Kırklareli esnafı kayıtsız kaldı

Kırklareli Valiliği ve İktisadi Araştırmalar Vakfı iş birliği ile 'Kırklareli'nin Ekonomik Gelişmesi' semineri düzenlendi ve ardından 'Kırklareli İlinin Ekonomik Gelişmesinde Ana Strateji Ne Olmalı?' paneli verildi. Düzenlenen seminer ve panelde Kırklareli'nin geleceği hakkında önemli konuşmalar yapıldı.

Kırklareli Kültür Merkezinde yapılan seminerde açılış konuşması yapan İktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara, Vakıf hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra bir konuşma yapan Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, konuşmasında önemle Kırklareli’nin nüfus artışının son sekiz yılda giderek azalmakta olduğunu vurguladı.
Kırklareli'nin nüfus ortalamasının sürekli Türkiye nüfusu ortalamasında kaldığını belirten Coş; “Kırklareli'nin imajının daha olumlu hale getirilebilmesi yoluyla da ilimize daha fazla yatırımcı, ziyaretçi, kaliteli iş gücü gelmesinde etkili olabilir. Avantajları çok iyi kullanarak ilimize yatırım yapılmasını rekabet gücünü yüksek hale getirmek gerekmektedir. Kırklareli 1924 yılında il olmuştur. Toplam nüfusu 337 bindir. Nüfus büyüklüğü bakımından 52 sıradadır. Nüfusun % 65'i ilçelerde yaşamaktadır. İlimizde yıllık nüfus artışı binde 11 civarındadır. Kırklareli ilimiz 81 il içersinde altyapı bakımından 16. sırada yer almaktadır” dedi.
Kırklareli Üniversitesinin Kırklareli ilinin kalkınması açısından çok önemli olduğunu belirten Vali Coş, konuşmasına şöyle devam etti; "İlimizin kalkınması ve halkımızın refahı için yatırımları arttırmamız gerekir. Amacımız ilimiz için yüksek refah sağlayacak yaşam ortamları sağlamaktır. Bunu yapabilmemiz için çalışan sektör ve işletmelerin daha gelişmesi gerekir. Yeni işletmelerin ilimize kazandırılabilmesi için gereken sosyal ve kültürel ortamı oluşturulmasıdır. Günümüz ekonomisinde bildiğimiz gibi refah artışı verimlilik artışını geçti. Verimlilik artışı ise rekabeti ve politikaları arttıracak uygulamaların uygulanmasını gerekmektedir" diyen Coş; Kırklareli'ne yapılan yatırım ve hizmetlerden de kısaca bilgiler verdi.
Seminerde konuşma yapan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kırklareli Milletvekili A.Gökhan Sarıçam bu seminerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Kırklareli ekonomisin iyileştirilmesi için ellerinden gelen imkanlar doğrultusunda destek olarak çalışacaklarını söylediler.
Saat 15.30’da da “Kırklareli İlinin Ekonomik Gelişmesinde Ana Strateji Ne Olmalı?” konulu panel başladı. Panelde konuşmacı olarak Beykent Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İ.A.V. Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sudi Apak, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Arazi Tahsis Daire Başkanı Mehmet Bakırcı, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, T.C. Başbakanlık Gümrük Müsteşar Yardımcısı Ali Nural, D.P.T. Uzmanı Dr. Metin Özaslan, Kırklareli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammer Öztel ve T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taştan yer aldı.
Panelde konuşma yapan Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel; “Kırklareli’nin artılarını ve eksilerini göz önüne aldığımızda önümüze artı olarak yetişmiş insan olarak çok yüksekteyiz. Eğitim öğretim olarak ülkemizin en iyi illeri arasındayız. Diğer illere bakarak kullanılabilir çok fazla toprağımız var. Müthiş bir organize sanayimiz var. Avrupa’ya ve İstanbul’a çok yakınız. Turizm imkanımız çok büyük ve bölgemiz sınır ötesi iş birliği için çok uygun
Zayıf yönlerimizin başında ise örgütlenemememiz geliyor. İlimiz işsizlik nedeni ile göç veriyor. Nüfusumuz yaşlı ve emekli şehri haline geldik. Deniz ve demiryollarımız gelişmiyor.
Tüm bu sayılanlar göz önüne alınarak gerek çalışmaların bu doğrultusunda yapılması gerektiği düşüncesindeyim. Tüm bunlar gerçekleştiğinde ilimizdeki gençlere iş imkanı doğacak ve gençlerimiz ilimizi terk etmek zorunda kalmayacak” diye konuştu.
Panelde ilk olarak konuşan katılımcılardan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Arazi Tahsis Daire Başkanı Mehmet Bakırcı; “Bir ilin gelişmesi için başka yerlerde az bulunan ve değerli olan şeyleri ön plana çıkarmak gerekiyor. Kırklareli’nin öyle bir doğası var ki dünyada eşi benzeri yok. Düşündüğümüzde dünyada sadece üç tane bulunan Longoz Su Basar Ormanlarından birisi Kırklareli’nde. Bu Kırklareli’nin gelişmesinde çok önemli bir rol oynayabilir. Bu tür yerleri basın aracılığı ile tanıtmak çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş; “Az önce turizm açısından yapılan konuşmalara tamamen katılıyorum. Fakat ilimiz artık bir üniversite şehri. Devamlı bir nüfus artışı olacak. Turizmin de gelişmesiyle bu gün göz ardı edilen konaklama sorunu yüz gösterecek bu dikkate alınması gereken önemli bir konu. Yatırımcıların bu yönde çalışmalar yapması gerektiği düşüncesindeyim” şeklinde konuştu.
Başbakanlık Gümrük Müsteşar Yardımcısı Ali Nural; “İlimizde önemli bir kapı var. Fakat kapı Kırklareli’ndeki turizmi arttırma yönünde pek etkili olamaz. Bu durumda kaldığı sürece Kırklareli sadece geçiş yolu olarak kullanılır. Dışarıdan gelen turisti buraya bağlayıcı faktörlerin gelişmesi gerekiyor. Bu faktörlerden en önemlisi dış ticareti kolaylaştıracak bazı çalışmalar yapılmalı. En azından TIR trafiğini göz önüne alarak konaklama yerleri geliştirilmeli” dedi.
DPT Uzmanı Metin Özarslan; “En önce Edirne ve İstanbul’un Kırklareli’ne bir eksi olarak görülmemesi gerekiyor. İstanbul’a yakın olmak Kırklareli’nin büyük bir artısıdır. Çalışmalar bu yönde yapılmalı. Kırklareli’ne yatırım yapacak olan kişiler için konum çok önemlidir. Kırklareli’nin bu günkü konumu da gerçekten çok önemli İstanbul gibi bir şehir ile Avrupa arasında bir yol olmaktan çıkıp yatırımcıları özenle hazırlanmış Organize Sanayi Bölgesine çekmek gerekir. Kırklareli’ne gelecek yatırımcılarda seçici olmanın önemi ise muhakkak kaçınılmaz olmalı” dedi.
Kırklareli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Öztel; “Kırklareli hakkında yapılan yorumları Kırklareli’ne hakaret olarak görüyorum. Çünkü istatistiklere göre Kırklareli devamlı gelişen bir il. 81 il arasında çok önemli ölçüde değerlere sahip. Bazı olumlu konularda 81 il arasında birinci sırada yer alırken birçoğunda ilk 10’un altına düşmemiş.
İlimizde bir sanayileşme düşünülüyor. Bence çevre koruması da göz önüne alınarak sanayi Lüleburgaz ile sınırlandırılmalı. İlimizde turizmin gelişmesiyle beraber üniversitenin de var olması bir nüfus yoğunluğuna yol açacaktır. İlimiz bu kadar yoğunluğu kaldırabilecek kapasitede değil.
Son istatistiklere göre Lüleburgaz ve bir iki ilçe daha önceki istatistiklere göre gelişme gösterirken merkez ve diğer ilçeler maalesef konumunu koruyamamış ve gerileme kaydetmiştir. Burada konuşulanlar burada kalmamalı ve yavaş yavaş uygulamaya konulmalı. Yoksa burada Kırklareli İlinin Ekonomik Gelişmesinde Ana Strateji Ne Olmalı konulu seminerleri daha çok yaparız” şeklinde konuştu.
Son konuşmacı ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taştan oldu. Taştan konuşmasında tüm illerde olduğu gibi Kırklareli’nde de tarımın desteklendiğini belirterek bunun fırsata çevrilmesi gerektiğini belirtti. Kültür Merkezi’nde yapılan panelde koltukların boş kalması,  (yy)