Kırklareli 2009'u nicelik olarak yoğun ama nitelik olarak pasif geçirdi

Kırklareli 2009'u nicelik olarak yoğun ama nitelik olarak pasif geçirdi

2010 yılına girerek, milenyumun ilk on yılını da tamamlamış oluyoruz. Bu sene, aynı zamanda 1910 yılında gerçekleşmiş olan birçok olayın 100. yıldönümü             olacak.

 Ilimiz Kırklareli, 2009 yılını sosyal faaliyet açısından oldukça aktif geçirse de, ekonomik ve sektörel açıdan projeli fakat uygulamasız olarak geride bıraktı. Geniş bir yelpazenin açılmaya çalışıldığı ilimizde, tüm ülkede olduğu gibi  29 Mart yerel seçimlerinin öncesi ve sonrası gündemi haftalarca meşgul etmeye yetti. Bunların yanısıra sivil toplum örgütlerince farklı adımların ilklerinin atıldığı bir yıl oldu 2009. Geleneksel Kakava Şenlikleri ve Karagöz Kültür Sanat Festivali, ekonomik krizin tehdidi altında gerçekleşti.

Buna ilaveten Lezzet Şenliği’nin ilimizde yapılması ve Kent                   Konseyi’nce organize edilen Hasat Şenliği’nin gerçekleşmesi umut dolu atılımlar oldu. 2009, ilimizin yerel tadı hardaliyenin yeni yolculuklara çıktığı bir yıl oldu.

2010, geçtiğimiz yıl atılan adımların yürüyüşe, devam eden yürüyüşlerin koşuya, koşmaların da seri hale geleceği, alışkanlık olacağı, standartlaştırılacağı, devamlı hale geleceği bir yıl olabilir. Bu herkesin ortak beklentilerinden birisi.

Kırklareli’nde 2009 yılında neler yaşandı?

Kırklareli’nin sanayi alanındaki kısırlaşmış kaderi, 2009’da da aynı vasatlığını sürdürdü. Yetkililer tarafından her seferinde cazipliği anlatılan OSB ise, 2008’in sonlarında patlak veren ve 2009 yılında da devam eden ekonomik krizle birlikte beklenti ve umutlarını başka bir zamana erteledi.

Esnafın, sanatkarın, işletmecinin, sanayicinin sıkıntılı ve günü kurtarma çabasıyla geçirdiği 2009’daki olumsuzluklar, aslında ilk sırada üreticiye ve çiftçiye dokundu. Mahsül sonrası harcadıkları parayı bile denkleştirememekten şikayet eden çiftçiler için 2009, yine kötü bir yıl oldu.

Işadamları iş genişletme, istihdam yaratma gibi AR-GE’sel politikalarını askıya alarak, minimum harcamayla zarasız bir ciro hedeflemeye devam ettiler. 2009 yılında Kırklareli’nin sıkıntıları da zaman zaman sektörün yetkilileri tarafından gerekli makamlara anlatıldı. Özellikle Tarım Bakanına bölgemizin tarım ve hayvancılık ile ilgili sıkıntıları söylendi, bütün tarım ürünlerinde KDV’lerin indirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca desteklerin sadeleştirilmesi ve artırılması gerektiği vurgulanarak zamanında ödeme yapılmasının gerekliliği de bir kez daha hatırlatıldı. Kırklareli’nin otonom yönünde gelişimi için uzun yıllardır uğraşılar veren Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, geçtiğimiz yıl yaklaşık 50.000 Euro’luk bir Organik Tarım ve Hayvancılık projesinin başarıyla tamamlanmasını sağladı. Bunun yanısıra bölgenin en önemli sorunlarından biri olan işsizlikle ilgili girişimlerde bulundu, Kırklareli’ne enerji teşviği kazandırmak adına çalışmalar yaptı ve bu teşviklerin ilimize gelmesi için halen çalışmaya devam ediyor.

Pazarcı esnafı 2010’dan da umutsuz

Kırklareli’nde günlük yaşantının sıkınıtlarını en fazla hisseden sektör seyyar pazarcılık. Pazarcı esnafı 2008’in sonunu incelediğimizde 2009’a da buruk bir şekilde girmiş. Vatandaşın alım gücünün düşmesi, yıl boyunca ekonomik kriz nedeniyle sıkıntıda olan nakit akışı, sabit esnafı olduğu gibi pazarcı esnafını da derinden etkiledi. Bununla birlikte Belediye Başkanlığı’nın Kapalı Pazar Yeri projesini hala hayata geçirmemiş olması, pazarcıları zor duruma soktu. Çünkü hava koşullarının yaz veya kış mevsiminde aşırılaşmasıyla vatandaş ayağını kesti, dolayısıyla pazarcılar da satış yapamamaya başladı. Kapalı Pazaryeri’nin yapılmaması seyyar esnaflar kadar vatandaşları da mağdur etti. Kırklarelililer, yağmurda, çamurda, sefil bir şekilde, yaz günü güneş altında alışveriş yapmaktan bıkıp usandıklarını dile getirdiler. Seyyar Pazarcılar Odası bu ay içinde genel kurula gidecek. Oda başkanlığına tekrar aday olduğunu beyan eden Resul Yıldırım, her fırsatta Kapalı Pazar Yeri’nin mutlak ihtiyaç olduğunu dile getirse de, Belediye Başkanlığı hala bir girişim yapmadı. Beklentiler yeni yıla kaldı.

Kırklareli ilginç araştırmalara sahne oldu

Geride bıraktığımız yılda, Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Özkan yarasa popülasyonuna yönelik araştırmalarda bulundu. Ilimizdeki mağaralarda yaşayan yarasaların biyolojik yapısını inceleyen Özkan, özellikle Dupnisa Mağarası’nda araştırmalar yaptı. Insan ve tarım ürünleri için zararlı olan böcekleri ve sivrisinekleri yiyerek yaşamını sürdüren yarasaların, insanlığın görünmez savaşçıları olduğunu kaydeden Özkan, araştırmaları sonucunda Türkiye’de yaşayan 37 tür yarasanın 27’sinin Trakya Bölgesi’nde bulunduğunu keşfetti.

Ilimizin ekonomisinin zirvesinde isim değişiklikleri oldu

2009 yılında Kırklareli’nde hem Ticaret ve Sanayi Odası, hem de Ticaret Borsası seçim yaşadı. TSO’nda 20 yıldan fazla başkanlık yapan Hasan Buzol, makamını Ertuğrul Ziya Çetintaş’a devretti. Ancak TSO’daki seçim sonunda oldukça ilginç bir yöntemle başkan seçimi oldu. Gazetelerimizde haberi “Seçim Hüllesi” başlığıyla yayımlanan seçim sonuçları Türkiye’nin de ilgisini çekti. Ticaret Borsası’da Turhan Altıntel ile ‘yola devam’ kararı aldı. Tek listeden aday olan Altıntel’in listesi 152 oy aldı. Turhan Altıntel seçim sonrası yapmış olduğu, “Bundan sonraki 4 yıllık süreçte öncelikle kendi sektörlerimizde, sorunlara çare bulmaya, onlara katma değer sağlamaya çalışacağız. Bugüne kadar yaptığımız bütün tesislerde bu ay içerisinde bütün borçlarımızı bitirmiş bulunmaktayız. 600 Bin TL civarında bir taslak bütçe yaptık.” diye konuştu.

Belediye Meclisi muhalefette olmaya devam etti

29 Mart seçimlerinden sonra CHP’den 17, AK Parti’den 8 üyenin yer aldığı Kırklareli Belediye Meclisi, ayda bir yaptığı olağan toplantılarında, taleplere, önerilere ve tekliflere hep muhalefette kalmayı tercih etti. Kırklareli’nin gelişimine önayak olacak birçok girişimi desteklememeyi tercih eden Belediye Meclisi’nde maddeler, çoğunlukla komisyonlara havale edildi. Aylarca sonuçlanmadı. Fakat vatandaştan ödeme yapılmasını öngören ve gerektiren maddeler hiç bekletilmeden karara bağlandı. Bu kararlardan ilki, her evden katı atık katılım payı alınması kararı oldu. Su faturalarına yansıyacak bu uygulama ile Kırklarelililer’in sırtına bir yük daha yüklenmiş oldu. Ardından suya yapılan % 18’lik zam ile vatandaşlar neye uğradıklarını şaşırdılar. Bir seferde bu orandaki zam ile şaşkına uğrayan Kırklarelililer’i, bir para kaynağı olarak görmeye devam eden Belediye, caddeleri de paralı hale getirme kararı aldı. Bu karara göre şehir merkezindeki 15 ana arterde park yapmayı paralı hale getiren Belediye, bunu ihale yoluyla 17 bin TL ile 3 yıllığına kiraladı. Fakat belediyenin yıllardır iskan ruhsatlarından aldığı ve kamuya ait ayrı bir hesapta tutulması gereken, başka bir amaçla da kullanılması yasak olan otoprak bedellerinin ne olduğu konusunda hiç bir açıklama yapılmadı. Belediye Meclisi’nin 2009’un Ocak ayında Kırklareli Üniversitesi’ne 120.000 TL ayni ve nakdi yardım yapılması kararı ise üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hayata geçirilmedi.

Kırklareli Üniversitesi’nin yeni logosu tartışmalara yol açtı

2007 yılında kurulan Kırklareli Üniversitesi’nin logosunun ilimizi yansıtmadığı tartışmaları üzerine yeni bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonunda ilk olarak uygun bir logo bulunamadığı açıklandı. Ancak daha sonra yapılan bir basın toplantısıyla logonun belirlendiği söylendi. Logonun kamuoyuna tanıtılmasından bir süre sonra yeni tartışmalar ortaya çıktı. Iddiaya göre logonun Çin’de bulunan ve özerk bir devlet olan Makau’nun bayrağıyla aynı olduğu söylendi. Ancak üniversite yönetimi bu konuda her nedense sessiz kalmayı tercih etti ve hala da bir açıklama yapmış değil. Logo tartışmalarının haricinde üniversitemiz 2009 yılında yeni açılışlar yaşadı. Bir hayırsever tarafından yaptırılan Fen-Edebiyat Fakültesi’nin açılışını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer yaptı. Başka bir bölgede de yine bir hayırsever tarafından bağışlanan araziye Sosyal Bilimler M.Y.O. binası inşa edildi. 2009 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi’ne Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı, Dekan olarak atandı.

Kırklareli yoğun bir yıl geçirdi

Kırklareli sosyal aktivite alanında çok yoğun bir yıl geçirdi. Konserler, sergiler, dinletiler, organizasyonlar, il merkezi ve ilçelerde düzenlenen festivallerle 2009 yılı dolu dolu geçti.

Bu etkinlikler çerçevesinde Kırklareli Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen “Halkoyunları Yarışması” ile ilimizde davul-zurna sesleri yankılandı. Birbirinden iddialı grupların yarıştığı programda, yöresel ezgilerimizle tüm katılımcılar birbirinden güzel saatler geçirdi. Yarışmada ilimize ait oyunlar ve motifler ulusal alanda da tanıtılma fırsatını bulmuş oldu. Yıl içinde değişik TV programlarına da konu olan Kırklareli, yemekleri, kültürü, yaşayışı, müziği kısacası kendine özgü tarzıyla Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtılma fırsatını elde etti.

- Deniz Kuvvetleri’nin “Gezici Müze” tırı ilimizi ziyaret etti ve vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Tırın yanısıra Halk Eğitim Merkezi’nde lise öğrencilerine yönelik bir panel düzenlenerek Deniz Kuvvetleri’nin görsel tanıtımı yapıldı. - Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ve Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği tarafından ikincisi düzenlenen girişimci kadınlara yönelik kursa 38 girişimci adayı katılım gösterdi. 2009 yılında Kırklareli’nde Kadın Girişimciliği konusunda önemli etkinlikler düzenlendi.

- Sanatsal aktivitelerin başında kuşkusuz tiyatro geliyor. Yıldız Kenter’in tek kişilik gösterisi “Ben Anadolu” ilimizde büyük ilgi gördü. Bunun yanısıra ünlü tiyatro sanatçısı Haldun Dormen ve ekibinin “Kibarlık Budalası” isimli oyunu, Kırklareli Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından organize edilen, Turgut Özakman’ın aynı adlı eserinden uyarlanan, Samsun Sanat Tiyatrosu’nun sahnelediği “Diriliş” adlı oyun “Basit Bir Ev Kazası” ile Kırklareli Belediyesi tarafından ilimize getirtilen “Şair Eşref’in Esrarengiz Maceraları” adlı tiyatro oyunları Kırklareli’nde ilgiyle izlendi. Kırklareli Üniversitesi’ne devredilen salonun kirasında zam yapan üniversite yönetimi, bu konuda esnek davranmayınca, ilimize çok sayıda tiyatro oyunu getirmiş olan Papağan Organizasyon, Kırklareli’ne oyun gertirmeme kararı aldı. Bekleyiş hala sürüyor.

- Çekimleri ilimize bağlı Karadere Köyü’nde gerçekleştirilen “Gölgesizler” filminin galası Dupnisa Mağarası’nın olduğu yerde yapıldı. 1. Dupnisa Şenliği adı altında düzenlenen ve iki gün boyunca bölgede konser, gezi, kamp, sergi organizasyonlarına sahne olan etkinlikte gösterilen film için filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu da ilimize geldi. 1. Dupnisa Şenliği’ne çevre il ve ilçelerden, beldelerden ve Istanbul’dan çok sayıda katılımcı iştirak etti.

- Kültür Merkezi tiyatro haricinde başka organizasyonlara da ev sahipliği yaptı. Istanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Topluluğu’nun konseri, keman virtüözü Nedim Nalbantoğlu ve kanun virtüözü Göksel Baktagir’in ‘Furtuna’ adlı konseri, Kırklareli Şair Yazar ve Sanatçılar Derneği’nin düzenlemiş olduğu “Sen Nasıl Seviyorsun” isimli 1. Ulusal Şiir Yarışması’nın finali büyük ilgi gördü.

- Kırklareli Şair Yazar ve Sanatçılar Derneği ilimize “Biz39” adlı kültür dergisini kazandırdı. Cep Sanat’a arkadaş bir derginin gelmiş olması, okuyucuları mutlu etti ancak, Cep Sanat 2009’un sonunda maddi olanaksızlıklar yüzünden yayınına son verdiğini açıkladı.

- Uluslararası Geleneksel Lezzetler Şenliği’nin 4.sü 2009’da ilimizde düzenlendi. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, Bulgaristan’dan ve Türkiye’nin değişik yerlerinden katılımlar gerçekleşti.

- Istanbul’dan Avrupa’ya Merhaba Projesi kapsamında Türkiye’de bulunan Fransız aktris ve şarkıcı Nathalie Cardone, Kırklareli Üniversitesi’nin düzenlediği “AB Yolunda Türkiye” isimli panele katılmak için ilimizi ziyaret etti.

- Kırklareli Üniversitesi’nin 2. Kültür Sanat ve Spor Şenlikleri büyük coşku içerisinde geçti. Birbirinden farklı çok sayıda etkinliğin gerçekleştiği şenliklerin son gecesinde Badem grubu ve Özlem Tekin’in konseri vardı. Yağışlı hava sebebiyle Kapalı Spor Salonu’na alınan konserde, öğrenciler salonu hınca hınç doldurdu. Performanslarıyla göz dolduran sanatçılar, Kırklareli’ne unutulmaz bir gece yaşattılar. Bunun sonrasında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde ise Vilayet Meydanı’nda Ziynet Sali ve Yusuf Güney konseri düzenlendi. Konser öncesi Milli Piyango Çekilişi canlı yayınla Kırklareli’nde yapıldı. Bu yıl yapılmaması gündeme gelen, ancak daha sonra gerçekleştirilmesinde karar kılınan Kakava Şenlikleri’nin 19. su, muhteşem konserler ve sayısız aktiviterle start aldı. Ali Güven, Petek Dinçöz, Emre Aydın, Yeni Türkü, Mustafa Keser gibi birçok ünlünün sahne aldığı festivalin sunuculuğunu yine Vatan Şaşmaz yaptı. Kakava Festivali’nin ardından sonbaharda Kırklareli Kent Konseyi bir ilke imza attı ve 1. Uluslararası Yayla Bolluk Bereket ve Hasat Günleri şenliğini organize etti. 2009’un ilimizdeki son konseri ünlü popçu Mustafa Sandal’a aitti. Muhabbet Kart sponsorluğunda Kırklareli’ne gelen ünlü sanatçı, 40 kişilik ekibiyle Kırklarelililer’e muhteşem bir konser verdi.

- Hürriyet Treni bu sene de ilimizi tekrar ziyaret etti. Trenin gelmesinin ardından gece Festival Alanı’nda ünlü perküsyoncumuz Burhan Öçal tarafından bir konser             verildi.

Kırklareli’nin 2009’u

Sınırlı Sorumlu Pınarhisar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 2008 yılına ait olağan Genel Kurul Toplantısı 25 Ocak 2009 Pazar günü saat 12.00 de Pınarhisar Esnaf Lokali Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel Kurul kapsamında yapılan seçimlerde, başkanlık için tek listeden aday olan Pınarhisar Esnaf Odaları Birliği, Pınarhisar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı, ayrıca Bölge Birlik Başkan Yardımcısı Ibrahim Çobanoğlu, güven tazeledi.

- Ilimizde faaliyeti birçok kişi tarafından halen anlaşılamamış olan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, Sosyo-Ekonomik çalışmaları Ocak ayında start aldı. Orman köylüsünü sosyo- ekonomik yönden kalkındırmak amacıyla sene boyunca süren çalışmaların ardından projeler belirlendi ve Aralık ayında hazırlıklar tamamlandı. Şimdi projelerin kabul edilmesi ve hayata geçmesi için beklenilmeye başlandı.

- 2009 yılında yapılan istatistiksel çalışmalara göre ülkemizde 67 il bütçe açığı verirken, Kırklareli’nin bütçe fazlası veren illerin başında geldiği belirtildi. Buna rağmen ilimizde yatırım yapılmadı, çığır açacak değişiklikler olmadı. Işsizlik her ilde olduğu gibi sanayinin hiç gelişmemiş olduğu Kırklareli’nde de arttı. Buna rağmen eğitim seviyesi ve ÖSS tarzı sınavlardaki oranlarla Kırklareli ülke genelinde hep üst sıralarda yer aldı.

- Toplum Destekli Polisler ilimizde de göreve başladı. Polislerin basına tanıtılmasında, ‘Mahallenizin polisi’ tanımlaması kullanıldı ve vatandaşlarla ortaklaşa çalışılarak konuların daha hızlı çözümlenmesinin hedeflendiği açıklandı. 2009 yılında, Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 164. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Uluslararası Polis Birliği (IPA-International Police Assocıation) Bulgaristan Şubesi’nden 11 kişilik bir heyet Kırklareli Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu’nu ziyaret etti.

- Kültür Merkezi’nde Iktisadi Araştırmalar Vakfı koordinesinde ve Kırklareli Valiliği’nin katkısıyla “Kırklareli Ilinin Ekonomik Gelişimi” adlı bir seminer düzenlendi. Protokolün tam kadro katıldığı panelde Kırklareli her yönüyle ele alınarak uzman isimler tarafından değerlendirilmeye tabi tutuldu. Bu panelin ardından Kırklareli Üniversitesi’nin 2. kuruluş yıldönümü münasebetiyle “21. Yüzyılda Üniversiteler; Ulusal ve Yerel Beklentiler” konulu başka bir konferans daha gerçekleştirildi. Yılın son paneli ise Kırklareli Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi tarafından gerçekleştirildi. Istranca Panelleri adı altında “2010’a girerken Kırklareli Ilinin Sosyo- ekonomik yapısı” başlığıyla yapılan organizasyonda ilimizin bugünü, geleceği, sorunları, çözüm önerileri, güçlü- zayıf yönleri, gelişiminde pazarlamanın rolü, yerel yöneticiler tarafından masaya yatırıldı.

- Kırklareli’nin 2009’da yaşadığı en önemli ziyaretlerden birini Kasım ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gerçekleştirdi. 4 sene aradan sonra ilimize gelen Hisarcıklıoğlu, birçok temaslarda bulunduğu şehir merkezinde son olarak Ticaret Borsası’ndaki konferansa katıldı. Burada yaptığı konuşmada ülkenin ekonomik durumuna yönelik açıklamalar yapan Hisarcıklıoğlu, Dereköy Gümrük Kapısı’ndan fazla bahsetmedi. Bu da doğal olarak hayal kırıklığına neden oldu ve sınır kapısı hayallerinin bir kez daha ertelenmesine yol açtı.

Kısa kısa...

- Komşu ülkemiz Bulgaristan’ın Varna Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcıları ve üst düzey öğretim görevlileri Önadım Medya Grubu sahibesi Öznur Tüzün’ün misafiri oldu. - Kırklareli’de, 2006 yılının Ağustos ayında Başbakanlık Toplu Konut Idaresi Başkanlığı (TOKI) tarafından yapımına başlanan ve 20 ayın sonunda; yani 2007 Aralık ayında hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edileceği taahhüt edilen, 456 adet toplu konut, 1 sağlık ocağı, 24 derslikli bir okul, ticaret merkezi ve cami inşaatı devam ediyor. Geçtiğimiz yıl çeşitli eylemlere sahne olan TOKI Inşaatı’nda ihale üçüncü bir firmaya verildi. - Kırklareli Üniversitesi 2. mezunlarını verdi. - Trakya Kalkınma Birliği (TRAKAB), Tekirdağ ve Kırklareli valilerinin atanmasının ardından yeni yönetimini işbaşına getirdi. Edirne Valisi Mustafa Büyük oy birliği ile TRAKAB’ın yeni Başkanı oldu.

Kırklareli yeni yılda gelişmek istiyor

Kırklareli’nin 2010’dan beklentilerinin başında Dereköy Sınır Kapısı’nın tır trafiğine açılması geliyor. Bu amaca yönelik olarak yapılan fiziki hazırlıkların da tamamlanmış olması, 2010’da kapının açılma ihtimalini güçlendiriyor. Bununla beraber, 5 sene önce söylenmeye başlanan “5 sene sonra sanayi kuruluşları Kırklareli’ne kayacak’ cümlesinin ne kadar gerçekçi olduğu, 2010 yılına girmiş olmamızla daha net bir şekilde anlaşıldı. Söylentinin başlamasından sonra geçen 5 sene içinde, büyük bir alışveriş merkezinden başka hiç bir yatırımın olmadığı ilimizde, esnafta bu halden şikayetçi. Paranın dolaylı yoldan yabancı sermayeye aktığını vurgulayan Kırklareli esnafı, 2009 yılının başlarında artan öğrenci sayısı ile biraz rahatladı. Fakat tüm bunlar memur kenti Kırklareli’nin senelerdir aynı olan yüzüne estetik kazandırmıyor. Kırklarelililer artık, gerçekçi projelerle halkın refah düzeyine erişmesini istiyor. “Sanayi ise sanayi, tarımsa tarım, turizmse turizm, hangi dalda ilerlemesi uygunsa, o dala yönelik gerçek icraatlar artık bir an önce yapılsın” diyen Kırklareli halkı, Avrupa kenti etiketini gerçekten haketmek istiyor. Kısacası Kırklareli’nin 2010’dan en büyük beklentisi, gelişmişlik.