dikkat edersek daha az sorun yaşayan tüketiciler grubundan oluruz kuşkusuz.

Kapıdan satışlarda dikkatli olun!

Özellikle yaz aylarında yoğun olarak gündeme gelen kapıdan satışlar hakkında işyeri fuar panayır gibi satış mekânları dışında yapılan satışlar kapıdan satışlardır. Bu satışlarda Tüketici teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün (7) içinde malı hiç bir yükümlülük altına girmeden redetmekte serbesttir. (cayma bildirim hakkı)

Hizmet satımı söz konusu ise bu süre sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar. Satıcı Cayma Bildirimin kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün (20) içerisinde malı geri almakla yükümlüdür.

Sözleşmede bulunması gereken hususlar; Tüketicinin ve satıcının isim unvan açık adres telefon bilgileri, Sözleşmenin düzenlendiği tarih, Malın veya hizmetin teslim veya ifa tarihi, Malın veya hizmetin vergiler dâhil TL. Olarak peşin fiyatı, Mal veya hizmetin niteiik ve niceliğine ilişkin bilgiler, Cayma bildiriminin yapılacağı açık adres

Cayma hakkını belirten EN AZ 16 Punto Cayma hakkını belirten, en az on altı punto koyu siyah harflerle yazılan; “Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek söyleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ülaşması tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz.” ibaresi.

Sözleşmede belirlenen şartlar, sonradan hiçbir şekilde ve şartta tüketici aleyhine değiştirilmez.

Satıcı veya sağlayıcı, sözleşmeyi tüketicinin imzalamasını ve sözleşme tarihini tüketicinin kendi el yazısı ile yazmasını sağlamak zorundadır. Cayma hakkını belirten ibarenin sözleşmenin bilinci sayfasında yer alması zorunludur.

Kapıdan satışlarda Tüketicinin dikkat etmesi gereken hususlar; Sözleşme örneğini mutlaka almalıyız. Sözleşme tarihi tüketici tarafından yazılmalıdır. Bakanlıktan izin belgesi olup olmadığı sorulmalıdır.

Sözleşme yapılırken peşinat verilmemelidir. Kapıdan satışlarda 'Tüketici hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün (7) içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkını Illerde Sanayi ve Ticaret Il Müdürlüklerinde bulunan Tüketici Sorunları Heyetine, Ilçelerde Kaymakamlıklarda bulunan Ilçe Tüketici Somunları Hakem heyetlerine, TÜDER Tüketici derneği’ne müracaat ederek kullanabilir. Müracaatlar posta ile (iadeli taahhütlü) veya noter kanalı ile de yapılabilir.”