Kırklareli Il Genel Meclisi'ne 2010'da 13 milyon TL gelecek

Kırklareli Il Genel Meclisi'ne 2010'da 13 milyon TL gelecek

Kırklareli Il Genel Meclisi’nin Eylül ayı beşinci birleşimi dün Kırklareli Valiliği Atatürk toplantı salonunda yapıldı. Yoklama ve geçen birleşime ait tutanak özetinin okunmasıyla başlayan toplantıda, gündemin üçüncü maddesi olan Avrupa’nın Denize Kıyısı Olan Bölgeler Birliği C.M.P.R hakkında Il Genel Meclisi’nce genel görüşme yapılması masaya yatırıldı.

Konu ile ilgili olarak önerge sahibi Selahattin Birkaya söz alarak, “Bu konuya epeydir devam ediyoruz. C.M.P.R üyeliğimiz ile ilgili olarak dilekçe verip bu konumdan yararlanan başka illerin olup olmadığının araştırılmasını istemiştim. Tekirdağ ilinin buraya üye olduğunu öğrendim. Benim tepkim buraya üye olmamız ve hiçbirşeyden yararlanamamızdır. Ülkemin parasının boş yere ödenmesine tepkiliyim. Biz buraya her yıl üyelik parası ödüyoruz.

Buna ayrılan paranın mikro kredilere ayrılmasını istiyorum. Ya da bir üye seçelim hiç olmadı bundan yararlanmanın yollarını araştırsın. Bu ödediğimiz bedelin karşılığını almak istiyoruz.” dedi.

Önerge sahibi Selahattin Birkaya’nın konuşmasının ardından ise söz alarak konuşan Aydın Karakoç “C.M.P.R konusu gündeme geldikten sonra çok ciddi araştırmalar yaptım. Malesef yaptığımız tüm çağrılara rağmen bize yol gösterecek bilgi verecek bir yetkili çıkmadı. C.M.P.R çok ciddi çalışmalar yapıyor, fakat bu çalışmalar bizim ilimize yansımamış. C.M.P.R’nin elinde birçok sürdürülebilir kalkınma, enerji ve turizm var. C.M.P.R’de yapılan çok sayıda çalışma ve proje var. Buradaki çalışma gruplarına Üniversite öğrencilerimizi verelim. Bu anlamda olursa üyeliğimizin devam etmesi taraftarıyım. Fakat biz bu üyelikten hiçbir şekilde faydalanamayacaksak üye olmamızında herhangi bir anlamı yok.” dedi.

Aydın Krakoç’un konuşması sonrasında konuşan Kırklareli Il Genel Meclisi Başkanı Tuna Soykan “Buraya giren mutlaka faydalanmak için adım atıyor. Eğer bundan faylanmayacak isek bizlerde üyelikten çıkalım. Ben bu konuda bilgi alamamaktan şikayetçiyim. Ben bu konuda Tekirdağ Valiliğinden bilgi alıyorum. C.M.P.R’nin önümüzdeki aylarda genel kurulu yapılacak. Bu genel kurulda bizleri ilgilendiren birşey yoksa bu üyelikten çıkalım. Buraya her yıl 14 bin TL üyelik aidatı veriliyor.

Il Genel Meclisi Başkan Tuna Soykan’ın konuşmasının ardından ise söz alan Hasan Dağ “Bu verdiğimiz soru önergesine birilerinin cevap vermesi gerekir. Bu konu gündeme ilk defa gelmiyor. Fakat bunun muhatabı olan müdür daha toplantılarımıza iştirak etmedi. Bu konunun yasal olarak sonuca bağlanmasını istiyoruz.” dedi.

Konu ile ilgili olarak yapılan görüşmelerin ardından Çanakkale ve Tekirdağ Valiliklerinden bilgi alındıktan sonra yeniden görüşme yapılarak Ekim ayı gündeminde görüşülmesine oy birliğiyle karar verildi.

Üçüncü maddenin görüşülmesinin ardından ise gündemin dördüncü maddesi olan Ihtisas Komisyonlarına havale edilen 2010 yatırım programı ile ilgili hazırlanan raporlar görüşüldü.

2010 yatırım programını okuyan Hasan Dağ “Değerli arkadaşlar 2010 yılı genel bütçemizi 13 milyon TL’ye bağlayacağız. Kırklarelimize şimdiden hayırlı olsun.” dedi.

Bütçeden zorunlu olarak 3 milyon TL kesildiğini ifade eden Hasan Dağ “Bizden bu yıl zorunlu olarak 3 milyon TL para kesilecek. Ama Beldeslere Köydeslere şakır şakır para aktarılıyor. Bu biraz siyasi değil mi? Kırklareli hiç almıyor ki hep veriyor.” dedi.

Hasan Dağ’ın bu konuşması sonrasında söz alan meclis üyesi Yurdaer Ulus “Türkiye genelinde en fazla Il Genel Meclisi Başkanı ve en fazla meclis üyesi sayısı AK partidedir. Bu durumda kendi kendimize kurşun sıkmak gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Bu paralar Köydeslere ödenipte Il Genel Meclisi’nden kesiliyor gibi bir durum söz konusu olamaz. Devletin ne çalışması biter, ne parası biter, ne de derdi. Bizler geçtiğimiz beş yıllık dönemde hiç göremeyeceğimiz yatırımlar Kırklarelimize geldi. Geçen dönemlerde Kırklareli’ne yapılmayan hizmetler bizlerin döneminde gelmiştir. Bu konuda tartışmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Yapılan hizmetlerin tümü ortadadır.” dedi.

Yurdaer Ulus’un konuşmasına cevap olarak yeniden kürsüye çıkan Hasan Dağ “Biz yola, eğitime veya hizmete karşı değiliz. Bizler köylere gidecek olan hizmetler için harcanacak olan paraları duble yollar için harcadık. Duble yollar Il Genel Meclisi’nin görev alanında olmadığı takdirde biz buralara para aktardık. Geçtiğimiz dönemde birçok köyde kanalizasyon yok iken parke taş yapıldı. Kanalizasyon yapılınca ne olacak park taşlar yeniden al üst olacak. Bu nasıl hizmettir, soruyorum sizlere. Biz hizmet yapılmadı demiyoruz. Ama bu kürsüde doğrular söylemek insanlari kandırmamak lazım.” dedi.

Hasan Dağ’ın konuşması sonrasında söz alan Çetin Şinikoğlu “ 1999-2004 yılları arasında Kırklareli Il Genel Meclisi’nde görev yapmış biri olarak söz almış bulunmaktayım. Değerli arkadaşımız Il Genel’de hizmetlerin 15 yılda olmadığını onların döneminde 5 yıl içerisinde olduğunu ve daha fazla hizmet yapıldığını söyledi. Bizim dönemizinde 1000 kilometre 1. kat asfalt, köy hizmetleri idaresinde çalışacak çok sayıda iş makinesi ve ambulans alımları, spor alanı, tarım alanı ve çeşitli alanlarda çalışmalar yapımıştır. Bunları kimse inkar edemez, bunlar kayıt altındadır. Biz 2004 yılında giderken burada dolu kasa bıraktık ancak şimdi o dolu kasadan eser yok. Değil 5 yılda siz bizim yaptığımız hizmetlere 15 yılda ulaşamazsınız.” dedi.

Çetin Şinikoğlu’nun konuşması sonrasında söz alan Yurdaer Ulus “Yapılan hizmetler herkes tarafından görülüyor. Duble yollar bizim için önemli bir projeydi. Biz geçen dönem başarılı çalışmalar yaptığımıza inanıyoruz. Bunun için burada konuşarak Kırklareli halkının huzurunu kaçıracak şeylere maal vermemek lazım. Devlet işini bilir.” dedi.

Dördüncü madde ile ilgili olarak yapılan görüşmeler sonrasında maddenin komisyonlara havale edilmesine oy birliğiyle karar verildi.

Dördüncü maddenin görüşülmesi sonrasında gündemin beşinci maddesi olan dilek ve temennilere geçildi. Dilek ve temennilerde söz alan Nedim Orcan Yurdaer beyin konuşmasından sonra söz almak gereği duydum. Biz dün arkadaşlar ile toplanarak beldelerimizi gezdik. Evrensekiz beldesinde Belediye Başkanı ve diğer arkadaşlarımız ile oturarak bir grup sohbet etik. Orada konuşulan bir konu vardı. Ahmetbey ile Evrensekiz arasından otoyol geçiyor. Bu otoyol’un Ahmetbey’e kadar olan kısmı yapıldı, Evrensekiz’e olan kısmı niye yapılmadı yönünde konuşmalar geçti. Yurdaer bey’e soruyorum bu yolun acaba Evrensekiz’e olan kısmı niye yapılmadı.” dedi. Dilek ve temenniler bölümünde yapılan görüşmelerin ardından  Kırklareli Il Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantıları son buldu. Il Genel Meclisi’nin Ekim ayı toplantıları 5 Ekim 2009 tarihinde yapılacak.