Kırklareli'de TOKI rezaleti

Kırklareli'de TOKI rezaleti

Kırklareli’de, 2006 yılının Ağustos ayında Başbakanlık Toplu Konut Idaresi Başkanlığı (TOKI) tarafından yapımına başlanan ve 20 ayın sonunda; yani 2007 Aralık ayında hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edileceği taahhüt edilen, 456 adet toplu konut, 1 sağlık ocağı, 24 derslikli bir okul, ticaret merkezi ve cami inşaatı hala tamamlanamadı. 2009 yılının Haziran ayına gelmemize rağmen, bu konuda büyük sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyeti sürüyor. 

Ayrıca inşaatların ihalesini alan 2. firma da iflas ettiğini açıkladıktan sonra, ihalenin TOKI tarafından 2009 Mart ayı tarihi itibariyle fesh edildiği belirtildi.

Sarıçam konutların Haziran 2009’da teslim edileceği sözünü vermişti;

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Eylül 2008 tarihinde şantiye şefi ile görüşmüş, vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek için yılbaşına kadar evlerin teslim edilmesi adına her türlü çabayı gösterdiklerini ve göstermeye de devam edeceklerini belirtmişti. Sarıçam; “Gerekirse gece gündüz çalışıp, eksiklerimizi tamamlamamız, yılbaşına kadar bu işi bitirmemiz gerekli. Bir şanssızlıktır gidiyor burada. Vatandaşımızın yeni yılda buradaki TOKI konutlarına girmesini istiyoruz. Bu konuda elimden geleni yapacağım” demişti.

İlerleyen zamanlarda 29 Mart yerel seçimleri sürecinde de meydanlarda boy gösteren Sarıçam, son olarak konutların Haziran 2009’da teslim edileceği sözünü vermişti.

Ancak 2009 yılının Haziran ayına ulaşmamıza rağmen bu konuda halen bir gelişme olmamasına veryansın eden TOKI mağdurları; “Verilen sözler tutulsun” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

İnşaat alanında aylardan bu yana hiçbir faaliyetin sürmediğini belirten mağdur vatandaşlar; “Verilen sözlere güvendik, hesabımızı ona göre yaptık. Ama her seferinde, evlerin teslim tarihi ertelendi. Artık bu sorunun bir çözüme kavuşmasını istiyoruz. TOKI mağdurlarının hemen hepsi, dar gelirli vatandaşlardan oluşmakta. Hatta bazılarımız, peşinatlarını ödeyebilmek için banka kredisi çekmek zorunda kaldı. Hala ev sahibi olamadıkları için hem bu kredinin taksitlerini, hem de ev kirası ödemek durumundalar. Bu yüzden mağduriyetimiz daha çok. Artık verilen sözler tutulmalı” dediler.

Muhabirlerimizin içeri girişi engellenmek istendi

Tüm bu olumsuz gelişmeleri yerinde tespit etmek için TOKI’nin Kırklareli’ndeki inşaat alanına giden muhabirlerimiz, girişte ne idüğü belli olmayan ve VIP adı verilen özel bir güvenlik firmasının elemanı olduğunu iddia ettikleri sivil vatandaşlar tarafından karşılandılar. Içerideki son durumu yerinde tespit etmek ve görüntülemek isteyen muhabirlerimiz, özel güvenlik görevlisi olduğunu iddia eden sivil vatandaşlar tarafından engellenilmeye çalışıldı ve içeri alınmamak istendi. Bu konuda kendilerine talimat verildiğini söyleyen şahısların kanunsuz çabalarına rağmen muhabirlerimiz, kamuoyunu ve mağdur vatandaşlarımızı bilgilendirebilmek adına içeri girmeyi başardı.

Manzara içler acısıydı. Inşaat malzemeleri gelişigüzel etrafa saçılmış, tuğla, çimento, seramik gibi konutların ana iskeletini oluşturan malzemeler yağmur ve çamura aldırış etmeden açıkta bırakılmıştı. Hak sahiplerinin içeri bir türlü giremeyipte, uzaktan görmek zorunda kaldığı konutlar ise “dışı seni yakar, içi beni” misali perişan haldeydi. Yerlere döşenen seramikler sökülmüş, boyalar kabarmış, kimi yerde bitmiş görüntüsü verilmek için takılmış olan pencere ve kapılar yerinden sökülmüştü. Bununla da sınırlı kalmayan perişanlık, pencerelere ait ısı yalıtımlı camların çatlamış ve parçalanmış bir vaziyette yerlerde sürünmesiyle devam ediyordu.

Fakir gurebanın alınteri göz göre göre heba oluyor

İncelemelerine devam eden muhabirlerimiz, inşaat alanında bitmiş gibi gözüken konutlara ait binlerce liralık malzemenin çürümüş, helak olmuş halleriyle karşı karşıya kaldılar. Onlarca torba çimento, yağmur altında kaldığı için kullanılamadan donmuş, yüzlerce tuğla yerlerine konmadan kırılmış ve parçalanmış bir vaziyette. Dış sıvası bitirilerek hazır bir hale getirilme görüntüsü verilmek istenen konutların önünde hala vinçler, kalaslar ve demirler mevcut. Binaların çatıları ise halen tamamlanmış değil.

Muhabirlerimizin yaptığı ayrıntılı incelemelerin en çarpıcı görüntüsü ise inşaatların sağlamlığının ne derece kötü olduğunu gözler önüne seriyor. Beton kalıp dökülen birçok yerde betonun arasına doldurulmuş çimento torbaları, devletin yaptırdığı konutlarda nasıl bir işçilik yapıldığını bütün çıplaklığıyla gösteriyor.

2006 yılında yapımına başlanan 456 konutluk bu projenin, ilk teslim tarihi olan 2007 Aralık ayından beri tamamlanmaması, TOKI mağdurlarını daha da güç bir duruma sokarken, inşaat alanında hiçbir faaliyetin gerçekleşmemesi, bir an önce ev sahibi olmak isteyen vatandaşların umutlarını daha da azaltıyor.