Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü sigara yasağını denetlemeye devam ediyor

Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü sigara yasağını denetlemeye devam ediyor

19 Temmuz’da başlayan genişletilmiş sigara yasağı sonrasında, yetkililer de konuya ilişkin denetlemelerine devam ediyor.

‘% 100 Dumansız Hava Sahası’ sloganıyla konulan yasak, 19 Mayıs 2008 tarihinde kısmi olarak başladı ve 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren; cafe, bar, restaurant, lokanta, meyhane, kahvehane ve lokal gibi yerleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş olarak devam etti.

Yasak sonrası fahri denetmenlerin yanısıra Sağlık Il Müdürlüğü, şehir belediyelerinin Zabıta Müdürlükleri ve emniyet yetkilileri yasağa uyulup uyulmadığını sıkı bir şekilde kontrol ediyor.

Resmi kurumlardan, halkın kullanımına açık kapalı mekanlara, içkili mekanlardan sigaranın en çok tüketildiği yer olan kahvelere kadar her yer, en ince detayına kadar denetleniyor ve ilk yaptırımlardan biri olan sözlü ya da yazılı uyarılmayla mekanlar ikaz ediliyor.Yasağın başlamasıyla birlikte işletmecilerin ve halkın bilgi eksikliğini de göz önünde bulunduran devlet, ilk denetimlerdeki normal karşılanan hataları uyarılma yaptırımına tabi tutuyor. Ancak bilgi dahilinde olmasına rağmen alenen delinen bir yasak sözkonusu ise yetkililer, cezai işlem yapmakta bir an olsun gecikmiyor.

Kırklareli’nde geçtiğimiz gün başlayan denetlemeler dün de devam etti. Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Istasyon Caddesi’nde yer alan ve açık kısımları da bulunan cafeleri, içkili mekânları ve kamu hizmetindeki mağazaların bir kısmını denetleyerek işletmecileri eksikler konusunda uyardı, gerekli raporlarını tuttu.

Denetlemelerde en çok uyarı alan durum ise; ön kısmında yer alan bahçede sigara içtiren işletmelerin, bahçeyle kapalı kısmı birleştiren noktasının açık olmasıydı. Zabıta ekipleri bu gibi durumlarda kapalı mekanla, açık mekanı birbirinden ayıran noktanın muhakkak kapalı olması gerektiğini söylediler. Ayrıca en çok uyarı alan durumlardan bir diğeri ise ‘sigara içilmez’ yazılarının üzerinde şikayet telefonlarının yazmayışı, yasağa uymayanlara uygulanacak ceza miktarının miktarının yanlış olması ve afişlerin büyüklüğü ile görünen dikkat çeken bir yerde olması gerektiğiydi.

Ayrıca denetlemelerde sigarayı özendirici unsurların da halkın dikkatini çekici yerlerde bulunmaması gerektiği hatırlatıldı.

Halkın ve işletmecilerin yapılan denetlemeler esnasında henüz bu yasağı teknik olarak kavrayamadığı net bir şekilde gözlenen bir durum oldu. Bu da, yasayı ve yasağı çıkaran devletin ve yasanın uygulanabilirliğini kontrol edecek mekanizmaların, kamuoyunu yeterince anlaşılır şekilde bilgilendiremediğini gösteriyordu.

Denetlenen mekanlardaki en büyük çelişkilerden biri ise; farklı bir kurumun denetleyicilerinin ‘bu bölümde yasak değildir’ dediği kısma, başka bir kurumun denetleyicilerinin ‘bu bölümde yasaktır’ demesi oldu. Yapılan denetleme esnasında bir mekanda, mekana ait bir kısımda sigara içilemeyeceğini belirten zabıta ekipleri, aynı yerde sağlık il müdürlüğü ekiplerinin içilebilir onayı olduğunu işletmeci tarafından öğrendiler.

Bu da 19 Temmuz’da başlayan yasağın, daha kurumlar bünyesinde anlaşılmadığını ve yasayı kontol edecek olan kurumun bu çelişkiler içerisinde nasıl doğru uygulamalar yapacağı sorusunu akıllara getirdi.