Kırklareli "domuz gribi"ne hazır mı?

Kırklareli 'domuz gribi'ne hazır mı?

Tüm Türkiye son zamanların korkulu rüyası haline gelen domuz gribine karşı neler yapılması gerektiğini konuşurken, Kırklareli Il Sağlık Müdürlüğü’nün halen konuya yönelik açıklamada bulunmaması, vatandaşları fazlasıyla rahatsız ediyor. Gazetemize mail ve telefonla ulaşan çok sayıda Kırklarelili, bu durumda en önemli görevin Il Sağlık Müdürlüğü’ne düştüğünü, ancak bir açıklama bile yapılmamasının vurdumduymazlık olduğunu kaydetti.

Uluslararası yolculuklar, yurt dışında hayat bulan domuz gribinin, bulaşma çemberinin genişlemesine ve bu hastalığa yakalanan kişilerin sayısının artmasına neden oldu.

Ülkemizde de geçtiğimiz aylarda tespit edilen şüpheler üzerine tedbirler üst düzeyde artırılırken, şimdi bu virüsün ülkemizde de yaşamaya başlamış olması, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, birçok birimi alarma geçirdi. Konuyla ilgili basın açıklamaları peşpeşe gelirken, bilinçlendirmeler, bilgilendirmeler, yazılı ve görsel anlatımlar, eğitimler, tedbirler yurdun her tarafında artmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan son açıklama ise, en kısa zamanda domuz gribi aşısının piyasaya sürüleceği oldu. Hastalıkla ilgili kamuoyunu en çok endişelendiren konular; havaların soğumasından ötürü normal grip vakalarının görülmeye başlanması ve bunun domuz gribinden nasıl ayırtedilebileceği, yaz döneminin ardından toplu kullanım alanlarındaki insan sayısının artışı ve bunun bulaşma riskine etkisi ve okullarda bu gribin yayılma tehlikesiyle, buna karşı alınacak önlemler olarak sıralanıyor.

Geçtiğimiz ay ilimizde yaşanan domuz gribi şüphesi paniğe yol açmıştı

Geçtiğimiz ay ilçemiz Babaeski’deki bir vatandaşın domuz gribi şüphesiyle ilimiz Devlet Hastanesi’ne sevkedilmesi paniğe yol açmış, hastaya ambulans içerisinde müdahalede bulunularak kan tahlilinin burada yapılması da, kamuoyunda eleştirilere neden olmuştu. Müdahalenin karantina odasında değil de ambulansta yapılması ve hastane çalışanlarının bilinçsiz hareketleri, konuya ne kadar uzak olduklarının da bir göstergesi olmuştu.

Ilerleyen günlerde durumla ilgili açıklama yapmamış olan Il Sağlık Müdürü’ne muhabirlerimizin soru yöneltmesiyle açıklama yapılmış ve şüphelinin domuz gribi olmadığının tespit edildiği söylenmişti.

Kırklareli’nde ne gibi tedbirler alınacak,

 halk nasıl bilgilendirilecek?

Tüm ülke domuz gribi konusunda hummalı ve titiz bir çalışma içerisindeyken, Kırklareli Il Sağlık Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde bulaşıcı hastalıklara karşı alınması gereken tedbirlere yönelik olarak okullara sadece bilgilendirme yazısı göndermekle yetinmesi, kamuoyunda tepkilere yol açıyor. Vatandaşlar bulaşıcı bir hastalık olan domuz gribine karşı okula gönderdikleri çocukları için endişe duyduklarını söyleyerek, şunları kaydettiler:

“Il Sağlık Müdürlüğü ve Il Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda ortak bir açıklama yayımlamalı ve duruma yönelik tedbirleri velilere bildirmelidir. Çocuklarımız kalabalık sınıflarda ders görüyor. Ne olacağını bilmiyoruz. Bu konuda okullarda öğrenci ve veliler bilgilendirilmelidir.”

Vatandaşlar da bilgilenmek istiyor

Kırklareli’ne son yıllarda sınır kapısından özellikle hafta sonları artan turist girişi ve gelenlerin merkezde gezdikleri süre içerisinde lokanta vb. yerlere de gitmeleri neticesinde vatandaşlar, gümrükte ne gibi tedbirler alındığını bilmediklerinden ötürü, kaygılandıklarını dile getirdiler. Ayrıca Kırklarelililer, mevsimsel griple hemen hemen aynı özelliklere sahip domuz gribini ayırtedebilmek ve bilinçlenmek için bilgilendirme toplantıları ve seminerler düzenlenmesi gerektiğini söylediler.

“Il Sağlık Müdürü ne yapar?” diyen vatandaşlar, konunun ivedi olarak Kırklareli gündemine alınmasını ve gerekli çalışmaların başta Il Sağlık Müdürlüğü olmak üzere, gerekli tüm birimler nezdinde başlatılmasını istediklerini belirttiler.