Kiraz; "Kooperatifimiz, Ahilik Teşkilatı'nın vazgeçilmez bir koludur"

Kiraz; 'Kooperatifimiz, Ahilik Teşkilatı'nın vazgeçilmez bir koludur'

“Geçtiğimiz hafta kutladığımız Ahilik Haftası’nda, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’nin, yılda iki defa gerçekleştirdiği seminere katılmak üzere, Antalya’ya giden Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Hasan Kiraz ile “Ahilik Haftası” üzerine oldukça samimi bir söyleşi gerçekleştirdik. 36 yıldır kooperatifin Başkanlığı’nı üstlenerek, esnafın yanında yer alan Kiraz, bu anlamlı hafta hakkında önemli açıklamalarda bulunurken, esnafımızın şimdiki durumu ile ilgili olarak da kayda değer tespitlerde bulundu.

“En iyi 50 kooperatifin arasında, en üst sıradayız”

Tecrübeli Başkan Kiraz, ilk olarak Antalya’da katılım gösterdiği seminer hakkında bizleri aydınlattı. Başkan Hasan Kiraz; “Yılda iki defa Genel Merkez tarafından yapılan bu seminerde, Türkiye’deki yaklaşık 900 Kooperatifin faaliyetleri masaya yatırıldı.

Bilindiği gibi takibe intikal etmiş olan kredi borçları yüzde 40’ı aştığı zaman, Devlet kooperatiflere kredi plasmanı vermiyordu. Ancak bu rakam şimdi yüzde 80’e kadar ulaştı. Işte seminerde, kooperatif temsilcileri bu konu hakkında da bilgilendirildi. Yine bazı kooperatiflerde borçlu üyelerin keyfi olarak icraya verilmediği tespit edildi ve bu tür 40 kooperatifin başkanları ile yöneticileri hakkında kanuni işlem yapılacağı kaydedildi.

Elbette biz de böyle bir durum söz konusu değil. Türkiye çapında 900 kooperatif var, ancak bunlardan sadece 50 tanesi ayakta durabiliyor. Işte bizim kooperatifimiz bu 50 kooperatifin başında yer alıyor” dedi. 

Başkan Kiraz, hiçbir kooperatifin öğrenci bursu vermediğini, sadece kendilerinin bu uygulamayı gerçekleştirdiğini belirterek; “Halen 63 öğrenciye, 75 TL. değerinde aylık burs veriyoruz. Yine her yıl yaklaşık 50 öğrenciye 150 TL. değerinde giyim yardımı yapıyoruz. Ancak bu yardımlarımızı sadece ihtiyaç sahibi ortaklarımıza ve ailelerine yapıyoruz. Dışarıdan kimseye yardım yapmıyoruz. Çünkü burası sadece esnafın yeridir” dedi.

“Esnaf Kefalet Kooperatifi, ahilik teşkilatının önemli kollarından biridir”

Başkan Kiraz Ahilik ve Ahilik Haftası ile ilgili olarak ise şunları kaydetti;

“Tabii ben böylesine anlamlı bir haftada Kırklareli’de bulunmak isterdim, ancak seminerimiz Ahilik Haftası’na denk gelince, buradaki etkinliklere katılamadım. Hatırlayacağınız gibi hafta kapsamında kooperatifimiz güzel bir etkinlik düzenledi.

Ahilik Haftası uzun yıllardır, Kırşehir’de kutlanıyordu. Son iki yıldır, bu teşkilatın tüm ülke çapına olan uyumu anlaşıldı ve ülkemizin dört bir yanında kutlanmaya başlandı.

Ahilik Selçuklular zamanına dayanan bir teşkilatlanmadır. Ahi Evren ismindeki bir şahıs o dönemde, şu andaki Esnaf Odaları Birliği’nin ilk temellerini atmıştır. Çırak, Kalfa ve Usta sıralaması ile bu gelenek günümüze kadar uzanmıştır.

Eskiden, çıraklıktan ustalığa geçen esnaf, dua ile bu mertebeye ulaşırdı. Şimdi ise bu durumun aynısı Çıraklık okulunda, “Ustalık Belgesi” verilerek uygulanmakta. Ustalık belgesi alan genç girişimciler, Kooperatifimize geliyor ve bizden destek talep ediyorlar. Dolayısıyla Kooperatifimiz de Ahilik teşkilatının yadsınamaz, önemli bir koludur.”

“Kooperatifimiz, esnafa olan

desteğini sürdürüyor”

Kooperatif Başkanı Hasan Kiraz, günümüz Kırklareli esnafının son durumunu ise şöyle değerlendirdi;

“Global kriz, elbette bütün Türkiye’yi vurdu.

 Kırklareli esnafımız da ekonomik krizden olumsuz yönde etkilendi. Ancak ben, şahsen bu durumun 1 yıl içinde, yani 2010 yılında düzeleceğine inanıyorum. Nitekim, böyle giderse esnafımızın daha fazla dayanamayacağını düşünüyorum.

Dolayısıyla genç girişimcilere tevsiyem şudur; Devlet kapıları artık kapandı. Insanlar yeni iş yapmak istemiyor, herkes memur olmak istiyor. Bu yüzden herkes kendine yapacak bir iş aramalı.”

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin bugünlere ulaşmasında büyük emekleri olan Kooperatif Müdürü Halil Kahraman ve personelinin başarılı çalışmalarının asla gözardı edilemeyeceğini vurgulayan Başkan Kiraz, söyleşimizi şu cümleleri ile noktaladı;

“Zaman içerisinde iktisat edip, kooperatifimizin öz sermayesini iyi bir duruma getirdik. Trakya’da en iyi olduk.

Bunun yanı sıra borcunu ödemede çok büyük güçlük çeken üyelerimizi destekleme krizi ile destekleyerek, sıkıntılarını giderdik, gidermeye de devam ediyoruz. Kısacası, esnafımıza olan desteğimiz her zaman olduğu gibi yine sürecektir.”