Kırklareli Barosu, 56 yaşında

Kırklareli Barosu, 56 yaşında

Kırklareli Barosu’nun 56. kuruluş yıldönümü dün düzenlenen bir çelenk töreni ve hemen ardından ilimiz yargı camiasını bir araya getiren bir kokteyl ile kutlandı. Kırklareli Barosu Başkanı Avukat Göksel Okumuş önderliğinde gerçekleştirilen çelenk töreninin ardından, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve Adalet Komisyonu Başkanı Hayri Üzel’in katılımı ile Adliye binasında bir kokteyl tertiplendi.            

Saat 15.00’de ilimiz Vilayet Meydanı, Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen çelenk töreninde, avukatlar Ata’ya çelenk sundular ve hep bir ağızdan Istiklal Marşımızı okudular.

Daha sonra Kırklareli Barosu Başkanı Avukat Göksel Okumuş, günün anlam ve önemine değinen bir konuşma gerçekleştirdi. Okumuş açıklamalarında şunları kaydetti;

“Bugün Kırklareli Barosunun kuruluşunun 56. yıldönümünü kutlamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Bildiğiniz üzere Cumhuriyetin ilanından önce Türkiye'de Avukatlar "Dava Vekili" sıfatıyla 1201 tarihli "Mehakimi Nizamiye Dava Vekilleri hakkında Nizamname" hükümleri dairesinde görev yapmışlardır.

Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında çıkarılan Avukatlık Kanununun getirdiği yenilikler arasında Baroların kurulması da mevcuttur. Kanunun yayınlanmasından çok kısa süre sonra Edirne Bölge Barosu kurulmuştur. Bölge Barosuna,Edirne-Tekirdağ-Kırklareli İllerinde Avukatlık yapan Avukatlar kayıtlarını yaptırmışlardır. 1953 yılında Kırklareli Barosu kurulmuş, Bölge Barosuna kayıtlı Kırklareli Avukatları, kayıtlannı Baromuza nakletmişlerdir. Baromuzun Ilk Genci Kurul toplantısı 17 Temmuz 1953 tarihinde Kırklareli il merkezinde yapılmıştır. 17 Avukatın kayıtlı bulunduğu Kırklareli Barosunun Ilk genel Kurul toplantısı 9 üyenin katılmasıyla açılmış, GeneI Kurul Başkanlığına Av.Arif Sönmezışık üyeliklere Av.Umran Hekimoğlu ve Av.Nebahat Satana getirilmişlerdir. Oylama sonucu Av. Abdurrahman Altuğ Baro Başkanlığına, Yönetim Kurulu Asil Üyeliklerine; Av.Ümran Hekimoğlu-Av. Yalçın Bilgüvar-Av.Hilmi Ergun-Av.Arif Sönmezışık yedek Üyeliklere; Av.Necati Gürsoy-Av.Nebahat Satana seçilmişlerdir.

Bugün mensubu ve başkanı olmaktan onur duyduğum Kırklareli Barosu 180'e yaklaşan ve her gün sayılan artan mensupları ile daha güçlü bir şekilde adaletin tecellisi için hizmet vermekte, haksızlığa uğradığına inanan, hak arayan, adalet isteyen insanımıza umut olmaya, günü ve günceli takip ederek hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ve demokrasi bilincinin yerleşmesi konusunda kuruluş kanunundan aldığı yetki ve sorumlulukla hareket etmektedir.

Gerçekten Kırklareli Barosu ve mensubu avukat meslektaşlanm, hem yargı mensupları ve hem de birbirleri ile olan münasebetlerinde saygı ve sevgi çerçevesinde hareket etmekte ve bu özelliği ile Türkiye Baroları içinde mümtaz bir yere sahip bulunmaktadır. Ben Baromuzun kuruluşundan bu yana çok zor şartlar altında meslek örgütümüzün ve mesleğimizin gelişmesi için fedakarca çalışan ve katkı sunan Değerli Başkan ve yönetim kurulu üyelerine hizmetlerinden ötürü şükranlarımı sunuyorum ve hepsini saygı ile anıyorum.

Değerli Arkadaşlar, Kırklareli Barosu ve avukatları olarak,bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonrada, insan haklarını, hukuku ve hukukun üstünlüğünü, eksiksiz demokrasiyi, hukuk devletini, ülkede birlik ve huzuru sağlayacak özgür ve demokratik bir anayasayı, bağımsız yargı ve güçlü savunmayı dillendirmeyi, her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı olacağımızı, darbelerin siyasal söylemden çıkarılması gerektiği yönündeki tartışmasız ve net duruşumuzu, politik ve güncel hesaplardan arınmış ve tüm toplumu kucaklayan bir hukuk ve demokrasi anlayışının yerleşmesi için elimizden geleni yapacağımızı ve sizlerin değerli çaba ve gayretlerinin bu sürece ciddi katkı sağlayacağı noktasındaki inancımı tekrarlayarak, Baromuzun kuruluşunun 56. yılını kutluyor, saygılar sunuyorum.”

Kırklareli Baro Başkanlığı, saat 16.00’da ise ilimiz Adliye binasında bir kokteyl düzenledi. Bu anlamlı etkinliğe; Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Adalet Komisyonu Başkanı Hayri Üzel, Cumhuriyet Savcıları; Musa Ünel, Ibrahim Can Demircioğlu, Alparslan Işın, avukatlar ve Adliye personeli katılım gösterdi.

Hoş bir sohbet havasında geçen kokteylde, davetliler, Kırklareli Barosu’nun 56. kuruluş yıldönümünü tekrar tekrar kutladılar. Kokteyl, iyi dilek temennileri ile son buldu.