KİAD Afrika Eyalet Valisi'ni Kırklareli'ne getirdi

Kırklareli İş Adamları Derneği (KİAD) üye iş adamlarına yeni ve alternatif pazar arayışına devam ediyor.



HABER MERKEZİ
Bu konuda değişik girişimlerde bulunan KİAD; Afrika ülkelerinden Nijerya Eyalet Valisi ve iş adamını Kırklareli’ne getirdi. İş adamı Jonah Agagu Süt ve Süt Ürünleri üreten tesislerde incelemelerde bulundu. Ülkesinde bu konuda büyük bir boşluğun olduğunu kendisinin de bu konuda bir girişimde bulunduğunu ifade eden iş adamı, Türkiye’den oradaki yatırımlarında kendisine ortak olabilecek ya da ürünlerini satabileceği firmalarla görüşmek maksadıyla geldiğini bu konuda bir dizi görüşme yaptığını ileriki zamanlarda da kararını vereceğini sözlerine ekledi.
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan KİAD Genel Sekreteri Şadan Canaz şunları kaydetti:
“Dünya ekonomik krizi ile sıkıntıya giren ülke iş adamlarımıza ve başta ilimiz iş adamlarına yeni hedefler gösterme yeni pazarlar bulma adına çalışmalarımız devam etmekte. Türkiye ekonomisi için şuan Afrika tamamen fırsatların hazır beklediği bir coğrafyadır. Biz de dernek olarak Afrika ülkelerine nasıl açılabilirizin kaygısı ile sayın vali beyi ve iş adamımızı davet ettik, kendileri teşrif ettiler ve bizi de kendi ülkelerine davet ettiler.
Yapılabilecek her iş ve ortaklıklarda kendileri yardımda bulunacaklarını ifade ettiler. Biz de bu fırsatı değerlendirmek amacı ile ramazan ayı sonunda Nijerya’ya bir gezi organize ettik. Nijerya’yla ilgili bilgi vermek gerekirse; Nijerya Ülke, nüfusu büyüklüğü ve yeraltı yerüstü zenginlikleriyle Afrika'nın en güçlü ve lider ülkelerinden birisidir. Nijerya'nın bunların dışında ki diğer bir ekonomik değeride Nigerian Content diye anılan petrokimya ürünüdür. Ülke içindeki ve dışındaki yüzlerce Nijeryalı uzman bu değerden maksimum fayda elde etmek için çalışmalar yapmaktadır. Nijerya ekonomisi dendiğinde söylenecek ilk şey şüphesiz ki ham petrol olacaktır. Fakat çok uzun yıllardır süre gelen siyasi istikrarsızlık ülke nüfusunun % 57 sinin fakirlik çizgisinin altında yaşamasına sebep olmuştur. BM’in 2004 yılında yayınladığı kalkınma indeksi raporuna göre Nijerya 177 ülke içinde 151.sıradadır. 2003 yılında hükümet National Economic Empowerment Development Strategy (NEEDS) adında bir ekonomik kalkınma programı hazırlamıştır. Nijerya eline geçirdiği fırsatları iyi değerlendirme sürecine girmiştir. Ülke gelirlerinin % 80 ini oluşturan petrol gelirlerinin yanında sanayi ve ekonomi alanlarında da atılımlar yapmaktadır. Bunların en sonuncusu Afrika'nın Dubai'si olmak iddiasıyla açılan Calabar'daki Tınapa serbest bölgesidir. Para birimi Naira’dır. Nüfusu ise 150 milyon civarındadır.” (s)