"Kırklareli Hayvancılığı SOS veriyor"

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Behçet Şen, hayvancılığa verilen desteklemelerin yeterli olmadığını ve Kırklareli'nde hayvancılığın ciddi bir şekilde SOS verdiğini belirtti.

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri Başkan Behçet Şen’in başkanlığında dün Oda Binası’nda bir araya geldi. Yapılan toplantıda süt fiyatlarının ve verilen desteklerin yeterli olmadığı dile getirilerek bunların arttırılması için yapılması gerekenler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
Birlik Başkanı Behçet Şen şu anda 51 kuruştan süt alındığını ve 4 kuruş destek verildiğini belirterek böyle giderse Kırklareli’nde hayvancılığın çok ciddi sorunlar yaşayacağını belirterek şunları kaydetti:
“Verilen süt fiyatları üreticileri çok kötü duruma düşürmüştür. Bunun sonucunda da üreticiler yem vermeyi kesmiştir. Bu konuyu sadece Süt Üretimi açısından ele almamalı, bu tesislerdeki hayvanlarda dengeli beslenemedikleri için ciddi problemler olmaya başlayacaktır. Dünyada hiçbir ülkede bu şekilde süt fiyatı oluşumu olan yoktur. Türkiye Avrupa Birliği’ne girerken birçok bu birliğe giripte 5 yıllık geçiş sürecini tamamlamış olan ülkelere dikkat etmelidir. 
Dünya’nın her yerinde süt fiyatları belirlenirken bazı kıstaslar göz önüne alınır. Bu kıstaslar; Amerika’da 1 litre çiğ süt satıp 3 kilo yem almayla başlıyor ama yıl ortalaması 2’nin altına düşmüyor. Yine Amerika’da 1 litre pastörize süt almak isteyenler 2 litre çiğ süt fiyatı ödüyor. Avrupa Birliği ülkelerinin tümünde yıl ortalamasında 1 litre çiğ süt ile 2 kilo kesif yem alınması hesaplanıyor. Yıl ortalaması da 1.8 litrenin altına düşmüyor. Buralarda yaşayan tüketicilerde 1 litre pastörize süt almak için 2 litre çiğ süt bedeli ödüyorlar.
Bizim ülkemizde hem üretici hem de tüketici son derece perişan durumda. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre Avrupa’daki desteklemeler ile Türkiye’deki desteklemelerin arasındaki fark 36 kattır. Bu yıl ödenen desteklerde kaos yaşanmaktadır. Üreticiden 1 litre süt 51 Kuruşa alınmakta ve 1 litre süte 4 kuruş destekleme verilmektedir. Bunların hepsi Cidde problemleri getirmiştir. Yetiştirici zor durumdadır ve dayanacak, tutunacak hiçbir şeyi kalmamıştır.
Çok kaliteli inekler kesime gidiyor. İlimizde geçmiş yıllara oranla damızlık genç hayvanlar çok yoğun ve hızlı bir şekilde başka illere kayıyor. Kırklareli hayvancılığı bu süt fiyatları ile devam ediyorsa yetiştiricilerin kendi yem bitkilerini üretmesindendir. Ancak önümüzdeki aydan itibaren ellerindeki yemlerde azaldığından bu seferde hayvan hastalıkları problemi gündeme gelecektir. Yani yetiştirici şu anda son derece perişan ve zor durumdadır, yetiştirici hakkını aramayı düşünmeye başlamıştır.  
İl genelinde 16 bin işletme vardı önceden ama bu sayı şimdi çok azaldı. Bizim bünyemizde 2 binin üzerinde üye bulunuyor. Geçen yıllara oranla bu işletmelerdeki hayvan oranlarında hızla küçülmeler olduğu görülmektedir. Buda Kırklareli’ndeki hayvancılık bakımından çok ciddi bir tehlike oluşturuyor.
Destekleme öyle bir değerlendirilmeli ki piyasaya müdahil olma noktasında devreye girmelidir. Şu anki 4 kuruş desteklemede çok önemli değil ama bugün Avrupa’da dahi tüketiciler dalgalanmalar olmaması, sağlıklı süt temini için üreticilere destek oluyorlar. Bu dönemde müdahale yapılması gerekiyor, bu dönemde müdahale yapılmadığı için başıboş bir Pazar haline dönüştü. Önlem alınmasa Kırklareli7Nde hayvancılık ciddi bir şekilde SOS vermektedir.” (s)