Kırklareli Borsası'ndan Parazitoit üretimine katkı

Kırklareli Valiliği Tarım İl Müdürlüğü tarafından Türkiye'de 3'ncü olacak olan Süne'nin doğal düşmanı Parazitoit Üretim Merkezi'ne Kırklareli Ticaret Borsası'da katkıda bulunacak.

Kırklareli Valiliği Tarım İl Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi’nin katkıları ile müdürlük binası içerisinde Parazitoit Üretim Merkezi Binası yapıldı. 110 bin TL’ye mal olan binanın iç malzemelerinin alınması için Tarım İl Müdürü Murat Yıldız Kırklareli Ticaret Borsası’ndan talepte bulundu. Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, bu talebi yerinde bulan Borsa Yönetimi’ni bilgilendirmek ve teşekkür etmek amacıyla Borsa Başkanı Turhan Altıntel ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ni ziyarette bulundu.
Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel böyle bir merkezin ilimize kazandırılmasında büyük emeği bulunan tarım İl Müdürü Murat Yıldız’a teşekkür ederek şunları kaydetti:
“Kırklareli Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından Türkiye’de 3’ncü olarak Parazitoit denilen Doğal Böcekçilik Üretim Merkezi kuruldu. Buna Kırklareli ve Edirne Borsası olarak katkı sağlayıp yılda 15 milyon adet böcek üretimini gerçekleştireceğiz. Mayıs ayında tam Süne’nin yumurtalarını buğdaya bıraktığı anda bunları salma düşüncemiz bulunuyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz hasat sezonunda buğdaylarımızın %90’ın kaliteli değildi. Kaliteli olmayınca da buğdayları değerlendiremiyoruz. Kaliteli buğday ile kalitesiz buğday arasında 10 kuruşluk bir fark oldu. Bunun önlenmesi için bu merkezimizin biran evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. 
Kırklareli İl Özel İdaresi’nin katkısı ile burası 110-120 bin TL’ye mal olmuş. Tarım Müdürümüz büyük aslan payını oradan almış geri kalan malzeme parasını da bizden talep ediyor. Bende bunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletmiştim. Biz buranın yüzde yüzünü karşılamak istedik ancak müdürümüz bunun yüzde 90’nın karşılamış bizden yüzde 10’unu talep ediyor. Başkanımız Hisarcıklıoğlu Murat beyi bu girişiminden dolayı tebrik ederek, bu işin neticesini kendisine bildirmemi istedi. Edirne Borsası Başkanı da buna katkıda bulunmak istedi. Bizde kendilerine gerekli her türlü katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu ifade ettik.”
Tarım İl Müdürü Murat Yıldız’da Kırklareli’nde kaliteli buğday üretilmesi için çok büyük önem taşıyan böyle bir merkezin hayata geçirilmesinde katkıda bulunacak olan Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ne teşekkür ederek şunları kaydetti:
“Sizler her zaman tarım camiasının destekçisi oldunuz, bundan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Burada göreve başladığım zamanlarda başkanımız ile böyle bir proje fikrimiz olduğunu paylaştık. Süne Parazitoiti Yetiştirme Odası yapalım dedik. Kırklareli olarak çok verimli topraklara sahibiz. Havza bazında tahıl ve buğday üretimimiz Türkiye ortalaması üzerinde yer alıyor.
Fakat bu konuda en önemli sorunumuz Süne zararlısıydı. Bununla ilimizde kimyasal mücadele yapılıyordu. Biz bunu biyolojik mücadele ile kimyasal kullanmadan nasıl yaparız diye düşündük. Türkiye’de daha önceleri Süne Parazitoiti yetiştirilen Adana ve Konya illeri bulunuyordu. Türkiye’de 3’ncüyü Trakya’da ilkini biz gerçekleştirdik. Biz bu merkezimizde Süne’nin doğal düşmanı olan Parazitoiti yetiştireceğiz. Bunlar süneni bırakmış olduğu yumurtanın üzerine gidip oraya konarak sünenin yumurtadan çıkmasını engelliyorlar. Dolayısıyla üreticimiz kimyasal mücadele yapmadan biyolojik olarak süne ile mücadele etmiş olacaklar. Tüm Trakya’ya da Parazitoiti biz göndereceğiz. Ayrıca tüm Marmara Bölgesi’ne hitap edecek şekilde yetiştirme yapacağız.
Geçtiğimiz yıl ilimizde parazitlenme oranı yüksek olan yerlerde biz kimyasal mücadele yapmamışız.  Kimyasal mücadelenin zorunlu olduğu alanlarda da üreticilerimiz bu mücadelede bulunmayarak birçok zarara uğradılar. Daha inceleri 100-150 bin arasında parazitoit salmak zorunda kalıyorduk. Şimdi bu üretim merkezinde 15 milyon parazitoit üreteceğiz. Bunun 5 milyonunu Kırklareli il sınırlarında kullanacağız, gere kalan 10 milyonunun ise satacağız.
Yapmış olduğumu üretim merkezimizin maliyetinin yüzde 90’ının İl Özel İdaresi karşıladı. Şu anda merkezimiz tamamlanmış vaziyette bulunuyor. İl Müdürlüğümüz bahçesinde bir bina hazırladık. Burada birkaç tane alet ve ekipmana ihtiyacımız kaldı. Bunlarda yaklaşık 15-16 bin TL civarında tutuyor. Merkezimizin geri kalan kısmını sizlerin katkıları ile tamamlarsak inşallah bu yıl bu hizmeti vermeye başlayacağız.” (s)