KFL'nden Yahya Kemal Beyatlı şiir dinletisi

KFL'nden Yahya Kemal Beyatlı şiir dinletisi

Kırklareli Fen Lisesi öğrencileri ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Dilek Bayraktar önderliğinde Yahya Kemal Beyatlı Şiir Dinletisi düzenlendi. 3 Haziran Çarşamba günü Kırklareli Kültür Merkezi’nde düzenlenen dinletiye Çevre ve Orman Il Müdürü Osman Çakmak, Il Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yasin Özdil, Il Mahalli Idareler Müdürü Aleaddin Ikican, daire amirleri, veliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programa ayrıca Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş’un yoğun programı nedeni ile katılamayacağını belirttiği not okundu.

Saat 20:00’da saygı duruşu ve Istiklal Marşımız’ın okunması ile başlayan dinleti Kırklareli Fen Lisesi Müdür Başyardımcısı Bülent Kılıç’ın konuşması ile devam etti. Kılıç konuşmasında;” Ders dışı eğitim çalışması olarak okulumuz, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Dilek Bayraktar yönetiminde öğrencilerimizin hazırlamış olduğu Yahya Kemal Beyatlı anısına şiirlerinden oluşan dinletimize hoşgeldiniz. Öğrencilerimizin yapmış olduğu ders dışı etkinlikler onların sosyalleşmesini, kabiliyetlerinin yeteneklerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Kırklareli Fen Lisesi olarak sosyal ve kültürel etkinliklere önem vermekteyiz.

Bu çerçevede her yıl geleneksel olarak Bahar Şenliği, Bilim Şenliği, tiyatro etkinlikleri, şiir dinletisi, mezuniyet töreni gibi etkinliklerimiz yapılmaktadır. Ben sizleri şiir dinletimizle başbaşa bırakıyor, iyi seyirler diliyorum.”dedi.

Şiire adanmış bir yaşam, Yahya Kemal Beyatlı

Müdür Başyardımcısı Bülent Kılıç’ın konuşmasını tamamlaması ile etkinlik, “Arıyorum” adlı sunum ile devam etti. Slayt gösterisi eşliğinde düzenlenen sunumun ardından, Dinletinin yapılmasında öncülük eden ve yöneten Kırklareli Fen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Dilek Bayraktar yaptığı konuşmasında;” Yahya Kemal, bundan tam elli yıl önce aramızdan sessizce ayrıldı. Biz de istedik ki ölümünün 50. yılında şairimizi, şiirleriyle analım, anlayalım. Şimdi de biz onu anlatmayı bir geceye, hatta bir- iki saate sığdırmaya çalışacağız. Bu sebeple de ne kadar eksiğimiz olursa affola diyoruz.”dedi. Giriş konuşmasının ardından Şairin hayatından bahsetti ve bir çok bilinmeyen özelliğine değindi. Yahya Kemal’in vatan sevgisinden, yaşadığı şehirlerden ve şiirlerine kahramanlık eden konulardan, sanat anlayışnı dile getiren Bayraktar’ın konuşması büyük alkış aldı. 

Bayraktar’ın konuşmasının ardından program Şair Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatını anlatan sunum ile sürdü. Sunumda şairin bilinmeyen bir çok özelliğinden bahsedildi. Sunumun tamamlanması ile dinletinin 1. bölümü başladı. 1. bölümde öğrenciler şairin Istanbul’a yazdığı şiirler seslendirildi.

Şiir dolu bir gece

Dinletinin ilk bölümünde öğrenciler şairin; “Istanbul Ufuktaydı”, “Bir Başka Tepeden”, “Moda’da Mayıs” isimli şiirlerini seslendirdiler. Seslendirilen şiirlere ayrıca fon müziği, gitar, piyano ve keman ile öğrenciler tarafından eşlik edildi. Dinletinin 2. bölümünde ise “Akşam Musikisi”, “Sonbahar”, “Sessiz Gemi” “Eylül Sonu”, “Gece Bestesi” ve Nazar adlı şiirleri seslendirildi. Öğrenciler tarafından yürekten okunan her şiirin ardından salon, alkışlarla yankılanırken öğrencilerin performansları da gözlerden kaçmadı.

“Şiire adanmış bir yaşam” Yahya Kemal Beyatlı şiir dinletisinin 3. bölümünde de şairin unutulmaz eserlerinden; “Kaybolan Şehir”, “Üsküdar’ın Dost Işıkları” ve “Süleymaniye’de Bayram Sabahı” şiirleri büyük beğeni topladı. Toplamda beş bölümde oluşan dinletinin 4. bölümünde yine ünlü şairin unutulmaz eserlerine yer verildi. “Vuslat”, “Gece”, “Eski Mektup”, “Geçmiş Yaz”, “Şarkı” ve “Mehlika Sultan” şiirleri seslendirildi. Yahya Kemal Beyatlı Şiir Dinletisi’nin son bölümünde ünlü şairin en güzel eserlerinden birisi olan “Endülüste Raks” isimli şiirinin okunmasının ardından dinleti son buldu. Program dinletide emeği geçenlerin sahneye çağırılıp hep birlikte izleyicileri selamlanması ile sona erdi.